Berta Sándor

Egyre több játékban van reklám

A dinamikus hirdetések egyre erőteljesebben követelnek maguknak helyet a játékokban. Folyamatosan nő azoknak a programoknak a száma, ahol reklámokkal találkozhatnak a felhasználók.

Az NHL 2K7-ben a játékosok mezén már nem fantáziafeliratok vannak, hanem különböző sportszergyártó cégek nevei. A Grand Theft Auto következő részében pedig nem hiányozhatnak a házakról a neoncsíkok és más reklámok. A játékipar kénytelen alkalmazkodni, az úgynevezett In-game Advertising egyre fontosabb. "Néhány évvel ezelőtt ez még nem volt téma" - nyilatkozta Frank Hermann, az EA marketingigazgatója. "Az új divat elsősorban a szimulátoroknál és a sportjátékoknál figyelhető meg" - tette hozzá André Horn, a GamePro magazin főszerkesztője.


Mindez annak köszönhető, hogy folyamatosan bővül azoknak a technikai lehetőségeknek a száma, amelyek a hirdetések megjelenését lehetővé teszik a játékokban. Régebben elsősorban álló reklámok voltak megfigyelhetők, például egy italautomata, ami nem sok hirdetőnek volt vonzó, ráadásul ezeket a feliratokat a fejlesztőknek hónapokkal előre el kellett helyezni a szoftverekben. Ma már azonban lehetőség van dinamikus reklámok létrehozására és elhelyezésére.

Az új divatban az Electronic Arts úttörő szerepet játszott és azóta folyamatosan nő a megoldást átvevő cégek száma. Mint ismeretes, korábban az EA két céggel is szerződött a játékokban megjelenő reklámok felhasználására. Az első hirdetéseket tartalmazó programok: a Need for Speed: Carbon és a Battlefield 2142 voltak. Néhány hónapja pedig kiderült: a Google arra készül, hogy betörjön a videojátékok piacára, természetesen nem mint fejlesztő, hanem mint reklámozó. A Sony a PlayStation Home nevű online játékosoknak szóló szolgáltatását már reklámok sugárzására is felkészítette.


Test Drive Unlimited: a főszereplő ruhája is reklám

A hirdetésekkel kifejezetten erre a területre specializálódott cégek foglalkoznak, ilyen az IGA Worldwide is. "Nemrég helyeztük el Ben Sherman divattervező és ruhagyártó egyik boltját a Test Drive Unlimitedben. Az áruházba bárki betérhet, beöltözhet a neki tetsző ruhákba" - mondta André Sonder, a vállalat képviselője. "Úgy tűnik, hogy a játékosokat nem zavarják a reklámok. Sőt, szerintük ezáltal életszerűbbnek tűnik a környezet. A valóságosra teljesen hasonlító környezet már nemcsak lehetőség, hanem követelmény" - szögezte le André Horn. "El tudom képzelni, hogy hamarosan megjelennek az első animált és interaktív reklámok, amelyek hozzájárulnak majd a játékélmény fokozásához" - közölte Frank Hermann.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mavericko #19
    Én azt hiszem hogy egy játék lényege hogy virtuális.Ha teljesen valósághű a környezet akkor mindenki számítógép elött ülne és azt nézné és nem menne el.Külömben sok más játékban is van reklám, ha csak mint egy kiegészítés vagy mód,pl. én már CoD2-ben is láttam, és tényleg zavar amikor a II.Világháborús környezetben akár 1 callofduty.hu-s szlogen felvillan....
  • irkab1rka #18
    Hozzátenném, hogy nem sokkal azután, hogy a CS-ben elharapózott ez a dolog, átálltam a wow-ra.
    Nincs összefüggés, csak egy tényadat.
  • Hegyikecske #17
    ne bántsd a 307est nagyon szép /jó/ autó, ha sokpénzem lenne oat vennék!
  • Hegyikecske #16
    a tudat alatti a legveszélyesebb...

    csináltak egy ilyen tesztet is, h moziban néhány képkocka erejéig jégbehűtött üdítő képét mutogatták a film közben, ezt látni nem lehetett mer oylan rövid volt, és gyorsan tovább is ugrott, de ezt sokszor ismételték és az agy érezte... Rendesen meg is dobta az üdítők iránti keresletet... Azóta ezt a reklámozási formát be is tiltották...
  • Sith #15
    Alapvetően jó ötlet talán kicsit lejebb viszi az árakat.. talán bár ebben nem bízom.
    Eddig is nagyon sok olyan "kitalált" termék volt ami bár nem az volt oda írva de aki nem teljesen hülye kitalálhatta hogy mégis mire gondoltak a készítők
    Emlékszem még egy régebbi játékban valami raktár épület tele volt Ponafonic felirstu TV-s dobozokkal persze a betűtípus stimmelt.
    OFF

    Teljesen mindegy hogy figyelsz a reklámra vagy nem az igazán nagyon lásd Coca Cola vagy akármi... tök mindegy nekik a reklámok nagy többsége inkább arról szól hogy a köztudatban maradjon az a márka, végül is ha minden hol azt látod hogy Coca Cola előbb utóbb veszel is :)
    jojo tudom kicsit bonyolultabb de ugy sztem már nagyon off topig :)


  • Komolytalan #14
    "Amugy sem a reklámok miatt vásárolok."
    Bemész a boltba, és venni akarsz 1 csomag kávét, akkor milyet fogsz venni? Valszínűleg nem nonamet (mert az olcsóbb), hanem egy reklámozott (ismert) terméket. Persze az is igaz, hogy nekem pl reklámozhatják a Peugeot307-et 24/7-ben is, akkor is tudom róla hogy egy hulladék, és akkor se kéne ha utánam hajítanák. De nem minden termékről áll rendelkezésre annyi teszt/felhasználói tapasztalat, hogy kikerüld a reklámok alapján történő vásárlást.
  • Komolytalan #13
    Azért ez nem eljesen így működik. A reklámbevétel is bevétel, és játékok piacán is van nagyon erős minőségi, és nem annyira erős, de létező árverseny is. Szóval ha egy cég reklámot rak a játékába akkor a teljes bevételt nem nyúlhatja le, pontosan azért, mert ha más nem nyúlja le, hanem olcsóbban adja a termékét/fejlesztésbe forgatja a reklámbevételt, akkor a drágább/bénább portékát már nem fogják megvenni.
  • Morden23 #12
    Ellenben ha az in-game reklámozással az adott játékfejlesztő további/új bevételforráshoz juthat, az nemcsak a játékok budget-jére (és ezzel minőségére) lehet jótékony hatással, de pályakezdő, ismeretlenebb csapatoknak alternatívát jelenthet projectfinanszírozásra, adott esetben olyan mértékben, hogy megszűnteti/feleslegessé teszi a kiadótól való függést.

    Utóbbi igazából nagyon sokak érdeke, nem csak az "egyszerű fogyasztóké".
  • Gerygrey #11
    Miért, nincs?
  • alien47 #10
    A múltkor még arrol cikkeztek hogy a játékokban lévő reklámokra a kutya sem figyel mert elvan magával a játékélménnyel.


    Akkor most hol a hiba a mátrixban?

    Felőlem aztán reklámozhatnak bármit egy játékban nem fogok vele sokat törődni.
    Amugy sem a reklámok miatt vásárolok.