Berta Sándor

GP2X, a linuxos játékkonzol

A GP2X linuxos játékkonzol elsősorban Európában hódít. A Nintendónak vagy a Sonynak egyelőre nem kell aggódnia, de nem árt odafigyelnie az új piaci szereplőre.

A Gamepark Holdings nevű dél-koreai gyártó terméke elsősorban Európában népszerű. Az eszközhöz rövid időn belül számos program és emulátor készült. A vállalat nem ült a babérjain, hanem már a Wiz nevű új konzolon dolgoznak. "A Linuxot, mint operációs rendszert használó játékkonzol megalkotásával kapcsolatos döntésre pragmatikus okokból került sor. Egy saját hardvert akartunk létrehozni, de nem volt pénzünk játékokra. Ezért úgy döntöttünk, hogy a Linuxot használjuk operációs rendszerként, mert így mindenki saját szoftvert fejleszthet ki hozzá. Szerencsére ez az elgondolás bevált" - nyilatkozta Sang Hoon Park, a Gamepark Holdings üzleti ügyekért felelős és marketingigazgatója.


Idén június óta kapható a Wiz, ami a GP2X új verziója és amit a vállalat be is mutatott a lipcsei Games Convention kiállításon. A dél-koreai szakemberek kétségtelenül jól számítottak. Az online közösség ugyanis örömmel fogadta az alternatív konzolt és hamarosan megjelentek az első Atari-, GameBoy-, NES-, Sega Mega CD- vagy éppen DOS-klasszikusok GP2X-re készített változatai. Az eszköz fogadtatása elsősorban Európában volt jó, de napjainkban már az Egyesült Államokban is egyre keresettebb. Az ok: sokan rájöttek, hogy nem csak a Linuxot ismerők használhatják.

A kijelző ugyan nehezen látható a szabadban, de a képminőség kiváló és az irányítás is egyszerű. A mindössze 93 grammos GP2X Wiz "lelke" egy Pollux chipset és egy 533 Mhz órajelű ARM-9 processzor. Utóbbi érdekessége, hogy az órajel akár 700 MHz-re is felhúzható. Ezt egészíti ki a 2.6-os kernelt használó operációs rendszer, 64 megabájt memória, egy 1 gigabájtos flashmemória és egy 3D-s chip. A játékok és más tartalmak SD-memóriakártyák segítségével tölthetők fel, az akkumulátor üzemideje 7 óra. A 2,8 colos OLED-kijelző maximális felbontása 320x240 képpont.


A GP2X Wiz népszerűsége többek között annak is köszönhető, hogy simán megjeleníti a 640x480 pixel felbontású MPEG4, XviD és DivX formátumú videókat, meghallgatók vele az .ogg és a .wav formátumú zenei fájlok, valamint megtekinthetők vele a JPG, BMP, GIF és PNG formátumú képek. Extra funkció, hogy akár e-könyv olvasóként is alkalmazható - igaz a PDF-támogatás még hiányzik belőle -, illetve a beépített mikrofonnak köszönhetően akár diktafonként is használható. A Wiz támogatja a Flash 8-as verzióját, viszont nincs benne WLAN-modul, de egy UMTS-egység beépíthető.

"Más konzolokhoz képest kevés dolog változott, a játékok viszont akár a világhálóról is feltölthetők és a linux forráskódok is a saját igényekhez igazíthatók, szabadon módosíthatók" - mondta Michael Mrozek, a GP2X.de munkatársa. Az angol nyelvű fórumnak jelenleg 25 000 látogatója, illetve tagja van, a német közösség pedig 2-3 000 emberből áll. A Wizhez már 500 program érhető el, vannak köztük játékok, de egy cég például egy különleges alkalmazás segítségével az eszközt mérőműszerként használja.


Park közölte, hogy a GP2X-ből eddig világszerte 700 000, míg a Wizből június óta 5000 darabot adtak el. A szakemberek arra számítanak, hogy az utóbbiból az év végéig 35 000 gazdára talál. Ahhoz, hogy ezt elérjék, piacra dobnak egy WLAN-adaptert, megnyitnak egy új online boltot és a játékokat internetes funkciókkal látják el. A dél-koreai cég képviselője szerint a titok nyitja, hogy az internetes közösséget sohasem szabad elfelejteni, mivel nekik köszönhető, hogy a konzol egyáltalán létezhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Julius Caesar #37
    Nyilván kenetrbe alázza az maximum 1%-os részesedéssel desktop piacon. És tudom, hogy az MS hamisítja az adatokat, de valójában a gépek 98%-án linux fut (bár nem látni őket, mert XP skinük van) és az MS mindnekit lepénzel, ezért szeretik az emberek a wint. Mert az MS pénzeli őket, hogy használják, abba van a nagy biznisz
  • KasztnerTokman #36
    OFF 'AND OR':
    Ki nem szarja le a linuxot?
    Ki nem szar le?

    Témához visszatérve, nyilvánvalóan ez a konzol nem lesz nintendo/psp gyilkos, de profitot termel ígyis és ez a lényeg és még sg-n megy az ingyen reklám is róla, olcsó is szar is pont nekünk való...
  • Sanyix #35
    amit írtál inkább azok nem érdekelnek senkit.
  • narumon #34
    Azokat meg már mindenki ismeri.
  • Rexhawk #33
    jobb? mi, a proccesszor(400 vs 533)? vagy a kijelző (LCD vs AMOLED)?
    estleg van hozzá USB? Vorbist lejátsza? ne állíts valótlant, mert tényleg valamiben jobb a dingó, de nem mindenben
  • Rexhawk #32
    "- a negyedik dolog, hogy a screenshot készítője láthatóan egyáltalán nem függ a Windowstól, sőt valószínűleg e képet is a Linuxról küldte be,"

    ASDASDSADDAASASDASDDSADDDADDADASDASDSASDSDSAASSDSDSA
    már megint magadat dicsérgeted?:DDD
    kicsit egoista vagy:)
    tudjuk, hogy AND OR az egyik te alreged
  • zola2000 #31
    Inkább a Nintendo DSről/PSPről. Az ilyenek nem érdekelnek senkit.
  • BobaFett #30
    inkább a Dingoo A-320 -ról kéne egy cikk keves SG. az fele ennyibe kerül és jobb ennél szvsz
  • zola2000 #29
    Lehet nemtudom, én csak annyit mondtam, hogy felraktam az ubuntu linuxot, és gyorsabban, stabilabban futott a gépemen mint az xp, aztán annak a grafikus felülete is használja a 3Dt. Mellesleg a gépem amd athlon 1200 (1330MHZn megy), 1,5 giga ram, 500 giga hdd, radeon 9600 (a videokártyán van videoshader, még a hd videókat is viszi, nem is kell gyorsabb gép.)
  • grobs #28
    Egyrészt sok nyílt szoftvernek nincs "marketing" verziója, ezért akkor adnak 1.0 verziót amikor úgy gondolják. MPlayer-nek pl. soha nem volt ilyen, mégis a legjobb lejátszó volt.
    Másrészt nem egy olyan program van ahol a verzió szám nem hagyományos hanem pl. minél magasabb verzió annál több tizedesig tart a pi.

    A cikkhez: Ez egy közösségi konzol. Ha egyedül vagy semmit sem ér, mert kevés a szoftver, kevés a hardver, kevés az ötlet. Nagy közösségben sok hasznos program lehet, sok (esetleg barkács) hardver, sok ötlet amit érdemes lehet megvalósítani. Koreában van közössége, így ott érdemes lehet ilyenre beruházni, máshol nem biztos.