Gyurkity Péter

2010 végén jöhet a Project Natal

Ezúttal külső forrásból származó kijelentés alapján forrósodott fel a hangulat a Microsoft által fejlesztett, következő generációs vezérlőtechnológia körül.

A friss információ érdekes módon nem a Microsoft háza tájáról, hanem a THQ főhadiszállásáról érkezett, itt ugyanis Brian Farrell vezérigazgató az első negyedéves eredmények ismertetése közben ejtette el a fontos részletet. Pontos dátum ugyan még nincs, ám nagyon úgy tűnik, hogy a nagy érdeklődést kiváltó megoldásra még egy teljes évet várni kell majd.

Farrell egészen pontosan arról beszélt, hogy idén ősszel újabb árcsökkentésekre számítanak, bár a részletekről nem ejtett szót, ezt inkább a hardvergyártó cégek illetékeseire bízza. Számukra teljesen egyértelmű, hogy a háromból legalább két gyártónak lépnie kell, amennyiben a számokat és a piaci eredményeket nézzük - mérget azonban nem vehetünk erre, hiszen például a Sony mindeddig makacsul ellenállt. Azt azonban a vezető elárulta, hogy a Project Natal kódnéven fejlesztett, mozgást, hangot és arcmimikát érzékelő kamera, valamint a hozzá kapcsolódó egyéb perifériák 2010 vége felé jelenhetnek meg.


A Natal érkezéséről eredetileg maga Steve Ballmer vezérigazgató beszélt, ő azonban egy új Xbox konzol érkezését lebegtette meg, amely kijelentést ezután a szoftvercég marketingesei és szóvivői javítottak ki. Erről ugyanis nincs szó, hiszen a Natal név a speciális vezérlőtechnológiát takarja, amely mindeddig nagyon pozitív visszhangot váltott ki a tesztelők és a külső szakértők részéről. Később Bill Gates megemlítette, hogy a fejlesztés PC-re is megjelenik, azzal akár az Office csomagot is irányítani, vezérelni tudjuk majd, bár ez nyilván a házimozi és egyéb szórakoztatói rendszereknél tűnik logikus lépésnek.

Az őszi árcsökkentéseket követően tehát nagyjából egy év csendre számíthatunk, ezután indul majd az igazi roham - legalábbis így véli a THQ első embere.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Horus 13 #51
    látod a kertész gyerek nagyon vágja a dolgokat
  • huanito #50
    Úgy látom kezdünk visszasüllyedni a középkorba. Megcáfoljátok az összes természettudományos tételt.Minden esetre, ha már feltalálta Nobel-díjat érdemelne az öreg.
  • Horus 13 #49
    mondjuk sejtettem,hogy vele fogsz takarózni.Nem vagyok egy nagy bibliás "És mondta isten:legyen világosság:és lőn világosság"ez nem feltalálás ez teremtés!
  • Sir Ny #48
    úgy hívják Isten. valami kertész gyerek volt, csinált paradicsomot, meg almát.
  • Horus 13 #47
    "sőt a fény és hőérzékelést már sacc/kb másfél milliárd éve feltalálták"
    áruld már el KI volt az a csávó,mert érdekel.
  • Sir Ny #46
    " A hülyézésért elnézést, de én sem szeretem, ha azt írják, hogy a seggemet hordom az agyam helyén. "
    hidd el, nem írok ilyeneket minden ok nélkül az embereknek.

    "A szögmérésen alapuló távolságmérést a görögök, már időszámításunk előtt is használták. A technika nem ötven, hanem több, mint kétezer éves."

    sőt, a fény- és hőérzékelést már sacc/kb másfél milliárd éve feltalálták...

    "A kommentekből is láthatod, hogy több embert érdekel, mint amennyit nem."
    igen, pont ebből indult ki a vita, hogy hú de jó hú de jó. de a cucc 30 év alatt valamiért mégsem terjedt el.
  • huanito #45
    A szögmérésen alapuló távolságmérést a görögök, már időszámításunk előtt is használták. A technika nem ötven, hanem több, mint kétezer éves. A Natalnál nem az elv az újdonság, hanem a felismerés, hogy ezt lehet játékvezérlésre is használni. Ha megnézted az általam említett oldalt, akkor láthattál egy olyan képet, amin az ember 3D-s modelljét építi fel a Natal. Ha ezeket a pontokat összekötnéd, kapnál egy poligon emberkét ( amilyenekből a játék karakterei is állnak), ami a te mozdulataidat másolja le.Ha béna vagy az embered is az lesz, ha valamit jól csinálsz a főhős is jól csinálja a játékban. Sok szerepjátéknál (pl Fable 2) az a gond, hogy a harcolni a kevés gomb miatt, csak korlátozottan lehet ( inkább kaszabolás, mint harc) itt te tudod meghatározni a saját mozdulataiddal, hogy lábra, fejre vagy testre támadsz és közben jobbra , balra, előre vagy hátra, sőt elhajlással ki is tudsz térni egy-egy támadás elől, nem csak karddal tudsz védeni, mint más vezérlő esetében. A mozgás sokkal gyorsabb és ösztönösebb lehet. Szerintem ( mivel Peter Molyneux is fejleszt a Natalra) a Fable 3 már ezzel az irányítóval is használható lesz. Amellett a sokak által lenézett Milo Project is talán megtalálható lesz benne, így lehetőség lesz egy komolyabb interaktív párbeszédre, így sokkal inkább részese lehetsz a játéknak. Ráadásul Steven Spilberg is a Natal mellett tette le a voksát és ő azért, ha újításokról van szó egy elismert tekintély. A másik fontos dolog, hogy a 360 menü rendszerét is lehet vele irányítani, sőt a hangvezérléssel ki-be lehet kapcsolni a konzolt, esetleg egyéb utasításokat lehet neki adni.Más oldalakon sokan unalmasnak minősítették, amikor a Miloban a nőci elkezdett pancsolni a vízben, pedig ezt a módszert fel lehet használni a menürendszerben az oldalak lapozására is.És még eddig egyetlen gombot sem kellett megnyomnom! Ez lehet, hogy téged nem érdekel és azt mondod, hogy kontrolpadot fogsz használni,de sok embert- többek között engem is-érdekelni fog. A kommentekből is láthatod, hogy több embert érdekel, mint amennyit nem. Ráadásul az MS bízik abban, hogy újabb réteget tud megnyerni, akit eddig a kontrolpad használata tántorított el a játékoktól. kvp házi receptjéhez talán annyit tennék hozzá, hogy nem árt egy arcfelismerő proginál picit bonyolultabb program, ami az emberi testrészeket is felismeri és két 2d-s képet össze tud hozni egy 3D-s modellé. A hülyézésért elnézést, de én sem szeretem, ha azt írják, hogy a seggemet hordom az agyam helyén.
  • Sir Ny #44
    "Miért várod el egy polgári elektronikai cégtől, hogy korszakalkotó találmányokkal álljon elő."

    én nem várom el. ha visszaolvasol, az egész vita (már ha lehet vitának nevezni a puszta tények közlését) onnan indult el, hogy valaki elkezdte, hogy ilyen forradalmi, olyan forradalmi. én csak közöltem vele, hogy a technológia már 35 éves kb, (kvp szerint 50). ekkor jöttetek ti, hogy a SONY technológiája is ennyi idős, meg hogy a Microsoftnak nem az a dolga, hogy feltalálja a cuccokat. tényleg nem az a dolga, hogy feltalálja a cuccokat, hanem az, hogy átcímkézze őket. igazad van. hajrá Microsoft, éljen az 50 éves technológia!
  • huanito #43
    Te tényleg ennyire hülye vagy? Miért várod el egy polgári elektronikai cégtől, hogy korszakalkotó találmányokkal álljon elő.Az MS lecsökkentette egy bonyolult, de eddig a játékiparban nem használt eszköz árát megfizethető szintre.Nem volt ötven éve ilyen, csak az alkotórészei léteztek.Az MS nem NASA, nem az a dolga hogy olyan terméket gyártson, amit nem tud senki megfizetni. Ha megnézted az általam ismertetett oldalt, akkor láttad, hogy mit fog tudni a Natal.Nem hiszem, hogy tudsz mutatni még egy ennyire sokoldalú vezérlőt a játékiparban.
  • Sir Ny #42
    okés, te győztél, az infra miatt lehet sötétben is játszani vele, elismerem, ilyet nem tud a többi kamera. tuti siker lesz.