Németh Szabolcs

Soldier of Fortune: Payback

A SoF 2002-es sikere után nem sokan gondolták azt, hogy öt évig nem hallunk majd a brutális FPS-ről. Bármennyire is véres, és horrorisztikus is volt a játék, üde színfoltja volt a kissé egyhangú lövöldözős kategóriának.

Azt viszont már senki sem gondolhatta komolyan, hogy amikor a fejlesztők végre rászánják magukat a harmadik rész megszerkesztésére, egy budget (olcsóért) játékot kapunk. Amikor ez a hír napvilágot látott, a sorozat kedvelői letámadták az Activisiont, akik úgy döntöttek, hogy prémium játékot fejlesztenek inkább. Persze ezt most kissé sarkítottan fogalmaztuk meg, de való igaz, hogy szó volt erről is. A gyér minőségéről elnevezett kategóriába egyébként olyan játékok tartoznak, mint mondjuk a "sok millió" sikertelen Tycoon feldolgozás, amelyek körülbelül két órára lekötik az embert, és ezt a szórakozást 2-3000 Ft-ért megvásárolhatja magának. Akkor már inkább mozi barátokkal, barátnővel. A SoF egyszerűen nem való ide.

A Payback bemutatkozó trailere alapján elmondható, hogy annak ellenére, hogy már nem a Raven heggeszti, igen ütős látványvilággal, és hangulattal érkezik a program. A november 13-án debütáló részt a Chaser, és a Gene Troopers elkövetői, azaz a szlovák Cauldron fejleszti. Nos, az említett két játék az erős középmezőnyben foglalt helyet, még véletlenül sem nevezhetjük őket kiemelkedő alkotásnak. De akkor mégis hogyan lesz a SoF 3-al ez másképp?

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Utánajártunk és a válasz roppant egyszerű. Úgy hogy a Raven, az Infinity Ward, és a Treyarch emberanyagban, és technikában is besegítenek a szlovák srácoknak. Persze azért ne várjunk egy Modern Warfare minőséget, de a korábbi SoF részekhez képest nincs szégyenkeznivalója a programnak.

A Paybackban zsoldos haverunkkal egy gazdag megbízó jóvoltából Közel-Kelet "szépséges" tájaira vetődünk, ahonnan fontos kínai személyeket kell kihoznunk, lehetőleg épségben. Azonban az akció kellős közepén a társunk ránk támad, kinyírja az embereinket, aminek következtében rá kell jönnünk, hogy egyedül maradtunk (miután persze kinyírtuk). A játék további részében egyedül vesszük fel a harcot a rosszfiúkkal. Megfordulunk többek között Moszkvában, Burmában, és mindenhol kiírtjuk a férgeket.

A Payback egy tipikus előbb lőjj aztán kérdezz FPS. A több mint negyven fegyverből álló igazságosztó tárunkat speciális fejlesztésekkel színesíthetjük. Egy-egy misszióra egy elsőleges, egy másodlagos, egy oldalfegyvert, valamint gránátokat vihetünk magunkkal. Az emberek szétesése még brutálisabban lett lemodellezve, mint a Raven GHOUL- rendszerébel. Egy láb például több részre is szétrepülhet. Kilőhetjük csak a térdkalácsot, ledózerólhatjuk a bokát, a vádlit, az ujjakat...

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Kicsit brutális? Nos a SoF mindig is erről volt híres. Nem véletlen, hogy Ausztráliában már megjelenés előtt elérték a jogvédők, hogy betiltsák a játékot.

A Cauldron a többjátékos részre is komoly figyelmet fordít. Deathmatch, Team Deathmatch, Elimination, Capture The Flag-ban is élvezkedhetnek azok, akik imádnak virtuálisan vérben fürdeni.

A Payback kilóg a sorból. Agresszivitása, brutalitása miatt a Postal sorozat mellé lehetne helyezni, amely hasonló "kedvességgel" várja felhasználóit.

SoF: Payback

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Anteris #52
    hol van ebben a szarban a video config? Na mert nekem egy kicsit durva a sok effekt, beszarik a gép meg nemis tetszik ilyen csicsán. Az opcióban nulla az állítási lehetőség.
  • hendrichharcos #51
    Sziasztok!!!
    Kérnék egy nagy segítséget !! Felraktam a játékot / Sold. of Fort. Payb. / Nagyon tetszik meg minden - tényleg jó a grafika - de egyszerűen nem tudok leszedni senkit - hiába van rajta az irányzék , semmi - csak körbe lövi az ipsét.. Én csak a single pályát játszanám de már kicsit kezd elmenni a kedvem ..
    Tudna valaki valami okosat mondani ???
    A távcsövek se működnek de még a reflex irányzék sem !!
    Köszönöm előre a segítséget
  • booo #50
    üdv!
    mitől lehet az hogy belépek tök fekete a képernyő megy a zene de kép nincs?
    512 ramom van,Geforce 7300 gs-em van,és intel 3200-as proci...

    mi lehet a gond?
  • Ley Roland #49
    nem tudjátok miért fehér minden amikor elindítom ??
    dx10 van fent
    most mit csináljak ?
  • peetee76 #48
    Nálam szintén ugyanez a probléma, pedig a vasam megfelel. . .
    Call of Duty 4, Ghost recon A.W.2 is simán műxik e'meg nem ..
  • badboys0000 #47
    en most raktam fel de az optionsba csak a kepfelbontast lehet allitani ilyetse lattam meg de mindegy ,,,viszont mikor elinditom az eg megvan de minden mas feher meg lila a direct x9 van fenn meg minden akkor meg mer ilyen a kepe?
  • badboys0000 #46
    enis most toltom a netrol a kepek alapjan elegjo kepe vanminta a call of duty 4 nek azt mar vegigvitem rovid volt de ez hosszab lessz biztos es remelem multit tudok majd jatszani vele
  • krys002 #45
    ati radeon x600 pro-m van!!!
  • krys002 #44
    hali!! ez csak shader model 3.0-val megy? és ha igen akkor nem lehet v.hogy megoldani, hogy shader model 2.0-val is menjen?
  • Indigo #43
    Függetlenül attól, milyen nagy arc vagyok, valóban nem mindegy a lövedék milyensége és a találat helye. De nagy általánosságban ezek a játékok erősen eltúlozzák a vér mennyiségét és "fröcsögését". Próbáltad pl. a Stranglehold nevű szarjátékot? Na ami abban megy, az már nem valós, de még csak nem is jópofa vagy ütős... Az már több, mint nevetséges.

    A brutális játék az, ha baltával rohangásznak benne... Jól van... Amikor shotival lövöd az emberkét és szakad le minden testrésze az nem brutális, ugye? Csak ha baltával rohangásznak benne...

    Nem vezetek semmit vissza nullákra meg egyesekre, amit én írtam, az egyfajta szembesítő fricska volt arra a baromságra, amivel berobbantál ebbe a topikba.