SG.hu

Túlzott volt az optimizmus az Epic játékáruházának indulásakor

Öt éve annak, hogy a Borderlands 3 PC-s verziója exkluziv játékként megjelent az Epic Games Store-ban (EGS). Annak idején Randy Pitchford, a Gearbox vezetője emlékezetes módon arról elmélkedett, hogy a Steam „öt-tíz éven belül haldokló boltnak fog tűnni”, köszönhetően az Epic és mások által támasztott fokozott versenynek. Ezzel szemben a Borderlands 4 e heti bejelentésénél szembetűnő, hogy Pitchford régi megjegyzései ellenére a folytatás nem fogja követni elődje példáját az EGS-exkluzivitás tekintetében. Az új játék a tervek szerint valamikor 2025-ben egyszerre jelenik meg a Steamen és az EGS-en (a PS5 és Xbox Series X/S verziók mellett).

Pitchford egy hosszú posztban fejtette ki, hogy miért voltak „helytelenek vagy túlzottan optimisták” a korai reményei az Epic Games Store dominanciájának növekedésével kapcsolatban. Pitchford elmondta, hogy az Epic erőfeszítéseihez fűzött nagy reményeit kezdetben a Borderlands 3 és a 2022-es Tiny Tina's Wonderlands (amely három hónapig volt elérhető az EGS-en a Steam megjelenése előtt) bevezetése támasztotta alá. "A Borderlands 3 és a Wonderlands egyértelműen megmutatta, hogy a vásárlókat a játékok érdeklik és nem a boltok” - mondta. De Pitchford most azt mondja, hogy az Epic nem „tudta érvényesíteni előnyét”, hogy jelentős darabot vegyen el a Steam domináns piaci erejéből.

"A Steam hírhedten nagyon keveset tesz azért, hogy kiérdemelje a hatalmas részesedést, amit birtokol, és továbbra is monopóliumhelyzetben van, míg a sokkal fejlesztőbarátabb modellekkel rendelkező leendő versenytársak csak kapálódznak” - mondta Pitchford. "Az iparág azért védi a Steam monopóliumát, mert a kiadók félnek kockázatot vállalni, hogy a fejlesztő- és kiadóbarát áruházakat támogassák. Mindez nagyon érdekes, mert a PC-s játékok terén hatalmas lehetőségek rejlenek a kiskereskedelmi szereplők számára, de úgy tűnik, senki sem képes arra, hogy ezt kihasználja.”

Az Epic kontra Apple ügyben 2021-ben nyilvánosságra került belső dokumentumokból kiderül, hogy mind a Gearbox, mind az Epic profitált a Borderlands 3 exkluzivitási megállapodásból. Az Epic 80 millió dollárban határozta meg a garantált eladási alsó határt, hogy segítsen a Borderlands 3-at a platformra csábítani - ha a játék kevesebbet termelt volna az EGS-en, az Epic kifizette volna a Gearboxnak a különbözetet, hogy elérje ezt az összeget. A Gearbox játéka azonban mindössze két hét alatt elérte ezt az eladási küszöböt, és ezzel önmagában több bevételt hozott, mint az EGS egésze az előző kilenc hónapban, miközben rengeteg új EGS-felhasználót is vonzott.


Az Epic nem minden próbálkozása volt azonban ilyen sikeres az exkluziv címek terén. Az Epic 2019-ben nagyjából 542 millió dolláros minimális garanciát fizetett ki olyan termékekért, amelyek az előrejelzések szerint mindössze 336 millió dolláros bevételt hoztak volna az élettartamuk alatt. Ez 206 millió dolláros különbség, ennyi pénzt égettek el abban a reményben, hogy exkluzív játékaik segítenek új felhasználókat vonzani az EGS-be. Persze ez a folyamatos erőfeszítés nem volt teljes kudarc az Epic számára: 2023 végére a vállalat közlése szerint 75 millió aktív havi felhasználója volt a PC-s áruháznak, szemben az egy évvel korábbi 68 millióval. De ez még mindig viszonylag aprócska a Steamhez képest, amelynek 2021-ben 132 millió aktív havi felhasználója volt.

Bár a Valve azóta nem adott ki havi felhasználói számokat, a Steam egyidejű felhasználói csúcsa 2021 vége óta mintegy 67 százalékkal nőtt (a SteamDB adatai szerint) - 21,17 millióról 35,55 millióra. Ez arra utal, hogy a Steam jelenlegi havi felhasználóinak száma jóval 200 millió fölött lehet. A dolgok rosszabbul állnak az Epic számára, ha összehasonlítjuk az EGS játékosok által 2023-ban elköltött 950 millió dollárt a Steam játékosok által ugyanebben az évben elköltött 8,8 milliárd dollárra becsült összeggel.


Az igazsághoz tartozik, hogy lenyűgöző teljesítmény körülbelül öt év alatt felfuttatni a semmiből egy új PC-s áruházat a Steam hatalmas bevételének körülbelül 10 százalékára. De ez az eredmény még mindig kiábrándító kell, hogy legyen az Epic számára, amely 2019-ben azt prognosztizálta, hogy az EGS 2024-ben a teljes PC-s játékpiac 35-50 százalékát képviselheti. Nyitott kérdés, hogy az Epic korlátozott sikere annak köszönhető-e, hogy a vállalat nem tudta „kihasználni az előnyét”, ahogy Pitchford vélekedik, vagy csak annak a jele, hogy a Steam masszívan berögzült hálózati hatásai ellenállóbbnak bizonyultak, mint amire bárki is számított. Ettől függetlenül a Borderlands 4 Steam-indítása - más korábbi EGS-exkluzív kiadók példáját követve - nem jelenti azt, hogy Pitchford feladta volna a reményt, hogy még előkerülhet egy Steam-gyilkos.

"Őszintén remélem, hogy az Epic folytatja a harcot és előrelépést ér el” - mondta Pitchford. "Az Epicnek prioritásként kell kezelnie az áruházat, és ki kell próbálnia néhány új kezdeményezést, miközben meg kell dupláznia a kulcsfontosságú exkluzívok megszerzését. Remélem, más életképes versenytársak is érkeznek. Biztos vagyok benne, hogy mindannyian figyelni fogjuk.”

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vanek úr #7
    Grat! Naponta több órát tapicskolod a telefonod, 'b@sztatod' a géped, de iszonyatosan bonyolult egy kb. max 5 perces regisztrációt megejteni egyszer egy áruháznál. Nem is tudom, hogyan tudtál ennyit írni ide, hiszen ez sem két kattintás volt?!?

    Egyébként a játék indítására írtam, hogy 1 kattintás, bármelyik boltból is vetted. És igen, nem gondoltam, hogy manapság bárkinek is gondot okoz egy pár perces regisztráció (pláne a mai böngészők kitöltést segítő mentéseinek köszönhetően, aminek köszönhetően még be sem kell írni az adataim, hanem automatikusan kitöltik). Illetve igen, arra sem gondoltam, hogy egyesek a keretprogramot szociális médiaként használják; mert nem arra van. Ha te a Steam-mel akarsz ismerkedni, játszani, akkor ez a te dolgod. De egyik sem arra lett létrehozva.
  • Vanek úr #6
    Pár megjegyzés:

    - nincs kismillió ikon az óra mellett (sőt, a hangerőn és a billentyűzet váltón kívül nincs is más), egyrészt mert minden boltnál be lehet állítani, hogy ne induljon el a gép indulásakor (én ezt alkalmazom), másrészt már a Win7 óta bárki eltüntetheti az általa nem kedvelt ikonokat a tálcáról

    - frissítés utáni belépés: igen, van pár olyan bolt, ami nem használja a 'megbízható gép belépés' opcióját (ilyen pl. a Battle.net is, így egy keretprogi frissítés után újra kéri, hogy lépj be, mert nem jegyzi meg a jelszavadat (ami nem is biztos, hogy olyan nagy gond biztonság szempontjából)); de sajna a Steam weboldala hasonlóan 'működésképtelen' tud lenni, hiszen ha be vagyok jelentkezve, akkor néha felugrik újra a 'lépj be' ablak (főleg, ha belépve böngészek, majd vásárolni akarok, akkor újra lépjek be a kétlépcsős azonosítással) - de ezek sem jelentős problémák, pillanatok alatt megvan, és kész

    - játék frissítés: minden boltnál ugyanúgy működik; még Steam esetén is: ha van az adott játékhoz frissítés, akkor előtte lefrissíti, és csak utána tudsz játszani; a többit meg klienstől függően intézik (Steamen ha eléri a 'frissítési időt' (max 1-2 nap), akkor mindenképp frissít, Epic-en, Battle.net-en, GoG-on csak akkor frissít, ha te ezt mondod neki, EA, Ubi esetén meg passzolok (a kicsik esetén nem nagyon találkoztam frissítésekkel, hiszen általában már régebbi, nem frissített játékok vannak náluk))

    - az utolsó bekezdésedre: ami 'saját' termék (pl. Half Life a Steamen, Fortnite az EPIC-en, Battlefield az EA-n, ...) azt többségében nem adják ki más áruházra; két kivételt tudnék megemlíteni: egyrészt a Ubi címei tűntek fel más boltokban, de ezek sem 'fizikailag' lesznek azokon a szervereken, hiszen automatikusan indítják a Ubi keretprogiját, a másik a GoG, amelynek programjai felkerülnek a Steam-re is (sőt, volt egy időben 'csere' lehetőség is, aminek az volt a lényege, hogy ha egy bizonyos játék megvolt az egyik áruházban, akkor ingyen megkaptad a másikra is; de ezek talán inkább a játékkészítőknek köszönhetők) - ennek ellenére nem lesz lassabb a más boltban való használat, mert a bolt csak egy keretprogi, aminek semmi köze a játék futásához (csak ellenőrzi, hogy milyen verziós a játék (kell-e frissíteni, vagy sem), hogy nem-e tört, ... és elindítja, aztán 'csendben van' a játék befejezéséig, amikor beállításoktól függően akár a felhőbe is mentheti a játékállást)

    A végén pedig: engem nem érdekel, hogy ki mit szeret, vagy nem szeret. Nem érdekel, hogy ki mit használ. Én csak azért tudok 'ugrani', ha kamu indokokat társítanak valami mellé. Mert nem hiszem, hogy ezek valódi okok lennének. Inkább amolyan 'úúúútálom, így amit a kedvencemnek elnézek, azt itt nem teszem meg' reakciók (ezt látni azon is, hogy a legtöbb esetben ugyanaz megy Steam-en is, mint a többinél, de a többinél ez baj, Steam esetén meg nem baj - ahogy feljebb ki is fejtettem részletesen).
  • Kissssss0 #5
    "Téged nem zavar az kismillió ikon az óra mellett, mást meg igen."

    azt is elfelejti megemlíteni hogy a letöltés és telepítés(egy-két kattintás) után még létre kell hozni egy felhasználói profilt is, aztán vissza igazolni emailben a regisztrációt, beállítani a többlépcsős védelmet mobilra, aztán email-re is, majd személyre szabni ezt a profilt a böngésző vagy az áruház kliensében... és így tovább.

    és mindezt csináld meg újra 10+ alkalommal a többi áruháznál is, hááát őőő ez nem egy két kattintás akárhogyan is nézzük.
    --------------------------------------------------------------------------------------

    Pitchfor(k)d meg szokás szerint maszatol, félredumál meg hazudozik össze vissza, pofája az van a nagy büdös semmire.

    mióta elindult az epic gané áruházuk kb semmi értékelhetőt nem adtak hozzá hogy kényelmesebb legyen használni, 2018-óta nagy nehezen kitudtak izzadni magukból egy bevásárló kosarat és egy kívánságlistát... az igeeeen (lassú taps), 6 telibe vert év alatt nem tudtak egy épkézláb fórumot összekalapálni játékokra(forum hub), nincs mod támogatás, se útmutatók, semmi...

    osztogathatnak ezek ingyen játékot a végítéletig de sokra nem mennek vele mert az emberek többsége nem marad meg, ha választanom kellene a steam után mi a második legjobb játékáruház akkor instant a "good old games"-re mutatnék, jó reggelt.
    Utoljára szerkesztette: Kissssss0, 2024.08.30. 08:55:59
  • RJoco #4
    Téged nem zavar az kismillió ikon az óra mellett, mást meg igen.
    Én sem szeretem. Csak az legyen ott, ami kell is. Így is elég sok van.

    Egyes játékok már rég rákényszerítették az embert a steam-re, akkor is, ha dobozos volt.

    Adott esetben az sem lenne gond, ha mindig akkor indulna az áruház, amikor indítom a játékot, csakhogy, ha van frissítés, akkor bizony azt először le akarja szedni. Steam-en sem frissít minden azonnal, de a legfontosabbak igen.
    Emellett sokszor volt problémám, hogy indítottam az áruházat, az is frissített, majd frissítés után belépést kért. Miért is? Már egyszer beléptem. És akkor még általában a játékot is frissíteni akarta.
    Ez nekem nem hiányzik.

    Ha egy játék nem steam-es, hanem más áruházt igényel, akkor nem érdekel.
    Bár van ubim, meg origin, meg epicem is, de egyiket sem indítottam el már évek óta.
    Azt a pár játékot, ami igazán érdekel, meg tudom venni.
    HumbleChoice-m is nagyon sokáig volt. Aztán alig játszottam a rajta jött játékokkal. Azért az 1-2 címért meg fölösleges egész évben fizetni.

    Amúgy azt sem szabad elfelejteni, hogy míg egy áruház figyelembe veszi a saját játékait és azok frissítéseivel nem szól bele egy futó játék teljesítményébe, addig ez kettő vagy több áruház között nem fog működni.
  • Ellaberin #3
    Bár én is az Steamen regisztráltam először (Nem is volt más), de már évek óta az Epic a favorit. Mint Vanek úr én is telepítettem más boltjait, sokszor a csak ott ingyen adott címekért, sokszor meg a kereszt liszenszek miatt - nálam is elfér.
    Az Epicet meg azért szeretem jobban, mert mindig akcióznak, néha olyan AAA címeket adnak ingyen, amik a Steamen "tartják" az áraikat (sőt, ha éppen valami miatt előtérbe kerülnek régebbi játékok még emelnek is). Semmivel sem nyújt többet egyik a másiknál szolgáltatásokban, így az ár és az akciók döntenek és ebben az Epic számomra jobb.
    Utoljára szerkesztette: Ellaberin, 2024.08.27. 12:26:34
  • Vanek úr #2
    Az "áruházak tucatjai" telepítése PC-n egy-két kattintás, nem egy megerőltető dolog (nálam a 'nagyobbak (EPIC, Steam, Ubi, EA, GoG) mellett fent vannak a kisebbek is (a Prime-os, a Humble-s, meg még 1-2 ilyen kisebb is), mégsem zavar: ha játszani akarok, akkor csak rákattintok a játék ikonjára, és indul; aztán hogy milyen áruház jelenik meg mögötte, az nem érdekel). Sőt, még tárhelyet sem sokat foglal. Vagyis ez inkább egy amolyan utólagos, nem valós indok - mint az, hogy sokan azt mondják, hogy a Steam mennyivel többet 'tud' - csakhogy az ember nem a bolttal játszik, így pl. engem speciel nem érdekel, hogy mennyi általam nem használt funkcióval tud többet az egyik áruház, mint a másik. Csak az számít, hogy mennyibe kerül.
    A valós indok inkább a megszokottság, és a berögzülés lehet (meg az elején az exkluzivitások miatti jelentősebb elutasítás). Illetve sokan szeretnék 1 szép nagy csomagban látni a saját játékaikat, és inkább ott veszik meg, ahol már több is van (a kiegészítőket meg nem is lehet máshol megvenni, mint ahol az alapot megvetted - pedig ez is egy működő opció lehetne: ha az alapjáték itt volt olcsóbb, a kiegek meg a ott, akkor így külön-külön vehetnéd meg, és használhatnád azokat egyben; csak a profit mindent felülír).
    Utoljára szerkesztette: Vanek úr, 2024.08.27. 10:00:39
  • peterx #1
    A Steam jókor volt jó helyen és szerintem teljesen jó áruház, tényleg "minden" megtalálható rajta. A felhasználó ha megszok valamit akkor szinte lehetetlen küldetés megváltoztatni a berögzött szokást. Plusz senki nem szeret áruházak tucatjait telepíteni a gépére.
    Utoljára szerkesztette: peterx, 2024.08.26. 20:27:30