JohnnyCage

Jelentés az erőszakos játékok ellen

Egyre gyakoribbak az erőszakkal teli, illetve a nőket megalázóan, szexuális tárgyként kezelő videójátékok, áll egy most kiadott amerikai jelentésben.

Járványként terjednek a gyerekek megfelelő szellemi fejlődésére károsan ható erőszakos, rasszista, illetve a nőket megalázó szerepben feltüntető videójátékok, közölte a The National Institute on Media and the Family elnevezésű amerikai szervezet egy csütörtökön kiadott jelentésében.

"A videójátékokban felfedezhető erőszak járványként terjed, a nők elleni erőszak pedig az egész videójáték ipart megbélyegezte" - mondta David Walsh, a jelentés szerzője, és egyben az intézet alapítója. "A szülőknek tudniuk kell, hogy ők jelentik gyermekük számára a védelem első és utolsó vonalát" - mondta Joe Lieberman amerikai szenátor, aki nyíltan támogatja a videójátékokban ábrázolt erőszak korlátozását célzó lépéseket. Lieberman arra figyelmezteti a szülőket, hogy nekik kell ügyelniük arra, milyen videójátékok kerülnek a gyerek kezébe.

A nemzetközi korhatár megjelöléseken dolgozó videójáték ipar élesen reagált a jelentésre. "Véleményem szerint ez a vádaskodás egyáltalán nem tisztességes. Ez egy olyan csoport, amelynek ideológiai előítéletei vannak a videójáték iparral szemben" - mondta Doug Lowenstein, az Interactive Digital Software Association (Interaktív Digitális Szoftver Szövetség) elnöke.

A legerősebb kritikát az "Év játéka" címre is igen jó eséllyel pályázó "Grand Theft Auto: Vice City" kapta. A Take-Two rendkívül sikeres játékát a technikai oldalról folyamatos dicshimnuszok érik, a játékban megjelenő erőszak azonban komoly felháborodást váltott ki egyes körökben. "Amennyiben a nők brutális meggyilkolását az emberek szórakoztatónak találják, igen súlyos problémával állunk szemben" - áll a jelentésben. A szervezet figyelmét az Acclaim Entertainment egyik olyan játéka is felkeltette, amelyben félmeztelen táncosnők láthatók, mert "az efféle ábrázolás lealacsonyító a nők számára, és olyan, veszélyes szemléleteket erősít, amelyek szerint a nők mindössze szexuális tárgyak."

A The National Institute on Media and the Family szerint az is aggasztó, hogy bár egyre általánosabbak a különféle korhatár megjelölések a játékszoftvereken, a legsikeresebb, ugyanakkor erőszakos játékok gyakran nem megfelelő korhatár jelzéssel kerülnek a boltokba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tttttom #48
    Szerintem inkább csak a hülyéket kénne jobban kiszürni ennyi az egész probléma...
  • SoDI--- #46
    Sajnos elég nehéz magánemberként véleményt nyilvánitani, mert még a lélekgyógyászok véleménye is erősen megoszlik erről.

    A lényeg, hogy és sem nyugisabb, sem erőszakosabb nem vagyok monjuk úgy 2 órányi Postal 2-zéstől :-)
  • Ron Ragm #39
    Éljen, innen már csak fejlődni lehet (de lehet, hogy tévedek?...)
  • Yfel #38
    Bocs, nem olvastam végig:

    Erre vannak a korhatárok. Azok a szülők akik aggódnak a gyerek személyisége miatt figyeljék, hogy mivel játszik, vagy esetleg (vagy ez már túl nagy kérés lenne? ) oktassák ki a gyereket arról, hogy játék, nem kell komolyan venni, és hogy a valóság nem így működik... higgyük el, hogy már egy hatéves gyerekkel is meg lehet ezt beszélni és akkor nem lesznek ilyen gondok.

    Valaki említette, hogy a labilis személyiségekre ez nagy behatással lehet. Elképzelhető, de akkor az olyan embereknek szerintem hivatásos segítséget kell keresni és a szüleiknek pedig tudni kellene a személyiségzavarról és nem engedni, hogy a gyerek ilyennel játsszon.

    Vagy rosszul látom a dolgokat?

    Y
  • hiba #35
    A lavinat nem lehet megallitani...
  • Bonewerkz #29
    roviden: a kolykokbe nyomjak a tananyagot, az erzelmi fejlodest leszarjak.
  • Bonewerkz #28
    mellesleg, itt a gyerekek szemelyisegbeli fejlodesere keellene figyelni, es nem az allamnak, hanem a szuloknek. ehelyett az van, hogy a mama dolgozik, papa dolgozik, a gyerek meg a tomenytelen lexikalis tudason, es nem az emberi banasmodon no fel, es ez tobbek kozott az oktatas hibaja. meg lehet figyelni, hogy a nyugati tarsadalmakban a legtobb pedofil befolyasos emberek, politikusok, menedzserek, igazgatok kozul kerul ki, akik nem valoszinu, hogy 8 altalanost vegeztek. persze itt nem az a lenyeg, hogy sikhulyek legyenek a nepek, hanem az, hogy ugymond tanuljanak meg a helyes/helytelen kozott kulombseget tenni, tanuljanak meg emberi modra gondolkozni. ez pedig egy olyan oktatasi rendszerben ami csak az intellektust fejleszti, az erzelmeket hatterben hagyja, nem mukodik. ismertem embert, aki 2 diplomaval a zsebeben leragadt a gyerek szinten, rajzfilmeket nezett, es a 4 evvel fiatalabb huga fozott/mosott ra... (fizika/foldrajz szakos gimn. tanar...) szoval errol ennyit, hosszu voltam, de szerintem erre inkabb oda kene figyelni, mint az ugymond eroszakos jatekok betiltasara...
  • Bonewerkz #27
    hujeseg.
    akkor tiltsak be az egyhazat is, mert ugy termeli a pedofileket, mint muszalas pulover az elektromossagot:)))
  • MaDFoX #20
    Nekem is elegem van mar A.-bol... DE az igaz lehet hogy a noknek nem eshet jol egy ilyen jatek mint pl a BMXXX, de akkor nem jatszanak vele es kesz... A terroristaknak sem eshet jol a CS... :D Egy Filmet megnezve amikor szanaszet lovik egymast az emberek (jo oreg amerikai-akciofilm szokas szerint) az nem arthat a gyermekemnek? Vagy eleg megneznie egy hiradot es kesz, vagy egy rohadt napilapot, amibe focimfoto a felrobbant busz, szetlapitott verpettyes auto lelott terrorista, de legalabb egy kibelezett husveti nyuszi... ..."Sarga karikat az ujsagosbodekra" mozgalmat inditok...
    Bizonyos emberek a kozszereplesnek ezt az undorito valtozatat valasztjak es sajnos igen gyakran vegigviszik a dolgot, mert az embereknek talalt szelsoseges esetek felejuk mozgatjak a tomegeket, akik igen gyakran meg szamitogepet sem lattak... ...Ebben A. elenjar, de atvettuk mi is (lasd sarga karika)...
    Nem baj eljutunk majd oda egyszer, hogy egy kivillano boka miatt a noket uldozni fogja a nepharag, a jatekokban meg plussmacik lesznek a foellenfelek es simogatassal kel eliminalni oket...
  • Mas-Thief #18
    Ja, úgy értem, ha kezdenek felnőni...