Berta Sándor

Videójátékokkal jutalmaznak a brit börtönökben

A videojátékokhoz kizárólag azok a fogva tartottak kapnak hozzáférést, akik különösen jó magaviseletet tanúsítanak, és állják ennek költségeit is.

Nem juthat majd hozzá minden fogva tartott minden számítógépes és videojátékhoz. Az angol és a walesi büntetés-végrehajtási intézetekben raboskodó személyek a jövőben nem kaphatják meg a 18 évesnél idősebbek számára engedélyezett programokat. A videojátékokhoz kizárólag azok a fogva tartottak kapnak hozzáférést, akik egy hosszabb időszakon keresztül különösen jó magaviseletet tanúsítanak vagy, akiknél az öngyilkosság veszélye fennáll. Utóbbiaknak a játékok akár életmentőek is lehetnek, hiszen elvonhatják figyelmüket az öngyilkos gondolatokról. Minderről a brit igazságügyi minisztérium döntött és az új szabályokat rögzítették az úgynevezett Prison Service csomagjában.

Az új pontok között szerepel az is, hogy az a rab, aki jogosult a programokra és használni szeretné őket, az kénytelen maga állni az ezzel kapcsolatos minden költséget. Mindez azt jelenti, hogy a korábbi lehetőségekkel ellentétben a büntetés-végrehajtási intézetek a jövőben egyetlen fontot sem adhatnak ki játékkonzolokra és számítógépes vagy videojátékokra. Ez különösen annak tükrében érdekes, hogy tavaly a brit kormány kereken 10 000 fontért összesen 80 Sony PlayStation és 15 Microsoft Xbox konzolt vásárolt - kifejezetten a fiatalkorúak számára fenntartott börtönöknek.

A szabályzat előírja, hogy idén szeptember 30-ig minden 18 éven felülieknek szóló játéknak el kell tűnnie a börtönökből. Aki továbbra is szeretne játszani, annak elsősorban kiváló magaviseletet kell tanúsítania, az összes szabályt és a börtönszabályzat minden egyes pontját be kell tartania.

Minden rab esetében létrehozható egy úgynevezett jutalmazási rendszer (Incentives and Earned Privileges, IEP), amelyben különböző kategóriák vannak és amelyben rögzítik, hogy ki milyen kedvezményekre jogosult. A videojátékok mellett kedvezménynek számít az extra látogatások lehetősége, a saját televízió és a saját ruha hordásának joga. "Az új szabályokkal könnyebben meg tudjuk értetni a rabokkal, hogy a konstruktív és a megfelelő viselkedést pozitívan díjazzuk. Aki rosszabbul viselkedik, azt azonnal egy alacsonyabb kedvezménykategóriába sorolják" - nyilatkozta a szigetországi büntetés-végrehajtási szolgálat szóvivője.

Sok fogva tartott szereti a videojátékokat, így a brit és walesi fegyőrök arra számítanak, hogy ugrásszerűen növekedni fog a jól viselkedő rabok száma. Ami pedig a legfontosabb: az újabb költségeket nem az adófizetők, hanem maguk az elítéltek fedezik és enyhülhet a börtönök túlzsúfoltsága miatt kialakult feszültség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • scagnetti #16
  Azért nem hiszem hogy meg akarod tudni, hogy milyen lehet egy ilyen szállodában évekig bezárva lenni. Szerintem kár ilyenekkel poénkodni, mert ki tudja mit hoz a sors, inkább örüljetek hogy van rendes állásotok, meg életetek.
 • haxoror #15
  A bűn nem kifizetődő?

  Ha nem buksz le akkor lesz egy csomó pénzed, ha lebuksz akkor meg ingyen szállás, kaja, szórakozás...

  Lassan pár nyugati börtön olyan lesz mint egy szálloda.
 • qwas #14
  Akkor nem kell sz*pnod de egy 150 kilós kanr*ma kényezteti a seggedet. Én meggondolnám megéri e. Lehet jobban jársz ha inkább megveszed a gépet meg a játékokat.
 • Palinko #13
  Az egyéb esetekre reagálva tényleg van minden:
  pl ez

 • Tinman #12
  És mi van, ha nem vagyunk fiatalkorúak? :-D
 • Cat #11
  Hát tudjátok, én nemrég olyat hallottam, hogy a magyarországi fiatalkoruak börtönében négyen voltak egy cellában, és három ezek közül fajtalankodott a negyedikkel, majd pedig felakasztották és megfulladt. De ti ha akartok menjetek csak a börtönbe játszani :)

  Egyéb esetek:
  Orális szexre kényszerítette zárkatárását egy fiatalkorú férfi a szekszárdi börtönben

  Muki-terror a Csillag börtönben?

  Társai akaszthatták fel az elítélt fiút
 • Tinman #10
  Nem ez a tuti... sikkasztani kell pár millárdot, csak nehéz olyan magasra feltornászni magad.
  Lásd Tasnádi, Kulcsár, Zuschlag félék... megy a huzavona, pár évvel vagy még annyival sem végül megússzák és egy életre rendben vagy.

  Amúgy Angliában tényleg lassan érdemes lesz pár boltot kirámolni, aztán bent elszórakozni az adófizetők pénzén... ez utóbbit egy bizonyos népcsoport nagyon jól műveli nálunk is.
 • Tetsuo #9
  mer a britekrol irnak?? A cikkek 40%a brit hir, ami qrvara lokalis
 • ffxi #8
  He he.. Sims-ezni forever!
 • Fbn Lx #7
  hát komolyan bazz ha az utcára kerülnék kirabolnék egy bankot vagy nemtom, csak kerüljek már börtönbe... hát jobb életük van lassan ott mint a szegényebb munkásembernek :D