Gyurkity Péter

Továbbra is a játékosok a vírusok célkeresztjében

A Microsoft saját adatai szerint minden már kártevőt megelőznek az online játékokban használt jelszavakra vadászó férgek, amelyek gyors és könnyű pénzszerzési lehetőséget nyújtanak alkotóik számára.

A szoftvercég összegezte és véleményezte a  Malicious Software Removal Tool(MSRT)  program használata során begyűjtött adatokat. Az eszköz ingyenesen használható a Windows operációs rendszerek alatt, és minden hónapban frissül, hogy a lehető legtöbb kártevőt szűrjék ki, mindenféle vírusirtó és egyéb biztonsági alkalmazás használata nélkül. Erre szükség is van, hiszen a vírusok száma nem csökken.

Jellemző részlet, hogy a Win32/Taterf (amely igencsak népszerű a WoW-ban használt jelszavakra vadászók körében) csaknem egymillió alkalommal akadt fenn a rostán február első felében - tavaly előfordult, hogy egyetlen napon 700 ezer ízben észlelték ennek jelenlétét a számítógépeken. Ez a Frethog féreg egyik mutáns változata, amely jóval sikeresebb elődjénél, ez utóbbi ugyanis 317 ezer alkalommal ütközött bele a védelembe ugyanezen időszak alatt. A listán szereplő többi kártevő kevésbé elterjedt, ám még ezek észlelési száma is bőven 100 ezer felett van, ami nem éppen kedvező adat két hétre vetítve.


Kétségtelen, hogy a játékokban használt felhasználónevek és jelszavak egyre népszerűbb célpontnak számítanak az internetes alvilágban. Nem véletlenül, hiszen ezek közvetlen bevételi forrást jelentenek - a megszerzett adatokkal eltulajdonított karaktereket, virtuális javakat ezután újraértékesítik, mégpedig olyan játékosoknak, akik hajlandóak ezért jelentős összegeket kifizetni.

Érdekes, hogy bár a legtöbben továbbra is Kínát tartják az elsődleges előfordulási helynek, a helyzet megváltozni látszik, legalábbis ami a támadások számát illeti. Itt a friss adatok szerint az Egyesült Államok vezet, mégpedig Tajvan, Dél-Korea, Törökország, illetve Spanyolország előtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Narxis #8
  "Aki normálisabb (nem nod32)..."



  Én kibaszottul de azt használom és egy kurva vírusom se volt amióta internetem van, kb. 6-8 éve.
 • roliika #7
  Igen a MS-nak (megint) igaza van. Ámde...kémprogik nem mennek csak úgy maguktól a gépekre.

  Aki normálisabb (nem nod32) vírusírtót használ..mégha nincs meg a legújabb adatbázisa, már szól, hogy ecsém ezt ne tedd a gépre mert gáz lesz!

  Oszt júzer telepíti, merhát ottvan rája írva neki, hogy ez keylogger és fúú majd ingyééé wow-ozhatok..aztán csak les, hogy wááááá deszar eza wow, meg miért jönnek ablakok, hogy fizessek 30 dolscit a virus eltávolításáért.

  Így jár aki warezol. Lehet...saját felelősségre és ésszel.
 • Narxis #6
  "A Blizzard is felrakja a maga kis programocskáját, ami ki tudja mit össze nem kutakodik a gépen. És az akkor ugye ott is van rögtön 10 000 000 gépen!"

  Le van írva az EULA-ban, hogy mire szolgál és asszem Warden-nek hívják, arra van, hogy kiszűrje azokat akik 3rd party programokat használnak, bot, hack stb. Ha nem tetszik akkor a Disagree gombra kell klikkelni.
 • NEXUS6 #5
  És szerintem ez teljesen korrekt.
  A mai világban nem csak wow-os jelszavakat lopnak, de ha valakitől le tudják nyúlni a wow-os jelszavát, attól mást is le tudnak.

  Persze ha elég komolyan próbálkozik a hackerelvtárs, akkor gondolom bárkitől bármit le tud nyúlni, ilyenkor jön be a júzer másik felelőssége, hogy lehetőleg alacsony profilt mutasson a neten.

  Aki éjjel nappal warez/kaszinóoldalakon lóg, meg van vagy 10-20 weboldala, 800 iwiw ismerőse az ne csodálkozon, ha valamit összeszed.

  Ahogy nagyapám mondta, kupiban csak gumival!:)
 • [email protected] #4
  Némi angol nyelvű levelezés a supporttal, és első alkalommal visszaadják az accountot, illetve ha a rajta lévő karaktereket is érte kár, akkor csinálnak rajta egy rollbacket olyan állapotba, ahogy utóljára volt.

  Második alkalomtól kezdve már csak az accountot kapod vissza, ha voltál annyira balfasz, hogy nem tanultál a saját hibádból, akkor a rajta lévő dolgokat nem.
 • petya1992 #3
  Szánalmasok azok akik ilyet kitalálnak, s azok is akik képesek fizetni ezért...
 • NEXUS6 #2
  Nem vagyok benne biztos, hogy ha valaki ír a Blizzardnak, hogy ellopták a kariját, akkor ne kapná vissza, vagy legalább is ne törölnék-blokkolnák, addig amíg a dolog nem tisztázódik.

  Ok, hallottam már ilyenről, hogy valakinek lenyúlták, de ez most megint csak nem egy egetrengető probléma. A Blizzard is felrakja a maga kis programocskáját, ami ki tudja mit össze nem kutakodik a gépen. És az akkor ugye ott is van rögtön 10 000 000 gépen!

  Uncsi már, hogy az IT hírek nagy része gyak arról szól, hogy megpróbálják valamilyen irányban felkorbácsolni az emberek félelmeit, majd persze rögtön megoldást is kínálnak, a mesterségesen kreált problémára.
 • Szefmester #1
  ezért nem kell eredeti wow szerveren jtszani.. ott cseszhetik ha megszerzik:D