Berta Sándor

Felkerült az internetre a Doom 3 kalózpéldánya

Kedden jelenik meg hivatalosan a Doom-sorozat legújabb tagja, ám az illegális változat már letölthető a világhálóról a fájlcserélő hálózatok segítségével.

A Doom 3-at immáron négy esztendeje fejleszti az Id Software csapata és John Carmack, az élő programozólegenda. Alighanem arculcsapásként érte őket a hír, miszerint már most vasárnap letölthető volt a játék illegális másolata a fájlcserélő rendszerekről. Mindez úgy volt lehetséges, hogy néhány kereskedő már a hétvégén megkapta a játékot, hogy semmi akadálya se legyen annak, hogy keddtől árusíthassák. Ezek után csupán órák kérdése volt, hogy a Doom 3 illegális változata felbukkanjon az olyan fájlcserélő hálózatok kínálatában, mint amilyen a Bittorrent vagy az IRC hálózatok.


A játék dobozának borítója

Érdekesség, hogy a világhálón egyszerre két verziót is le lehet tölteni. Az egyiket nem egy crackercsoport, hanem egy magánszemély rakta fel az internetre. Állítólag nem működött jól a Doom 3 másolásvédelme, az illető számára így lehetővé vált a 3 CD tartalmának a merevlemezre másolása, majd az onnan való feltelepítése. Kis idő múlva azonban a Reloaded nevű crackercsoport is feltette a világhálóra a játék általuk feltört változato, és vasárnap délelőtt már bárki találkozhatott az interneten mind a két verzióval. Ennek bizonyítéka, hogy ettől kezdve jelentek meg tömegesen a házi videók, screenshotok és utalások a www.martianbuddy.com nevű weboldalra.

Az Id Software számára kétségtelenül óriási presztízsveszteség a Doom 3 világhálón való felbukkanása, hiszen így több millió dolláros bevételtől eshet majd el a fejlesztőcég. Mivel a játék elkészítése sokmillió dollárba került, így nyilvánvaló, hogy a lehető legrosszabbkor bukkantak fel a kalózmásolatok az interneten. Mint köztudott, a számítógépes játékok az első napokban és hetekben találnak leggyakrabban gazdára, így kérdéses, honnan és hogyan fogja pótolni a bevételkiesést az Id Software?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Symonel #108
    Hali. Nem indul el a játék. Kékhalál az elején. Mért van ez?
  • zsozsizsá #107
    Na császtok Doom 3 nem tok a neten játszani mert kéri a cd kulcsot.
    Nem is lehet vele neten játszani?
    Kell hozzá valami?
    Please help!
    Előre is köszi:D
  • Frank99 #106
    Figyú, ez mar aranylemez :-))))))))))))))))))
  • Tiby #105
    Vagyis néha akad
  • Tiby #104
    Csak nekem az a baj szaggat.
  • M@TriX #103
    esetleg próbáld az új 4.9 béta catalystet
  • Wing Rockling #102
    Fantasztikus, mire nagyapa leszek elég fejlett lesz a gépem ahhoz, hogy Unreal 3 endzsines játékokkal játsszak.
  • Gugyu #101
    Helló!
    Leszedtem valami Doom3 Féle játékot RELOADED, és a betöltésnél kikapocsol a gépem és újraindul. Az Install megy!!! HELP please, mert megbolondulok!!
    Gép adatai: gigabyte 7n400pro, asus 9600xt 512mb 400 duál ddr 160Gb 8mb 7200 Maxtor
    ATI catalist 4.7
    Win XP
    Köszi
    Gugyu
  • Devla #100
    Csodas, kell mar egy jatek ami a negy evvel ezutani csucsgepeken ugy megy mint most a doom3. :) Ki is rakhatjak a sarokba a pixart, minden tokeletesen elethu lesz azaz 10 perc alatt renderel majd le egy framet.
  • M@TriX #99
    jah én is láttam, de hát ahhoz nem mai hardver kell majd, szóval lehet majd szép. :)

    Biztos fejlesztenek most olyan motort ami a vetélytársa lesz elhiheted.