Rónai György

512 MB-os videokártya kell a Doom 3 legjobb beállításaihoz

Robert Duffy, az id programozója elmagyarázta, hogy mennyi memóriával kell rendelkezzen a videokártyánk a Doom 3 egyes grafikai beállításaihoz. A legrészletesebb szint eléréséhez nem kevesebb, mint 512 MB kell majd, minimális szinten azonban már egy 64 MB-os kártya is elég lesz.

A játékban különböző grafikai szintek lesznek, amelyek többek között a videokártya memóriájától is függnek. Ezekből a szintekből a legmagasabb az Ultra Quality. Ez a beállítás csak az 512 MB-os videokártyák számára lesz elérhető, ugyanis itt minden textúra, valamint diffuse, specular, és normal map is tömörítetlen formátumban kerül feldolgozásra. Eggyel lejjebb a High Quality található, ez a 256 MB-os videokártyák beállítása. Ez már tömöríti a specular és a diffuse mapeket (DXT 1,3,5), azonban nem használ még tömörítést a normal mapeken. Ez közel azonos vizuális élményt nyújt az előző szinthez képest, de itt-ott már okoz némi romlást a tömörítés.

Napjaink átlag videokártyáinak beállítása a Medium Quality lesz, vagyis a közepes szint. Ezt a minimum 128 MB-os kártyák érhetik el, mivel itt már a specular, diffuse és a normal mapeket is tömöríti a játék. A fejlesztők szerint ez a szint is nagyon jól néz ki, azonban sok helyen észrevenni már a tömörítésből adódó képminőség veszteséget. A Low Quality beállításhoz akár egy 64 MB-os kártya is elég lesz, ez a mód szinte teljesen megegyezik a Medium beállításokkal, csak éppen le is kicsinyíti a textúrákat 512x512 méretűre, a specular mapeket pedig 64x64-re.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A továbbiakban lássuk Roberts magyarázatát, amelyet a szokásos módon, egy .plan fájlban tett közzé.

"Ultra Quality módban minden textúra, diffuse, specular, és normal map teljes felbontásban, tömörítetlenül kerül betöltésre. Egy átlagos Doom 3 pályán ez akár azt is jelentheti, hogy 500 MB-nyi textúra-adattal dobálózik a videokártya. Ez el fog futni a jelenlegi hardvereken, azonban természetesen 500 MB-nyi textúra nem fér el 256 MB videomemóriában. Ráadásul az egy jelenetben egy képkockához (60 FPS) tartozó textúra mennyiség akár az 50 MB-ot is meghaladhatja, és ez így összesen bizony több esetben akadozáshoz vezethet, mivel hatalmas memória sávszélességet igényel. Viszont a látvány az fantasztikus :), és a high-end rendszereken mindenképpen jól játszható is. Emiatt az akadozás miatt azonban úgy döntöttünk, hogy az Ultra szintet a játék automatikusan csak 512 MB-os kártya esetén állítja be.

A High Quality beállítás tömöríti a specular és a diffuse mapeket (DXT 1,3,5), de a normal mapeket tömörítetlenül hagyja. Ez még mindig nagyon jól néz ki, azonban már némi veszteséget azért okoz. Ebben a minőségben játszották egyébként a PC Gamer bemutatójában a Doom 3-mat.

A Medium Quality már tömöríti a specular, diffuse, és a normal mapeket is. Ez még mindig nagyon jól néz ki, azonban a normal mapek tömörítése okozhat néhány grafikai hibát, főleg az éles szögű, és a lekerekített sarkokon. Ez a szint már igen kényelmesen elfut egy 128 MB-os kártyán.

A Low Quality beállítás mindent ugyanúgy csinál, mint a Medium Quality, csak éppen a textúrákat lekicsinyíti 512x512 méretűre, és a specular mapeket is lekicsinyíti 64x64-re. Ez így már belefér egy 64MB-os kártya tudásába.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Egy megjegyzés a normal map tömörítésével kapcsolatban; hogyha egy ilyent DXT-vel tömörítünk, akkor tényleg elég csúnya eredményt kapunk. Az nVIDIA hardverei támogatják a palettázott tömörítést, ami jó tömörítési arányt eredményez, és az éles és a lekerekített élek is jó minőségben jelennek meg. Ez az eljárás azonban minden más esetben elég gyatra minőséget eredményez, és sok helyen torz területek jönnek létre. Az ATI megoldásai nem támogatják ezt a palettázott tömörítést, így kénytelenek voltunk egy jobb megoldást kitalálni. Az ATI többféle normal map tömörítési eljárással is kísérletezett, és végül a vörös és az alpha (ami 0 a normal mapek esetében) csatornák felcserélése mellett döntöttünk. Ez lényegében sokkal jobb tömörítést tesz lehetővé, és a felcserélésük mindössze egy extra utasítást jelent a fragment programban.

Ennek megfelelően most minden modern nVIDIA és ATI kártyán tömörített normal mapekkel dolgozunk, Medium és Low beállítások mellett, az NV10/20 (GF4MX és GF3) azonban a fentebb említett palettázott tömörítést alkalmazza, ezeken a grafikai szinteken. Egy másik kérdés, amellyel kapcsolatban több emailt is kaptam, hogy igen, a Doom 3 valóban 60 FPS-re van korlátozva a normál játék folyamán. Egyedül render demókat futtatunk teljes sebességen, tehát csak ezekben láthatunk a Doom 3-ban 60 FPS-nél többet."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #86
    Érdekes vissza olvasni a 11 évvel ezelőtti hozzá szólásokat :) sokan az egekbe akarták nyomni az fps-t pedig frame limites volt, max. 60fps. Szóval előbb matatni kell benne kicsit, hogy az ne 60 hanem több legyen. Aztán az sem igaz, hogy 256MB-al nem lehet UHQ játszani mert lehet,. Nekem anno egy 256MB-os Radeon9800SE volt és simán ment 60fps-el UHQ. A Quake4-nél már nem lehetett, ott követelte a gép az 512-öt.
    Ami meg azokat illeti akik "látják" a 30 és a 60fs közti különbségét: nem látják. A 60fps-el nem lesz jobb a játék mozgása. Csak a finom mozgások lesznek élesebbek. Magyarán amikor belassítják a lejátszást. De ezt bárki kipróbálhatja: rajzoljon egy animátor programmal egy valamit amit megforgat 30 majd 60fps-el. Semmi különbséget nem fog látni, ui. az agy 24 felett folyamatos képet ad.
    De ha van egy iphona akkor 240fps-el vegyen fel valamit majd játsza vissza normál módban. Semmit nem fog észrevenni a 30 és a 240 között. Egészen addig míg be nem lassítja. Szóval kár ezen rugózni, hogy most 30 vagy 60fps.
    Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2016.04.23. 12:06:37
  • tmisi #85
    Hmm már 4 napja írtál be, de a vibrálást úgy érted, hogy alacsony a képfrissítési frekvencia??? Mert az OpenGL sajnos WinXP alatt 60Hz-en fut... Megfelelő segédprogrammal (refreshlock pl.) viszont be lehet fixálni nagyobbra.
  • vargilius #84
    geforcom van nekem is ( ráadásul régi ) és ment rajta ( geforce3 titánium 200)

    Most cseréltem ki nagyobra. Geforce7600. és 1Gb ram. Most is jól megy.

    Próbáld meg a netről frissíteni a kártyádat
  • vargilius #83
  • vargilius #82
    doom 3, jó game
  • daf xf #81
    Szaisztok!
    Kellene egy kis segítség!:(
    Nekem nvidia geforce fx5500-asom van 128 mb-os és vibrál a kép.
    Ez mitöl lehet?
    nvidia forceware 81.98-as illesztöprogram van fent.
  • nimdhar #80
    Üdv! Nagy valószinűséggel nem szereti a videókártyádat, vagy nem jó driver van felrakva hozzá. Az tuti, hogy így soha a büdös életbe nem tudsz játszani vele. Szerintem még kalóz verzióval sem.Vagy lehet, hogy egyszerüen nem bírja a graf felbbontásokat. Ajállom az Ati Radeon 9000-es sorozat bármelyik Game Edision-jét azzal tűrhetően megy.( persze csak min 256Mb videókártyával.)
  • Harly18 #79
    Biztos a videókártyáddal van valami. Talán geforce mx-ed van, mert azt nem támogatja ha jól tudom.... :(
  • ngagenorrec #78
    Sziasztok!
    Amikor elindítom a DOOM3-at akkr nekem ezt írja ki...:S
    NAgyon megköszönném ha valaki segítene...
    ERROR: The current video card / driver combination does not support the necessary features.
    ********************
    Error during initialization
    Shutting down OpenGL subsystem
    ...wglMakeCurrent( NULL, NULL ): success
    ...deleting GL context: success
    ...releasing DC: success
    ...destroying window
    ...resetting display
    ...shutting down QGL
    ...unloading OpenGL DLL
  • BiroAndras #77
    A memória elsősorban a textúrákhoz kell. Lehet, hoyg a DooM3 automatikusan lejjebb veszi a textúrák felbontását, ha látja, hogy nincs elég memória.