Németh Szabolcs

Spore - a felturbózott tamagocsi

Ki másnak a fejéből pattanhat ki egyedi ötlet, ha nem Will Wright, a Simsek megálmodójának agyából? A mester gondolt egyet és úgy döntött, hogy ezúttal egy evolúciós játékkal kerül az eladási listák élére.

Amikor már a huszadik, ugyanarra a sémára épülő játékkal játszik az ember, joggal felmerül a kérdés, hogy kell ez egyáltalán neki? Szerencsére mindig van olyan zseni - sajnos jóval kevesebb a kelleténél -, aki mer nagyot álmodni és minden egyes alkotásával valami újat hoz a számítógépes játékok világába.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A Spore-t az E3-on igazán kitüntetett figyelem övezte. Mindenki nagyon kíváncsi volt, hogy hol is tart a fejlesztés. A különféle beszámolók elolvasása, valamint a tréler megtekintése után nyugodtan kijelenthetjük, hogy 2007-ig valóban kész lehet a program. A játék hasonló - társadalmi - alapokon fekszik mint a Sims, csak itt nem embereket, hanem egy általunk kreált idegen lényt kell irányítanunk. Természetesen azért nemcsak erről van szó. A Spore messze túlmutat minden eddigi játékon és szinte soha meg nem unható játékmenetet ígér.

Első körben a több száz fej, test, láb, kéz, arc, haj stb. forma kiválasztásával megalkotjuk a saját szörnyünket, akivel be szeretnénk népesíteni a galaxis 1/1000-ed részét. Igen, jól írtam. A játékban űrlényünkkel, miután beilleszkedtünk a helyi civilizációba, egy űrhajóval felkereshetjük a több ezer csillagrendszer egyikét - amelyekhez négy bolygó tartozik -, és kiválaszthatjuk a lényünknek leginkább megfelelő atmoszférát.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Olyan helyen, ahol a kis kedvencünk nem érzi jól magát, ne is próbáljunk letelepedni, mert ha 20 bizonyos kék tablettát adunk védencünknek, akkor sem fog szaporodni. Neki ideális viszonyokra van szüksége ahhoz, hogy véghezvigye az utódnemzés szörnyen kellemetlen feladatát.

A játék egyik sarokpontja a diplomáciára épül. Ahogy haladunk az időben és építjük ki a hatalmunkat, egyre nagyobb szerepet kap a más fajokkal szemben tanúsított diplomáciai készségünk. Csak tőlünk függ, hogy erőszakkal vagy békepipával simítjuk el a súrlódásokat. A Spore érkezéséről csak annyit tudunk, hogy valamikor 2007-ben kerül aranyra.

A játék hivatalos oldala

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Viltord #31
    Jó játék, nekem az egyik kedvencem, még akkor is, ha némely része könnyebb, mint gondoltuk. :-)
    Szépen kérlek nézzétek meg az oldalamat:
    www.sporeleny.extra.hu
    Itt sok érdekes infót találsz a Spore Lénylaborról és a teljes Spore-ról, plusz vannak egyéb extra dolgok is. Mindenképp nézz be, ne hagyd ki! :-) Vannak magyar tagok listán is, melyen te is rajta lehetsz. Az oldalt mindig igyekszem rendszeresen frissíteni, amikor és ahogy tudom. Néha versenyt is indítok (nemrég indítottam az 1. versenyt augusztus 23-a és október 30-a között), részletek az oldalamon. Kérlek nevezz be a versenyemre, ha Spore tag vagy (ha még nem vagy az, akkor is azzá válhatsz nyugodtan)! Van ott demo is, a Leírás(ok)ból lejjebb letölthető, azzal is készíthetsz lényt a versenyre. De előtte mindenképp olvasd el a Verseny(ek) menüpontban leírt dolgokat.
  • Benny04 #30
  • kopaszrobert #29
    Megunni egy ilyen játékot???
  • Princeman #28
    huh én már egy gameplay videónál meguntam a játékot..:D
  • Tetsuo #27
    Jah, jó lenne, ha jó lenne.. de sajna ezt is tuti elqrják. Jó játék mostanában nem jött ki.. és nem is fog szerintem. Bár ne legyen igazam!
  • hiphopdj #26
    szopd le draga
  • kopaszrobert #25
    Nekem nagyon bejön ez a játék nincs még 1 ilyen játék melyben a kis mikroszkópikus lénytűl elérhetjük az evolúcio csúcsát,meg hogy megszerkeztheted ,hogy hogy nézzenek ki az élőlényeid,az épületeid sőt még az űrhajódat is.Meg az tetszik benne hogy áttelepedetünk másik bólygóra megváltoztathatjuk a bolygó természetét,meg minden nagyon tetszik Valaki tud megjelenésről valamit azon kívül hogy 2007?
  • Szefmester #24
    igen volt olyan is de nem sokban különbözött a sim life/ sim earth tól... sim park-tól csak azokhoz képest sokkal ratyibb volt :P szokásos Lucasarts game az SW világából...
  • Lordboxi #23
    Na még egy játék ahol istent lehet játszni. Asszem egyéppként volt már ilyen játék, stre wars-ból. Ott egy bojgó élővilágát kellett "megteremteni".
  • Sanyix #22
    Olyan furcsán néznek ki a bolygók :\ amúgy érdekel a cucc :)