SG.hu

Az Epic Games megnyerte a Google ellen indított perét

A "Fortnite" gyártója, az Epic Games győzött az Alphabet ellen indított nagy horderejű trösztellenes perben. Az ítélet szerint a Play alkalmazásbolt illegális monopóliumként működött. Az ítélet - ha érvényben marad - felboríthatja az egész alkalmazásbolt-gazdaságot.

Az esküdtek az Epic javára döntöttek minden vádpontban, derül ki a bírósági beadványból. Több mint egy hónapig tartott az Epic perének tárgyalása, amelyben azzal vádolták meg a Google-t, hogy elnyomta a versenytársait és indokolatlanul magas, akár 30%-os díjakat számolt fel az alkalmazásfejlesztőknek. A bíróság januárban dönt arról, hogy milyen jogorvoslatot alkalmazzon. Az ítélet megdöbbentő vereséget jelent a Google számára, amely az Apple mellett a világ egyik legnagyobb alkalmazásboltját üzemelteti. Ha az ítélet érvényben marad, akkor a fejlesztők nagyobb befolyást kaphatnak az alkalmazásaik terjesztése és az azokból származó nyereség tekintetében.

A Google közölte, hogy fellebbezni fog. "Továbbra is megvédjük az Android üzleti modelljét, és továbbra is mélyen elkötelezettek maradunk felhasználóink, partnereink és a szélesebb Android ökoszisztéma iránt" - mondta Wilson White, a Google kormányzati ügyekért és közpolitikáért felelős alelnöke. Az Epic vezérigazgatója, Tim Sweeney az X közösségi oldalon éljenezte a döntést, és "a Google Play monopóliumát" kárhoztatta.

A két vállalat ügyvédei hétfőn reggel mondták el utolsó érveiket, és a szövetségi bíró kevesebb mint négy órával később úgy adta át az ügyet az esküdteknek, hogy a döntésnek egyhangúnak kell lennie. Az Epic állításai között szerepelt, hogy a Google jogellenesen köti össze Play áruházát és számlázási szolgáltatását, vagyis a fejlesztőknek mindkettőt használniuk kellett ahhoz, hogy alkalmazásaik bekerüljenek az áruházba. Bár a Play áruház a Google bevételeinek kis részét teszi ki a masszívan nyereséges keresési üzletágához képest, szimbolikusan fontos, mivel a mobiltelefonok és táblagépek milliárdjainak központi kapuőreként működik. A Google kénytelen lehet több alkalmazásboltot engedélyezni az Android-alapú készülékeken, és elveszítheti az alkalmazásokon belüli vásárlásokból származó bevételeit.


"A mai ítélet azt bizonyítja, hogy a Google alkalmazásbolt-gyakorlata törvénytelen. A cég visszaél a monopóliumával, hogy túlzott díjakat szabjon ki, elnyomja a versenyt és csökkenti az innovációt" - írta az Epic a honlapján közzétett nyilatkozatában. "A per nagyon világosan bemutatta, hogy a Google mit tett a verseny károsítása érdekében" - mondta az Epic egyik ügyvédje, Gary Bornstein az esküdteknek a nap folyamán, hozzátéve, hogy a Google "szisztematikusan blokkolja" az alternatív alkalmazásboltokat a cég Play áruházában. A szenzációsabb vádak között szerepelt, hogy a Google-nak volt egy rendszere a belső üzenetek törlésére, hogy elrejtse versenyellenes magatartását. Az Epic ügyvédje arra hívta fel az esküdtek figyelmét, hogy feltételezhetik, hogy a törölt üzenetek tartalma releváns volt az ügy szempontjából, és "kedvezőtlen lett volna a Google számára".

A Google tagadta a vétkes magatartást, azzal érvelve, hogy "intenzív ár-, minőség- és biztonsági versenyben" áll az Apple App Store-ral szemben. A Google ügyvédje, Jonathan Kravis az esküdteknek azt mondta, hogy "a Google nem akar évente 60 millió Android-felhasználót átvinni az Apple-hez". Kravis szerint a Google azért csökkentette árait, hogy versenyezzen az Apple-lel. "Ez nem egy monopólium viselkedése" - mondta. A Google a tárgyalás megkezdése előtt állapodott meg a társkereső alkalmazásokat gyártó Match (a Tinder tulajdonosa) hasonló követeléseiről. A technológiai óriáscég amerikai államok és fogyasztók kapcsolódó trösztellenes kereseteit is lerendezte, olyan feltételek mellett, amelyeket nem hoztak nyilvánosságra.

Az Epic 2020-ban hasonló trösztellenes pert indított az Apple ellen, de egy amerikai bíró 2021 szeptemberében nagyrészt az Apple javára döntött. Az Epic kérte az amerikai Legfelsőbb Bíróságot, hogy az Apple-ügyben szereplő kulcsfontosságú állításokat elevenítse fel, az Apple pedig alkalmazni legyen kénytelen az Epic javára hozott most ítéletet, amely az App Store-szabályok módosítását tenné szükségessé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • monk00 #1
    Vihar a biliben..