Gyurkity Péter

Visszaesőben a játékpiac

A videojátékok piaca eddig immunisnak bizonyult a válságra, most azonban második hónapja számoltak be visszaesésről - a konzoleladások zuhannak.

A Reuters az NPD Group friss jelentésére hivatkozva számolt be arról, hogy március után másodszor romlottak a játékipar eredményei, legalábbis ami a számítógépes- és a konzolszegmenst illeti. Az elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy vajon a válság kibontakozásáról beszélhetünk-e, avagy a tavalyi, kiugróan jó eredmények billennek vissza a megszokott kerékvágásba.

A különböző kiadók összesen 510 millió dollár értékben adtak túl címeiken, ami 23 százalékos csökkenést jelent 2008 áprilisához képest. Ugyanezen idő alatt hardveres téren 391 millió dollár bevétel keletkezett (8 százalékkal kevesebb mint tavaly), a különböző kiegészítőkből és tartozékokból pedig 15 százalékkal kisebb összeg áramlott be az egy évvel korábbi adathoz képest. Összességében tehát az ágazat 1,03 milliárd dollárra tett szert április hónapban, míg tavaly ilyenkor 1,24 milliárdnak örülhettek az érintett vállalatok.

Meglepő lehet, hogy az Xbox 360 és a PlayStation 3 mellett a Nintendo Wii eladási üteme is hasonló arányban esett vissza - a konzolokból 40-45 százalékkal kevesebbet adtak el márciushoz képest, vagyis alig egy hónapos eltéréssel. Elemzők ezzel kapcsolatban megjegyzik, hogy idén egyelőre hiányoznak az olyan húzónevek, mint például a GTA IV, vagy a Mario Kart - tavaly többek között ezen játékoknak is volt köszönhető, hogy az áprilisi eredmény másfélszeresen meghaladta a 2007-es tavaszi adatot. Továbbra is kérdés tehát, hogy a visszaesés a válság hatásaként fogható fel, avagy mindössze az egyensúly helyrebillenéséről, kisebb korrekcióról van szó egy rendkívül sikeres év után.

Legalább ilyen fontos kérdés, hogy miként alakul a Wii forgalma - a 2008 áprilisához képest több mint 50 százalékos csökkenés nem sok jót vetít előre a konzol számára, amely eddig uralta a szegmenst.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • padavanHUN #14
  Ezt a hírt minden tavasz-nyári időszakban ellövik itt-ott, teljesen paródia. :D

  A játék kiadás szezonja szeptembertől februárig tart mindig, legalábbis ekkor van a csúcspont, a legnagyobb nyüzsgés. Minden évben. NeM értem, miért kell minden tavasz-nyári idődszakban megkongatni a lélekharangot, aztán ősszel meg írni ezerrel a tucatnyi játékismertetőt... :D
 • Etele1 #13
  "válság közepébe senki nem időzít kiadást.. "

  De időzít...Sims3 június 5.

  A visszaesés oka,h valóban nem jelent meg húzó cím még idén, csak 1-2 jobbnak mondható pld. Empire Total War, DoW2 szóval néhány a saját kategóriájában várt szoftver.
  Emellett bizony (legalábbis nálunk) erősen befolyásoló tényező a válság miatti családi megszorítások, kivárás, árfolyam ingadozás miatti áremelkedések és emiatt is kivárás...etc.
 • irkab1rka #12
  válság közepébe senki nem időzít kiadást..
 • adam062 #11
  mert nem jön az utóbbi két hónapban jó játék
  sok jó címet ellőttek múlt ősszel és télen, akkor meg a megszokotthoz képest vettek sokan... egyszer többet egyszer kevesebbet vesznek és így kiegyenlítődik - nem veszteséges ez
 • FoodLFG #10
  Igen. Pontosan erről van szó.
 • madafakk #9
  hát igen, nem csoda, hogy visszaesőben van. nagyon kevés színvonalas játék készül mostanában. pár éve volt nagy játékdömping, mai napok azokkal játszok (már ha játszok néha)
 • bakagaijin #8
  Idén meg abban pókereznek hogy mely projekteket lőjék le. Nagyon úgy néz ki, hogy idei év a folytatások éve lesz.
 • who am I 7 #7
  Na igen....de azért vért izzad a júzer mire lejön egy forcefeedbackes joy a torrentről
 • Kindred Blades #6
  *átalakul Captain Obvious-szá*
  Talán annak a kapitális baromnak, aki ezt az összehasonlítást végezte, meg kellett volna várnia, amíg kijönnek az idei év nagy -legalábbis várható eladások tekintetében, nem feltétlenül jó is mind :) - játékai. Már csak a Sims3 elmozdítaná a mérleget (bár én előre rettegek, asszony akkor biztosan elzavar a gépemtől), de legalábbis szignifikáns változást jelentene. Vagy ott van épp az Alpha Protocol, a Prototype, a RF: Guerilla, a Bionic Commando, a Modern Warfare 2, a BioShock 2, stb stb stb...
  Sigh, de legalább jól megfizették érte. Ha belegondolok, lehet nem is kapitális barom volt, pusztán kellett a pénz a maláj kurvára.
  De azért röhejes.
 • Yv@n #5
  Nem csak húzónevek nincsenek, emlékeim szerint az elmúlt két hónapban kb semmi sem jött ki. :)