Berta Sándor

EA: maradnak a reklámok a játékokban

Az Electronic Arts és a Massive két évvel meghosszabbították tavaly megkötött együttműködési szerződésüket.

A megállapodás biztosítja, hogy a Massive által szervezett hirdetések továbbra is megjelenhessenek az EA játékaiban. A Massive a reklámok jobb integrálására a jövőben hamarabb bekapcsolódik az Electronic Arts programjainak fejlesztésébe. A hosszú távú célok között szerepel, hogy bővítsék a játékokon belüli reklámlehetőségeket. Ezt egyrészt új szoftverek kiadásával érnék el, másrészt minden aktuális játék bekerül majd a Massive hálózatába is.

"Meg vagyunk arról győződve, hogy a játékokon belüli dinamikus hirdetések egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert. Ez növekvő területet jelent cégünk számára és lehetővé teszi a reklámpiac bővítését. Szerencsére a Massive személyében egy olyan partnert találtunk, akinek nagy tapasztalata van ezen a területen és akinek megvannak a globális kapacitásai is" - jelentette ki Kathy Vrabeck, az EA Casual Entertainment Label részlegének elnöke.


"Legújabb megállapodásunk új lehetőségeket kínál a hirdetők számára, hiszen hozzáférhetnek az EA összes licencéhez és megszólíthatják a fiatal felhasználókat" - mondta Cory Van Arsdale, a Massive ügyvezetője.

"A játékokban elhelyezett reklámok már azóta léteznek, mióta vannak ilyen programok. A fejlesztők a kezdetektől arra törekedtek, hogy a programok virtuális világát megpróbálják a legéletszerűbbre varázsolni. Annyi változott, hogy ma már jóval kiszámíthatóbbak lettek a reklámbefektetések ezen a piacon. Azonban tudni kell, hogy ez a megoldás nem minden program esetében alkalmazható. Sportjátékokban inkább megjelenhet, mint például egy fantasy szerepjátékban" - hangsúlyozta Martin Lorber, az EA szóvivője.


A játékokban elhelyezett hirdetések leginkább a 18 és 34 év közötti korosztály, azon belül is a férfiak érdeklődését keltik fel. A két cég tavaly július végén kötötte meg együttműködési szerződését és meg sem várták annak lejártát, hanem most meghosszabbították és kibővítették.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kaadi #27
    én tudom miről beszélek: egy játék például 35 dollárba kerül, de a gyártó mág keres minimum 85 dollárt a reklámokon. Ha azt veszed alapul, hogy egy 18-35 év közötti férfi (aki a reklámozók álma) eltölt heti 25 órát online és ebből olyan 4-5 órát egy játékkal, akkor a többi online reklámozó (magyar adózó cég) máris kevesebb forgalmat regisztrál, tehát a nemzetgazdaság veszít, hiszen a Coca-Cola, Nike stb. már nem a magyar (vagy európai) televízióknak, rádióknak, weboldalaknak perkál, hanem az amerikai fejlesztőknek. A játekbeli reklámokat ugyanúgy kellene regisztrálni (és adóztatni) mint már médiumok esetében.

    Annál nagyobb csalás meg nemigen van, hogy a játékforgalmazók sírnak, hogy milyen sok a kalózkodás, és hogy mennyit veszítenek, miközben dollármilliókat vesznek fel még a kalózmásolt játékok után is (a lemezvédelmet kiütik a kalózok, de a reklámok maradnak).
  • dronkZero #26
    GTAval meg az a helyzet, hogy amíg fiktív a reklám, addig fel lehet fogni (társadalom)kritikának, poénnak, vagy egyfajta művészetnek. GTAban ez elég éles.

    Amint "igazi" reklámmá válik, onnantól ezeket a minőségeit elveszíti. Nem fog fizetni azért a mekkdonáldsz, hogy a játékban unott, motiválatlan, lúzer dolgozókat láss (és mészárolhass halomba) a játékban. Valószínűleg abba sem mennének bele, hogy túlzabálás esetén kiokádja a főhős a cuccot. (Pedig a rideg valóság ez, nem pedig a reklámos mosolygós-amerikaiálmos agymosás)
  • dronkZero #25
    Na ja, te sem tudod miről beszélek, meg Kaadi kolléga sem tudta, hogy ő miről beszél.

    Arra próbáltam finoman célozni, hogy az ilyen jellegű adók majdnem teljes egészét a fogyasztók fizetik. Ha hirtelen kerülne olyan jó 50-60% adó a játékora (mint mondjuk a dohányáru jövedéki adója), akkor simán 20-25eHUFra ugrana egy játék ára. Hülyének is megéri... (Ugye azt ti sem gondoltátok komolyan, hogy a kiadók benyelnék az adót a profitjuk kárára?)
  • Vogel #24
    GTA okés, belefér.
  • kiralygomba #23
    Ez is teli van reklámmal! :S
  • balage187 #22
    Te nem tudom mirol beszelsz... $10 = ~2,000 Ft, bar mostanaban inkabb 1,700 kornyeken mozog. Meg szerintem a #20-as kommentben nem is a szamok a fontosak, hanem maga az elmelet, hogy a reklamos jatekok arat szabalyozni kene valamennyire. Nem rossz otlet szerintem.

    Ja es a GTA-ban meg jok a mostani vicces/gunyos "reklamok". Ezek a GTA egyik alapveto reszei. :)
  • dronkZero #21
    Aha, az tényleg király lenne, ha húszezernél kezdődnének a játékok, és a több éves tesco gazdaságos játékot is ötezerért adnák... Hasonló jó ötlet van még?
  • Kaadi #20
    én egy alternativ nézőpontot vetnék fel: az állam rendesen megadóztatja a kültéri, TVs meg egyéb reklámokat. Ha egy amerikai cég elad európában egy 35 dolláros játékot és utána minimum ennyit keres a reklámokon, nem kellene ezekbők az összegekből itt tartani valamit, ahelyett hogy csak birka módra pengetjük a dolcsikat az amerikai média vállalatoknak? vagy kötelezzék a játékforgalmazókat, hogy a reklámos verziók ára ne menjen tíz dollár fölé.
  • fflx #19
    en azert nem allok ennyire optimistan ehhez a dologhoz
  • aDannyBoy #18
    nem kell ezt túlparázni, ugyanaz a product placement lesz, mint a filmekben
    meglepődnél ha tudnád pl, hogy egy nagy mozinál "cserélhető" a kóla cimkéje, mert usaban lehet h a pepsi veszi meg, európában meg vki más.

    abban kell reménykedni, hogy nem lesz familia kft a játékokból, de alapjában véve nem para,

    Idavid: A gta városai annyira nem kitaláltak, csak nem pontos másolatok és új nevet kaptak, de azért gondolom nem nehéz belőni, hogy melyik rész melyik igazi városban játszódik.