Gyurkity Péter

Közel a játékboltok vége?

A kisebb szaküzletek és a nagy üzletláncok egyaránt tartanak a digitális letöltésektől, amelyek azonban az optimista előrejelzések szerint is csak 10 éven belül vehetik át a vezetést.

A Reuters összeállítása ezúttal a videojátékok piacára koncentrál, mégpedig a hagyományos fizikai formátumok, illetve a digitális letöltések és az online stream megoszlására. Több forgalmazó ugyanis (a Wal-Mart lánctól kezdve a népszerű GameStop Corp.-ig) attól tart, hogy utóbbiak idővel megölhetik teljes forgalmukat, ezzel pedig nemcsak a bevételi forrás vész el, hanem az a plusz érték, amit a hagyományos csomagok jelentenek a vásárlók számára.

Míg a forgalmazók erre, vagyis a dobozos példányok nagyobb értékére hivatkoznak, addig az internetes letöltő- és streaming portálok az új platform egyszerűségére és kényelmére, valamint a vásárlói tábor esetleges bővítésére apellálnak. Utóbbiak számára ugyanis fontos szempont, hogy a letöltésekkel, valamint az online streaming révén a felhasználók egy újabb rétegét érhetik el, akik eddig távol maradtak a hagyományos, dobozolt játékoktól, és így a forgalmazók számára elérhetetlennek bizonyultak. Az más kérdés, hogy a letöltések milyen gyorsan foglalhatják majd el a hagyományos kiadványok helyét.


Tavaly az összes eladott játék 17 százalékát töltötték le a vásárlók az NPD adatai szerint, ám a bevétel tekintetében a Wedbush Morgan előrejelzése szerint idén alig 2 százalékot, azaz mintegy 400 millió dollárt érnek majd el a digitális példányok. Az elkövetkező néhány évben az aktuális érték folyamatosan megduplázódhat, így 2011-ben már 1,6 milliárd dollárról beszélhetünk majd, a piaci részesedést illetően pedig a 20 százalékot 5 év múlva, az 50 százalékot pedig 10 éven belül érhetik el a letöltések. A gyors változástól tehát nem kell tartania a forgalmazó cégeknek, legfeljebb az lehet riasztó számukra, hogy a letöltések jóval a teljes piac növekedési arányán felül teljesítenek majd.

Ezen változásban kedvező tényező lehet az internet további terjedése, valamint a nappaliba való betörése, ahogy egyre több eszköz csatlakozik majd a világhálóra. A konzolgyártók a maguk részéről pedig azok meghódításán ügyködnek, akik már hozzászoktak a filmek és zenei tartalmak letöltéséhez - számukra szintén új vásárlói szegmenst jelenthetne ezen konzoltulajdonosok rábírása a játékletöltések favorizálására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #47
    hmmm elarulom a filmek tobbsege 1 sided 1 layered lemezen jon ki (annak se nagyobb a kapacitasa..)ha hosszabb a film vagy soooook extra van,jon 1 sided 2 layersen (pl Batman:The Dark Knight 1080p-ben rippelve true hd hanggal 11Gb..lusta vagyok utanaszamolni,de legyen 50%-kal kisebb a rawnal (nincs annyi,de tegyuk fel) es akkor legyen a raw 22Gb,sot legyen 30Gb...hol vagyunk meg az 50-tol?
    Jatekok: tobbseguk 15-25 Gb..lehet 1-2 kiemelkedo,de ritka...(l GTA4 18 Gb ha jol emlekszem,de az altalad emlitett MGS4 is valahol 35 kornyeken van,nyugodtan utananezhetsz:))
  • Tinman #46
    2k-t a GoW vagy az UT3 akkor is megért, mert majdnem 5k u.e. a verzió a boltban.
  • Tinman #45
    Soha nem játszom 0-day játékkal... emiatt nekem aztán mindegy, hogy aznap aktiválódik vagy 2 hét múlva.
  • Tinman #44
    1. Soha nem rendeltem 1 db játékot... általában megvárok 4-5 db-ot és akkor már bőven megéri a 10% engedmény miatt a 990 Ft-os futárdíj.

    2. Ha neten megrendeled, de személyesen átveszed az üzletükben, akkor nincs futárdíj, de a 10% akkor is él.
  • Zomil #43
    én is használok Steam-et és már csak a 7végi akciok miatt is érdemes fellépni :)
    van már egy pár steam-en vett játékom.
    Ennek ellenére, azért a doboz verziok-kal sincs bajom, néha még olcsobb is 1-2 dolog, mint a steam-en(bár ez leginkább nem a steam hibája hanem a forgalmazóké, h digitális nem hajlandók olcsobban adni a programjaikat)
    Viszont a CE-ket igy is boltban fogom megvenne :)

    "Amúgy az Impulse-nál el lehet adni a vásárolt cuccokat, sőt, még kölcsön is lehet adni."
    hm, erröl még nem hallottam, elég jó dolognak tünik :) eladni mennyiért lehet megvan határozva, h pl. a játék eredeti értékének 80%-áért eladhatod?
    mondjuk ez a kölcsönadás is elég jó 5letnek hangzik a Steam igazán átvehetné :D
  • SityiSXT #42
    Ahogy azt már írták előttem is, a Steamen az akciókat érdemes nézni.
    Amúgy az Impulse-nál el lehet adni a vásárolt cuccokat, sőt, még kölcsön is lehet adni.
    Aki meg az aktivációk számát kevesli: csak egy e-mail kérdése az egész, ha elfogy, és 2 napon belül újra aktiválható a játék.
    A GOG.com meg amellett, hogy olcsón adja a portékáját, sok extrát is adnak a játékok mellé.

    Én nem akarok senkit "megtéríteni", de vannak előnyei a digitális vásárlásnak is. Az egyik legszebb pl. az, amikor a preloadolt játék a megjelenés pillanatában aktiválódik, és azonnal játszhatsz vele...
  • atomkrumpli #41
    engem speciel nem zavarna hogy csak egy kódot kapok de akkor ne kerüljön annyiba mint a dobozos verzió amivel rengeteg vesződsége van a forgalmazónak (nagyker-kisker kulcs, forgalmazás,stb).
    Ez olyasmi mint mikor a szervizben az olajcsere után megkérdezik hogy számlával vagy számla nélkül, mire visszakérdezel hogy számla nélkül olcsóbb ? A válasz meg az hogy -Nem (ilyenkor mondja az ember magában hogy a kurv#@%¢!)
  • Magnificat #40
    én akkor is megvettem volna, ha csak kódot kapok (így is beregeltem steam-re és azt a verziót rántottam le). Mondjuk nekem elsősorban a pályaszerkesztő és a modolási lehetőség miatt kellett... Azért az UT3-ban az a pár oldalas mini-artbook nem volt nagy bumm... szóval semmi olyan nem volt mellé, amire azt mondanám, hogy ejha, ezért megérte dobozosat venni...
  • Hober Mallow #39
    Mivel ps3 tulaj is vagyok,így közölhetem egyre több az oline megvehető játék...teszem azt COD4,SOCOM....bár sajna elég nagyok.A filmekből pedig kérlek járj utánna mekkora egy eredeti tömörítetlen BD film? Mert hogy sokak örülnek a 7 GB BD filmnek az rendben van csak egyrészt azon True HD hangzás sincs,másrészt a minősége éppen jobb mint egy mezei DVD:) egy True HD-s BD film tömörítések nélkül 40-50 GB:) nézz utánna.én már szedtem le:)50-100GB játékokról annyit...nézd meg mekkora az MGS4 vagy még pár ps3 játék:)Itt igazábol arról van szó hogy a legtöbb játék,ahoz hogy télleg szebb legyen+tárhelyre van szüksége. Szerintem nemsokára a boxhoz is kiadnak vagy egy BD olvasót,vagy vmi izmosabb vinyót.Mert ott pl már 4 DVD-s játékokról hallani...
  • Throme #38
    Ehhez a 10% kedvezményhez (576, CD Galaxis) online rendelés esetén, csak annyit, hogy a megtakarítást kifizeted a futárnak....
    Vagy ingyen szállítják ki?

    Másrészt ki kell fogni, hogy hol olcsóbb a játék, csak szét kell nézni.
    576-nál is vannak jó áron progik, persze nem a legújabbak ;)!
    Én az MM árain szoktam meglepődni, elég magasan tartják, még a classic sorozat is drága.
    Ja, fentiek konzolra értendők....