Gyurkity Péter

Nem akarnak árat csökkenteni a konzolgyártók

Az E3 a konzolok árait illetően is tanulsággal szolgált: a játékokat fejlesztő cégek szerint csökkenteni kellene azokat, míg a gyártók elégedettek a jelenlegi szintekkel.

A Bloomberg által készített interjúkból jól látható, hol húzódik meg a határ a játékokat fejlesztő, illetve az azokat kiadó cégek, valamint a konzolok gyártói között, legalábbis ami a népszerű hardverek árait illeti. Míg az előbbi csoportba tartozó versenyzők nagyon szívesen vennék a konzolok árainak csökkentését (különös tekintettel a jelenlegi gazdasági helyzetre, amely nem tesz jót az eladásoknak), addig az utóbbi tábor tagjai inkább kivárnak.

Példaként említhető az Activision vezérigazgatójának kijelentése, miszerint a hardvergyártóknak végre fel kell ismerniük a jelenlegi nehézségeket és ennek megfelelően szükséges beárazniuk saját termékeiket. Ezen véleményhez csatlakozott a GameStop vezére, aki szerint a jelenleg alkalmazott árak egyszerűen nem állják meg a helyüket, és amennyiben a gyártók valóban hozni szeretnék az idei évre előirányzott eredményeket, mindenképpen lépniük kell. A szoftveres oldalon tehát a partnerekre várnak, akik azonban nem túl sok hajlandóságot mutatnak a konkrét lépések megtételére.

Ami a Nintendót illeti, itt igazán nem lehet mit felhozni a cég ellen, jóllehet ők a nyereségességet megtartva csökkenthetnék a Wii árát - erre azonban még nem szorulnak rá, az eladási eredmények eddig őket igazolják. A Microsoft a maga részéről igyekezett lecsupaszítani konzolját, ennek eredményeként pedig a legolcsóbb változat immár a Wii-hez hasonlóan 250 dollárt kóstál, amit korábban álomhatárnak, illetve ahhoz közelinek írt le a legtöbb elemző. A Sony gondja pedig az, hogy még mindig nagyjából 50 dollárt buknak minden egyes eladott PlayStation 3 készüléken, így nincs okuk előreszaladni.

Ezen utóbbi kitétel nagyon fontos, hiszen így azt is megérthetjük, miért nem létszükséglet a Sony számára az eladási adatok javítása - még mindig könnyebben megemészthető, ha százezer készülék esetében buknak ennyit, mint ha egymillió példánynál történne ugyanez. Így tehát ők a kivárást választják, és amikor a gyártási költségek a megfelelő szintre süllyednek, valószínűleg elgondolkodnak majd az árcsökkentésen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Narxis #22
    "250-300k ft-ból"

    "használom még vagy 3-4 évig (ha csak nem jön ki az sm 4.0)"

  • Sir Ny #21
    nincs még wiibrátor? ejj-ejj, ez így tényleg nem mehet!
  • Maniello #20
    Mondjatok bármit, sztem egy ps3-ér sok a 100k ft! persze, szép graf, de ennyi!!! ps3at nem biztos h vennék, monnyuk láttam pár jó autószimulátort, ami ösztönözne, de az ár beszél...

    am meg inkább összerakatok 250-300k ft-ból 1 PCPaks atomerőművet, és használom még vagy 3-4 évig (ha csak nem jön ki az sm 4.0), netezek - sg-t olvasok vele , házit írok, jáccom, a játékokat olcsóbban veszem meg!!! kontroller kell? nem 20k ft-ért veszem meg, hnem 7-8k-ért 1 optimálisat, nem kell nekem, h rajta legyen 1 ps v x360 embléma, jó a Logitech is!

    a másik a wii. oan szinten elindult a rablás irányába! lehet már hozzá venni kardot, ütőket, wiiftitet, puskát! jó hogy nincs vibrátor v műpina hófehérben! és mindezt 10-15-20k ft darabáron!!!

    emberek, ez azért nem mehet!
  • Sir Ny #19
    Ki? Mit? Mikor? Hol? Miért? Hogyan?
  • Ersiman #18
    Az szimplán betudható az emberi butaságnak. A többség nálunk bedől a tecnoblablának, és azt hiszi attól fog jót játszani, ha erőgépet vesz.
  • rudymester #17
    Én egy hete vettem használtan fele ennyiért. Ráadásul bevittem pár régi játékomat és így még olcsóbban megúsztam. Az 576-ban egyébként annyi, amennyit írtál, de adnak hozzá 2 ajándék játékot...
  • narumon #16
    "az már nagyon rég fel van törve. inkább occsó blu-ray író kéne. "

    Én nem tudok róla, hogy fel lenne törve, egy BR író meg már nem egy ökör ára. Ha lenne mit írni vele (pl Ps3 game? :D) akkor vennének is egy csomóan.
  • zola2000 #15
    Na és akkor mi van a wiivel, ami még annyira sem elterjedt magyarországon mint a ps3, pedig aztán wiire nagyon egyszerű feltenni egy softmodot, hogy lejátsza a "biztonsági mentéseket" a disc chanell.
  • Balumann #14
    Hát persze...
    Ha lenne warez már 2x annyi fogyott volna belőle, mint x360-ból (főleg ha multizni is lehet vele)... Felesleges ezt másra fogni (persze - főleg nálunk - az ár is közre játszik, de inkább a warez hiánya a döntő).
  • Narxis #13