Gyurkity Péter

Átjárhatóvá válhatnak a 3D-s és flashjátékok

Egy új fejlesztés révén idővel eltűnhet a határvonal a csúcsgépekre szánt háromdimenziós, valamint a böngészőkben megjelenő flashjátékok között, átjárható virtuális világokat hozva ezzel létre.

A Multiverse Network első fontos fejlesztése a Battle nevet kapta, ez pedig több érdekes újítást is kínál a népszerű közösségi oldalra látogató internetezők számára. A megszokott minimalista flashjáték helyett ugyanis ezúttal egy összetett platformot kapunk, amelyet ugyan továbbra is a böngészőn keresztül érhetünk el, ám egyszerre akár többen is hozzáférhetünk, beemelve ezzel a hagyományos játékok egyik fontos előnyét, a többjátékos módot.



Az egymás elleni játék megvalósítása a flash keretein belül azonban csak egy a sok érdekes újítás közül, a Multiverse ugyanis azt tervezi, hogy platformjával egyfajta hidat képezhet az online, háromdimenziós akció- és egyéb játékok szegmense, valamint a flash alapú fejlesztések között. Idővel az is lehetséges lenne, hogy a virtuális világok játékosai a hagyományos kliens, valamint a flash-változat révén egyaránt csatlakozzanak a játékhoz, aszerint véve igénybe annak funkcióit, hogy éppen mire tartanak igényt, illetve mit engedhetnek meg maguknak. A flash-verzió nyilván nem ugyanazt az élményt kínálja majd (különösen a látvány szempontjából), ám egy ilyen áthidaló megoldással a kiadók is több lehetőséghez jutnak.

A cég elképzelhetőnek tart egy olyan üzleti modellt, amelyben a játékot megvásárlók az eredeti fejlesztést vennék igénybe, míg az ingyenes próbaverziót kipróbálók a böngészőn keresztül érnék el a program flash-alapú verzióját, amely kétdimenzióban engedne bepillantást a világba - korlátozott funkciókkal, ám közös játékot téve lehetővé az eredeti klienssel felcsatlakozókkal. Nem számítana tehát, hogy éppen melyik változatot használjuk, a csatlakozás esetén interakcióba léphetnénk egymással, a különbség egyedül a kinézetet illetően lenne észrevehető.

A Multiverse maga nem fejleszt játékokat, így a fenti elképzelés megvalósítása a partnerekre vár. A cég illetékeseinek elmondása szerint mintegy tucatnyi cég dolgozik saját megoldásán, megjelenési dátumról azonban nem beszélnek, jelenleg pedig még senki nem használja az áthidaló megoldást a kész játékoknál. Az mindenesetre biztos, hogy amennyiben a platform sikeressé válik, a flashjátékok egészen új szintet érhetnek el, az egyszerű logikai és lövöldözős apróságoktól kiindulva a jelenleg divatos MMO-k és akciójátékok világaira építő monstrumokig eljutva.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • avatarolok #19
    Ez bnem olyan durva: 3D Flash game 3D szemcsi kell hozzá. Csak az a jó benne.
  • avatarolok #18
    Kár hogy törölték!
  • Komolytalan #17
    Na ja, csak itt jön az elterjedtség, pláne ha nem csak az otthoni gépeket nézed: Flash 90+%, Java 10-20%, Silverlight 1%.
    Egyébként amikor a flash még a macromediáé volt, már akkor is volt director (shockwave) plugin a böngészőkbe, amiben frankó 3D-t lehetett csinálni, sőt volt benne gyári fizikai motor, stb. Készültek is rá játékok, teljesen ugyanúgy néztek ki mint egy PCs játék (directx-et, opengl-et használt), csak éppen volt vagy 1% az elterjetdsége. Így ment a levesbe, ahogy a browser beli java, illetve a silverlight is megy jelenleg. Persze, lehet hogy ezek is elterjednek (bár a javanak már volt erre vagy 1 évtizede, aztán csak nem sikerült), de mire elterjednek lehet böngésző se lesz már. Sokkal nagyobb a realitása annak, hogy a flash plugin fejlődik annyit, hogy rendes sebességű 3D-t lehesset rajta csinálni. Flash 3D sebességben jelenleg ez a csúcs:
    http://alternativaplatform.com/en/alternativa3d/
    Ez nem gyári 3D támogatás, hanem oroszok flasm segítségével (flash "assembly" szintű programozása) csináltak saját 3D enginet, amit lehet licenszelni. Ezzel már lehet írni 3D játékot, igaz nagyon kicsi lesz a poligon szám, meg amíg ilyen tetves lassú a net. Ha a net átviteli sebessége már összevethető lesz a vinyók sebességével, akkor lehet komolyabbat is írni. Addigra valószínűleg a procik is gyorsulnak.
    Azért azt ne felejtsük, hogy ha most el kezdenek feljeszteni valamit, akkor az több év mire kiadásra kerülhet. És egy MMO webes kliensénél leginkább az a fontos, hogy látszódjon valami, nem az hogy csicsa-micsa legyen.
  • Sir Ny #16
    igen, java alapú, de itt a hangsúly nem a flash-on van, hanem a böngészőben futáson van, csak a cikkíró csak a flash-et ismeri, a Java-t meg a silverlight-ot nem.
  • Sir Ny #15
    ezt nézzétek: Shockwave (vagy nem) játék ha ilyet lehet, akkor nincs túl messze az, amit a cikkben írnak.
  • Sir Ny #14
    "Most akkor mióta is van hálózati funkció a flashben?... Nagyon lolság az egész"

    nem a flashban van hálózati funkció. a flash csak le tud kérni egy adatot a szerverről. a szerver csinálja a hálózatot.
  • beyondReason #13
    Csak nehogy terroristák kezébe kerüljön.
  • Komolytalan #12
    Amin bináris adatot is lehet küldeni? Kb Flash 9 óta, vagyis max 2 éve. Anélkül meg kb sz.rt se ér az egész hálózati funkció, ha PC-s játékokkal akarják kompatibilissé tenni.
  • gettoharcos2 #11
    A flash 10esben már igen fejlett a 3d támogatás, de még így is igen messze áll attól, hogy nívós FPS-eket lehessen böngészőablakban megjeleníteni, 4-5 gigaherc alatt.... nem beszélve arról, hogy az átlaglúzer gépe, böngészője vagy szét van tvíkelve a végletekig és amiatt instabil , vagy egyáltalán nincs tweakelve, és minden a difolt és azért lassú , mint az állat a gépe..
  • Bimbike #10
    Pwn!
    Azthitték feltalálták a spanyolviaszt! Közbe az Sg-n találták fel:D

    U.i.: Towerdefence 4ever!