Napi Online

Stormregion - a Viharsarokból a világhírnévig

Egy német cég a napokban megvásárolta az egyik legnagyobb magyar számítógépjáték-fejlesztő céget, a Panzer-sorozat által nemzetközileg ismerté vált Stormregiont, amelynek operatív igazgatójával, Weibel Balázzsal beszélgettünk.

Honnan jutottak idáig?
- A céget 1996 decemberében alapították kifejezetten számítógépes játékszoftverek fejlesztésére, akkor még Media Star néven. Az alapítók között volt az akkori legnagyobb magyarországi játékszoftver-disztribútor, az Automex Kft., amely a kezdetekben biztosította az induláshoz szükséges pénzügyi támogatást, valamint gondoskodott a teljes infrastruktúráról. A kft. 2001-ben vette fel a mai napig is használt Stormregion nevet, utalva ezzel a Békés megyei Viharsarokra, ahonnan az akkori fejlesztők nagy része származott. A társaság az akkori törvényekben minimálisan megszabott jegyzett tőkével és 18 fővel indult, jelenleg több mint százan dolgoznak, s a létszámot 120 fősre kívánjuk bővíteni a jövőben.

- Hogyan fejlődött a cég az utóbbi években?
- A cég árbevétele 2001-ben még 57,4 millió forint volt, három évvel később már csaknem 300, 2005-ben 462, tavaly pedig 540 millió forint felett volt a forgalom.

- Mit várnak jövőre és középtávon?
- Szeretnénk, ha a már korábban kialakult jó stratégiai viszony megmaradna a kiadóval, és a 10Tacle AG-hoz tartozó többi belső fejlesztőcsapattal olyan partnerségben lennénk, amely lehetővé teszi az erőforrások még jobb kihasználását és a szoftverfejlesztésben évek alatt felgyűlt ismeretek kölcsönös megosztását. Ezt az anyacéggel úgynevezett kompetenciacentrumok létrehozásával képzeljük el. Szeretnénk multiplatform-fejlesztővé válni, erre sokkal nagyobb esélyt kaphatunk a kiadónktól egyrészt játékötleteink fogadtatásánál, másrészt a fejlesztés finanszírozásánál. Az alapoktól újraépített Gepard Engine is ennek a célnak a jegyében született, a hagyományos pc-platform mellett képes a következő generációs konzolok kezelésére is. További projektek aláírása is várható még idén; így a Stormregion a következő négy-öt évre el lesz látva feladatokkal.

- A tulajdonosváltás hogyan befolyásolja a működést?
- A mindennapi működésre nem lesz közvetlen hatása a tulajdonosváltásnak; rendszeres beszámolókkal és személyes találkozón informáljuk majd az új tulajdonosokat a működésről. A német cég belépése nyomán a menedzsment sem változik, mindenki ugyanabban a pozícióban marad.

- Milyen játékok várhatóak a jövőben a Stormregiontól, lesz a Panzer-sorozatnak új tagja?
- Még e hónapban a magyarországi boltokba kerül a pc-re fejlesztett második világháborús taktikai-stratégiai játékunk, a Rush For Berlin kiegészítő lemeze, amely a Rush for the Bomb névre hallgat és magyar nyelven is elérhető lesz. E sorozatunkból tervezzük egy gyűjtőknek szánt, limitált példányszámú Gold Edition változat megjelentetését is, amelyben helyet kap mindkét rész. Jelenleg gőzerővel fejlesztjük pc-re a nagy sikerű Panzers-sorozat második részét, a Codename: Panzers - Cold War játékunkat. Ez az első olyan projektünk, amely - szakítva a régi engine korlátaival - már forradalmian új technológiával készül. A játék, elszakadva a második világháborútól, az ötvenes években játszódik, egy fiktív, NATO-Szovjetunió ellentéten alapuló történet képezi a gerincét. Ezenkívül még fejlesztünk kézi konzolra is, ennek a projektünknek a hivatalos bejelentése is hamarosan várható.

A frankfurti tőzsdén jegyzett 10Tacle Studios AG június 4-én 100 százalékos tulajdont szerzett a budapesti székhelyű, az egyik legnagyobb magyar játékfejlesztőként ismert Stormregion Szoftverfejlesztő Kft.-ben. A kft. 2004-ben szerzett nemzetközi elismerést a Codename: Panzers nevű, valós idejű stratégiai játékkal, amelyből több millió példány kelt el vi­lágszerte. A Stormregion megvásárlása nyomán a 10Tacle Studios adózás előtti nyeresége várhatóan másfél millió euróval emelkedik az idén. A felek megállapodtak abban, hogy a vételárat nem hozzák nyilvánosságra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Falcon87 #26
    Hát, igen... Viszlát, Stormregion
    Rengeteg szép órát köszönhetek nekik. Kár.
  • dara #25
    Egyáltalán nem eredeti, nézz utána a Close Combat szériának. Az amellett hogy régebbi, még sokkal összetettebb és jobb is. Csak nem olyan látványos, de az meg kit érdekel a vérpistikéket leszámítva?
  • wOlFbYTe #24
    Azért a 10Tacle Studiosról nem állítanék olyat, hogy gagyi.
    A GTR 2-t a jelenlegi újgenerációs autószimulátorok közül a legjobbak között jegyzik...
  • juniorjb #23
    Vannak egyes dolgok miben egyezek, de sok kérdésre még több kérdéses válaszok...
    Ezt nem így kell, 1x leülünk és elbeszélgetünk, ha "arra" járok. :D
    Felesleges itt vitázni, és nincs realtime-ban. Üdv minden fórumozónak!
    Gondolkodni, és lenni!!
  • echo #22
    de gyérek ezek a kérdések, látszik, hogy emailben lettek csak elküldve és csókolom. a magázódás meg bláne béna.
  • Morden23 #21
    "jó irányba is halad az ország"

    Nem emlékszem, hogy ezt írtam volna. Én nem országokat meg nációkat néztem, hanem egyes személyeket, akiknek a céljai között elsősorban az szerepel, hogy nekik/közvetlen környezetüknek jobb legyen.

    "Komoly? Tényleg? húú ez új nekem, én azt hittem mindenki ingyé dolgozik. XD"

    Komolytalan vagy. Ezzel arra akartam utalni, hogy mások meg mást reklámoznak, természetesen más pénzéért.

    "Nem az a lényeg, hanem az hogy a magyar ember is tud olyan finom kolbászt csinálni mint a német."

    Ezt senki nem vonta kétségbe. Ráadásul most bedobod ide ezt a kolbászos dolgot, amikor az élelmiszeriparhoz, illetve állami intézkedéseknek a Stormregionhoz semmi köze. Lehet, hogy számodra tökmindegy, csak annyi, hogy "megint eladtak valami magyar dolgot", de a két dolognak nemigen van köze egymáshoz.

    Amúgy is felesleges ezzel a kolbásszal jönnöd. Senki (így én sem) nem beszélt az élelmiszeriparról, még te sem. Bedobtál olyan cégneveket, mint Motorola, Nokia stb. amely cégek termékeinek NINCSEN magyar eredetű helyettesítőterméke.

    Arról nem is beszélve, hogy Magyarországon (szintén történelmi okok miatt) egyszerűen "divat" a hype-olt külföldi termékek vásárlása (igaz, már nem olyan mértékben, mint a '90-es évek elején, amikor ha valami amerikai, vagy éppen japán volt, akkor élő embert is eladtak volna érte).

    "Természetesen igazad van mindenben."

    Ezt nem állítottam.
    Szóval ha te választhatnál, hogy (innentől fiktív példa) egy külföldi illetőségű cégnek dolgozol 300.000-ért (mert a külföldi cég tőkeerős, megengedheti magának, hogy a vállalati imázs fontosabb legyen, mint a megtakarítás), vagy egy magyar cégnek 120.000-ért (mert teszem azt, friss a cég, mindenféle segítség nélkül is nyomják agyon a konkurensek, és minden fillért meg kell fogni), akkor te a magyar céget választanád?

    Második (szintúgy fiktív) példa: ha van egy magyar termék/szolgáltatás, illetve egy külföldi termék/szolgáltatás, akkor te akkor is a magyart választanád, ha kevesebbet kapnál több pénzért?

    Ha a fenti kérdésekre igen a válaszod, akkor azért ugyan tisztellek, de ne várd el más emberektől, hogy magukkal basszanak ki, mert nem fog megtörténni.

    Másik esetben meg azt mondom, hogy még kicsit azért fontold ezt meg. Nem tudom, hogy te már dolgozol-e, vagy fontos-e már, hogy merre helyezkedsz, de ha igen, akkor elvileg kisebb gondod is nagyobb annál, mint hogy ilyenekkel foglalkozz.
  • juniorjb #20
    IGEN. Van egy ember akinek ez tetszik, ahogy van, és a "válaszai" alapján jó irányba is halad az ország. Legyen. Igazad van. Sőt egyezek veled. XDD

    P.S.: hagyjuk a szemszögedet ..... :)))

    " "Szerinted miért reklámozza az erős csávóó hogy magyar kaját egyél???" "

    "Pénzt kap érte."

    Komoly? Tényleg? húú ez új nekem, én azt hittem mindenki ingyé dolgozik. XD
    Nem az a lényeg, hanem az hogy a magyar ember is tud olyan finom kolbászt csinálni mint a német. Meg ha a német kolbászra több adót rakatott volna VKI, meg a magyar húsfeldolgozó üzemet VKI nem adta volna el, hanem kapott volna állami támogatást akkor lenne export is(konkurens), nem csak olcsó import. De ezek a gyökerek állami szinten sérültek(van aki kapja a fizut, "vastagot" és pont ez lenne a dolga, hogy a gazdaság ügyes bajas dolgait egyengesse, de hát istenem, az "ÉN" zsebem a lényeg). Romlott mentalistás, sajnos ez környezeti tényezők műve, de ha ez "egyeseknek" szimpi, ... Ez a legnagyobb prob. És a magyar "kolbász" is tudna konkurens lenni.

    Természetesen igazad van mindenben.

  • kicsy #19
    A játékfejlesztő cégeink külföldre fejlesztenek (mivel itthon közel nulla a piac), most veszteséges fejlesztés esetén is külföldről kapják a fizetést. Tehát bárhogy is nézem, arról van szó, hogy befele jön a pénz (a fejlesztők fizetése képében pl), nem pedig arról, hogy mi fizetjük a külföldi tulajok új kocsiját. Lehet panaszkodni, hogy jajj, felvásárolják szegény kis magyar cégeket a nagy külföldi cégek, de erről szól a kapitalizmus - amit persze lehet utálni, de úgy se érsz el vele semmit.
  • cain #18
    aha... és erről ők is tudnak?
    http://www.mol.hu/hu/a_molrol/befektetoknek/tulajdonosi_szerkezet/
  • jasszka #17
    a MOL kb 90%-a orosz tulajdonú