MTI

Teremts békét Te a Közel-Keleten!

Sokan megpróbálták, de mindannyian belebuktak, most viszont bárki megpróbálhatja beindítani a közel-keleti békefolyamatot - egy új számítógépes stratégiai játékban.

A PeaceMaker (kb. A béketeremtő) című játékot az Egyesült Államokban fejlesztették amerikai és izraeli szoftvermérnökök. A játékos az izraeli miniszterelnök vagy a palesztin elnök szerepében hozhat diplomáciai, biztonság- és gazdaságpolitikai döntéseket. A cél megállapodásra jutni a másik féllel, és elindulni a békeszerződés és az önálló palesztin állam megalapítása felé.

A játék kezelőfelületén Izrael és a palesztin területek térképe látható, időnként pedig kis ablakok ugranak fel, amelyek egy-egy újabb, véletlenszerűen kiválasztott helyzet - például: palesztin öngyilkos merénylet, izraeli légicsapás - leírását tartalmazzák. Ezekkel a szituációkkal kell a játékosnak megbirkóznia palesztin vagy izraeli vezetőként. Mint a való életben, a játékban is reagálnak a döntésekre a konfliktus egyes szereplői és a nemzetközi közösség tagjai.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

"A nagy titok megtalálni az arany középutat" - mondta Asi Burak, a játék egyik izraeli születésű fejlesztője. "Fontos kitanulni, hogy mikor kell, és mikor nem kell válaszolni egy lépésre, és hogy miként célszerű reagálni." Egy palesztin támadásra például lehet légicsapással válaszolni, amitől viszont tovább gyűrűzhet az erőszak spirálja, ráadásul a nagyhatalmak kritikáját is kiválthatja. A kellőnél erőtlenebbnek érzett reakció miatt ugyanakkor a választók csalódhatnak a miniszterelnökben. Ez a rendszeresen felvillanó közvélemény-kutatási adatokból olvasható ki.

Palesztin vezetőként sincs könnyebb helyzetben a játékos: ha például egy öngyilkos merénylet után megpróbálja megzabolázni a militáns csoportokat, támogatást kaphat a nemzetközi közösségtől és az izraeli féltől, a választótestület - amely 2006-ban a szélsőséges Hamaszt juttatta hatalomhoz - azonban ellene fordulhat.

A szoftvert palesztinok, izraeliek, zsidók és muszlimok segítségével fejlesztették. Hosszú ideig tesztelték a premier előtt, Burak szerint azonban még így is akadnak, akik elfogultságot fedeznek fel benne. "Minden attól függ, hogy pszichológiailag hogyan közelítik meg az emberek a játékot, és milyen ideológiai puttonyt cipelnek. Izraelieknek például nehezükre esett palesztin vezetőt játszani, és általában is jellemző, hogy a játékosok a nekik kedvesebb oldalt választják." A játék angol, héber és arab nyelvű változatban is kapható 20 dollárért (3600 forintért) a fejlesztő vállalat weboldalán, és az egyik amerikai egyetem már be is iktatta a vonatkozó kurzusok tantervébe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • smv #65
    Annyira unom már ezt a holokauszt témát. Nekem SEMMI DE SEMMI közöm sincs a zsidók írtásához, hagyjanak békén vele a picsába. Miért kell nekem minden évben mindig egy roh**t b**s g**inek éreznem magam azért mert ezelőtt 50 évvel írtották a zsidókat?

    És ne pislogjanak a zsidók nagy ártatlan szemmel, hogy "jujj most im a bajuk izraellel?". Szerintem mi se örülnénk ha a világ másik feléről, mittomén Kína bejelentené, hogy magyarország közepén ezentúl egy mondjuk Korreai népköztársaságot hoz létre, mert a Koreaiak itt voltak ezelőtt 20.000 évvel. Bűzlik ez az egész. És visszataszítónak tartom, hogy a világnak ehhez van gyomra.
  • Ed Porter #64
    Szerintem aki izrael létét JOGOSnak tartja az szélsőjobboldali. --> Mert akkor az ő logikijával visszavehetnénk JOGOSAN a régi trianoni területeket... :D Háborúval vagy anélkül... Persze sántít a párhuzam, de inkább vicc volt a részemről.
    De szerintem nem azon kell vitatkozni hogy mi jogos vagy mi nem hanem hogy mi a megoldás - lásd a játék. Szerintem. Na peace! :D
  • valamit #63
    Te nem olvasol a sorok között. Akkor egész más dolgokról írnál. Inkább úgy mondanám, hogy te nem látsz a sorok közé, de eleve nem fogadod el a sorokat se, és kitalálsz helyettük mást. Persze nem vagy egyedül és sokan egymást erősítgetitek ezekkel a nézeteitekkel.
  • kukacos #62
    Látom, egész jól megy már a sorok között olvasás. Az én szövegemből is sikerült olyat kihámozni, ami nincs ott :) Annyit írtam, hogy az az elméleted, miszerint zsidó pénzemberek megzsarolták az Egyesült Államokat a háború után, kb. annyira reális, mint hogy a zsidók idegenek leszármazottai. Ennek semmi köze ahhoz, amit a számba igyekszel adni.

    Szóval "szerinted" egy atomprogram nem 1-2 milliárd USD. Talán vezettél már atomprogramot, hogy tudd, mennyibe kerül? Izrael atomprogramja meglehetősen kisméretű, és már messze nincs a csúcsán. Negyven év alatt kb. 100-200 plutónium alapú bombához elegendő alapanyagot gyárthattak le az egyetlen szaporító reaktorukban, de persze mindenki csak találgat. Mindenesetre nem összevethető a Manhattan projekttel és hasonló grandiózus vállalkozásokkal. Természetesen az izraeli katonai költségvetés is tartalmaz titkos tételeket, amelyeket nem magyaráznak el. Ez minden országra igaz. az összes katonai célra költött pénzt viszont, amelyet a befolyt adóból, segélyekből vagy más civil szférából származó források fedeznek, gyakorlatilag sem lehet titkosítani. Izraelnek épp elég ellensége van ahhoz, hogy közgazdászok hada kövesse a belső pénzmozgásaikat. Ha valami irtózatos susmus lenne mögötte, az arabok már régóta világgá kürtölték volna.

    Az antiszemita összekacsintásnak a céljával és állításával nagyon értek egyet, miszerint minden zsidó pénzember, és "tisztességes" munkát nem képesek végezni. Amellett, hogy nyilván csak egy bugyuta óvodás rajzról van szó (Izraelben ugyebár nincsenek faházak, így ácsok sem, nyilván mindenki bankban lakik), kicsit művelődj azügyben, hogy a zsidó diaszpóra miért nőtt össze a pénzzel kapcsolatos foglalkozásokkal. Menj el egyszer Prágában a gettóba, ahol a múzeumokban tanulságos eredeti kódexrészleteket lehet olvasni, milyen is volt zsidónak lenni a középkorban. Röviden: a keresztény országokban csak olyan munkákat engedtek nekik végezni, amelyeket a keresztény többség megvetett. Zsidónak nem lehetett földje, nem alkalmazhatott keresztényt, a törvények tiltották nekik. Természetesen egy idő után pedig már a fiúk is olyan foglalkozást választottak, amit az apa kínkeservesen megtanult, aztán sok száz év alatt egyre ügyesebbek lettek benne. Nem állítom, hogy nem éltek vissza vele, ahol tudtak, de a világ ilyen: az összetartó boldolgul.

    A háborúkról alkotott képed is egy üveggolyó komplexitását közelíti. Nem csak azért harcolhatsz egy területért, mert neked kell, hanem azért is, hogy az ellenfeled ne tegye rá a kezét. A britek nem is akartak feltétlenül kivonulni, de a világpolitikai helyzet megkövetelte: a brit gyarmatbirodalom széthullóban volt, az ország nem tudta tovább finanszírozni, hogy egy tízszer akkora lélekszámú birodalmat próbáltak kormányozni kontinenseken át, miközben a nacionalista-szeparatista törekvések mindenhol tetőfokára hágtak. Gandhi mond neked valamit? India 1947-ben lett független. A britek tudták, hogy képtelenek tovább egyben tartani a területeiket, megszervezték hát a kivonulást. Cserébe azóta is jó kapcsolatokat ápolnak velük.

    A wiki valóban az egyik legalaposabb forrás, amit interneten találni lehet, háttéranyagokkal, akadémiai szintű linkekkel, és ami különösen jó, hogy sokan olvassák és sokan visítanak, ha a cikk pontatlanságot tartalmaz. Nem szentírás, de én legalább a wikiből linkelek, te viszont semmilyen forrást nem adsz az állításaidra. Ha cáfolod, amit ott olvashatunk, tessék hivatkozni legalább annyira referált anyagokra, amelyek ezt megteszik. A "szerintem" nem alap.

    A holokausztra emlékezni szokás, nem "felemlegetni", mint ahogy mi emlékezünk a szabadságharcra. Csak egy mementó, hogy hova vezet, amikor az (általad is szépen mutatott) általánosító emberi irracionalitás kollektív őrületig jut. Nem a zsidók miatt, őket aligha fogják még egyszer gázkamrába zavarni, hanem például a menekültek miatt Ruandában, Palesztínában, akárhol. Én mindig rájuk is gondolok a holokauszt kapcsán, mert a holokauszt csak egyetlen az emberiséggel összenőtt mészárlásokból. Mégis, a különlegessége abban van, hogy egy modern, civilizált államgépezet követte el, hideg fejjel, és nem habzó szájú barbár hordák. Valahogy kétségbeejtő történet, ha a jövőre gondolunk. Megéri emlékezni és sokat töprengeni rajta.
  • Komolytalan #61
    Szóval szerined:
    - Nagyobb a realitása annak, hogy a zsidők idegenek leszármazottai, minthogy XIX. század óta ők a pénzemberek
    - Az izraeli költségvetés üvegzseb rendszerű, teljesen átlátható. Ellenben Izraelnek nincs atomfegyvere, holott ezt az Izralei államfő sem cáfolja kb 1 éve. Szerintem egy atomprogram azért nem 1-2 milliárd USD évente, amit el lehet számolni 5000 USD-s kalapácsokra meg 200USD-s szögekre, de ez nyilvánvaló hülyeség ugyebár.
    - Úgy általában ne hagyjuk magunkat megzavarni a tényektől, mert ha találunk a neten, vagyis a wikin egy linket, akkor az a szentírás. Ez még akár igaz is lehet, mert a szentírás hitelessége háááát... Én akkor kezdtem el gyanakodni, amikor leírták hogy Jézus nevelőapja (zsidó) ács volt. Namost azóta én nem hallottam hogy egyetlen zsidó is választotta volna az ács szakmát, szóval gyanús:-)
    - 2.vhban azért halt meg afrikában párszázezer brit katona, mert előre eltervezték hogy ha vége lesz akkor szépen kivonulnak, hadd jöjjenek létre a fekete, arab ill. zsidó államok. Ez aztán a komoly háborús cél, se előtte, se utána nem volt ilyen szamaritánus lelkű háborús fél senki se. De tuti ez az igaz, merthát wiki cikk van róla (ami nagyon korrekt forrás, komoly háttéranyaggal, akadémiai szintű elfogadottsággal, stb:-P
    - 50 évvel ez előtti attrocitásokat ne emlegessünk fel, de 60 évvel ezelőttit (holocaust) azt persze igen, mert kibaszott nagy esélye van, hogy valaki holnap vesz néhány ezer tonnak Zyclon-B-t, és zsidó zuhanyzókba azt vezeti be víz helyett.
    Innek kezdve nem túl sok értelmét látom a vita folytatásának, mert úgy néz ki hogy enyhén szólva más világban élünk. Szerintem az lesz a legjobb, ha te szépen nézed tovább a TV2ben Batizt esetleg az ATV-t, én meg továbbra is olvasok a sorok között.
  • Tetsuo #60
    Kit érdekel a játék?! :D
  • Pochok #59
    Visszatérve a játékra:
    A játék csak nekem nem csinál semmit, mert nem a teljes hanem csak a demo? :):)
  • kukacos #58
    Mellesleg ötven évvel ezelőtt elkövetett atrocitásokból erkölcstelennek nevezni Izrael jelenlegi külpolitikáját, hát kb. az a szint, mint megkérdőjelezni Magyarország euro-atlanti integrációját a kalandozások miatt.
  • kukacos #57
    Hát, az én forrásaim mást mondanak. A britek a zsidó bevándorlást támogatták a helyi arab lakosság ellenében, sőt, felfegyverezték őket, míg az araboktól próbálták begyűjteni a fegyvereket, akik a bevándorlók mellett a brit fennhatóság ellen is lázadtak. Nyilván sok embert felkoncoltak mindkét oldalon.

    http://en.wikipedia.org/wiki/1936%E2%80%931939_Arab_revolt_in_Palestine

    Nagy-Britannia a második világháború után az egész közel-keleti térségből kivonult, Irakból, Egyiptomból, persze a szokásos idióta határokat és báburalkodókat hagyva maga után, brit nemzeti érdekeket elősegítendő. Az, ami pl. ma Afrikában folyik, az ennek az általános gyarmati eljárásnak a következménye: a jó öreg Európa szokása, hogy először begyűjti a rabszolgákat, utána dolgoztatja őket az ültetvényeken, majd kivonul és úgy húzza meg a határokat, hogy a kirobbanó konfliktusokban jó sok fegyvert el lehessen adni. A papírformát hozták Palesztinában is.

    Szóval pontosítanék, nem sok köze volt a brit kivonulásnak a zsidók által elkövetett terrorcselekményekhez.
  • kukacos #56
    Tehát Izrael azért jöhetett létre, mert a gazdag zsidók megzsarolták az Egyesült Államokat Hát öregem, ez még összeesküvés-elméletnek is nagyon gyenge... Ha megtámogatod egy linkkel, bizonyítékokkal, akkor hajlandó leszek megfontolni, addig azonban mondok egy jobbat: szerintem a zsidók idegenek leszármazottjai, akik technológiáért cserébe zsarolják az usákokat. Az enyim izgalmasabb, a tiedből nem lesz X-akták rész.