Gyurkity Péter

Mindent lemosnak a videójátékok Angliában

Az Egyesült Királyságban idén a videójátékok az összesített zenei és filmes forgalomnál is jobban teljesítenek, ami az online szórakozás további előrenyomulását mutatja - a hagyományos műfajok kárára.

A Reuters a brit Verdict Research legújabb adataira támaszkodva adott hírt a piaci trendről, amely nagyon is jellemző a fejlett országokban. Kiderült ugyanis, hogy a videójátékok forgalma nagyot ugrott idén, miközben a zenei és a filmes iparágak a legjobb esetben is stagnáltak. A számok alakulása azt mutatja, hogy a játékipar immár vezető helyzetbe került a szórakozás többi formájával szemben. "A zene és a filmek bolti forgalmát a növekedés lassulása mellett az online értékesítési formák előretörése is visszavetette" - mondta Malcolm Pinkerton, a kiskereskedelmi szektorra szakosodott Verdict kutatásvezetője. "Ez azt jelenti, hogy a hagyományos lemezboltok helyzete sokkal rosszabb annál, mint ami a számokból látszik."

2008-ban 42 százalékos növekedést regisztráltak a játékpiacon, amelynek eredményeként a brit vásárlók összesen mintegy 4,64 milliárd fontot költöttek videójátékokra. Ezzel egy időben zenére és filmes tartalmakra összesen 4,46 milliárd font ment el a szigetországban, vagyis még ez utóbbi két műfaj összesített eredménye is alulmaradt a játékokkal szemben. A jelentésben kiemelték, hogy a zenei és filmes ipar nem egyszerűen stagnáláson, lassú csökkenési perióduson megy keresztül, hanem az online szegmens folyamatos bővülése révén hosszabb átállás megy végbe az szórakoztatóiparon belül.

A jelentés szerint a fizetős letöltés terjedése segíti a zenével foglalkozó kereskedőket, nagy csapás viszont a kalózkodás, az erősödő verseny, illetve az árak és a fizikai cd-k eladásának csökkenése. A lemezboltok ezért kénytelenek bővíteni a kínálatot, és egyre több zenei cd szorul ki a polcokról a könyvek, az mp3-lejátszók és a videojátékok miatt. "A videojáték a szabadidő eltöltésének viszonylag olcsó, mégis izgalmas és innovatív formája. Ráadásul egyre többen spórolnak úgy, hogy kevesebbet járnak el otthonról, és egy videojátékkal a végtelenségig el lehet szórakozni. A fogyasztó számára ezért sokkal kedvezőbb az ár-érték arány, mint egy cd vagy dvd esetében, annak ellenére, hogy egy játék háromszor-négyszer többe kerül" - mondta az elemző.

Jellemző, hogy ezen folyamat eredményeként például a digitális online zenei eladások megugrottak, ezt azonban ellensúlyozta a fizikai formátumok forgalmának csökkenése, a kalózpéldányok terjedése, az erős verseny, valamint az ennek következtében végrehajtott árcsökkentések. Ezzel egy időben az olyan újítások, mint a Nintendo Wii, fokozottan hozzájárultak a játékipar további bővüléséhez, milliók számára nyújtva megfelelő szórakozást. Az igazi vonzerőt az jelenti, hogy a játékok viszonylag olcsó, ám izgalmas, kihívó és innovatív terméknek bizonyultak, és bár egy-egy termék akár háromszor-négyszer is meghaladhatja egy zenei album, vagy mozifilm árát, hosszú távon jobb választásnak bizonyulhat.

A szórakoztatóipari termékek forgalmazóinak szakmai szervezete (ERA) szerint 2008 valóban sikeres év a játékiparban, a jelentés azonban némiképp félrevezető, mert a videojátékok forgalmába beleszámolták a hardveroldalt is. "Ha tényleg almát akarunk összehasonlítani almával, akkor a cd- és dvd-lejátszókat is bele kell venni a kalkulációba" - mondta Steve Redmond, az ERA szóvivője. A zeneipar nehéz átalakuláson megy keresztül, de a zene iránti igény ugyanolyan erős, mint bármikor korábban - mondta Redmond. "A letöltéses megoldások segítségével az emberek szemezgetnek az albumokból és csak egy-két számot vesznek meg. A kereskedők pedig így is, úgy is nyernek, hiszen egyaránt forgalmaznak zenét, filmeket és videojátékokat."

A forgalmazók szempontjából persze mindegy, hogy éppen melyik műfaj nyomul előre a többiek kárára, hiszen ők mindenképpen jól járnak - attól pedig nem kell tartani, hogy például a zenei tartalmak iránti érdeklődés is visszaesik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)