SG.hu

Az Apple jóváhagyta az Epic Games piacterének elindítását

Többszöri elutasítás után az Apple engedélyezte az Epic Games külső piacterének elindítását, de csak az EU-ban.

* Az Epic az EU digitális piacokról szóló törvénye (DMA) által lehetővé tett módon az év elején jelentette be, hogy mind a digitális áruházat, mind a zászlóshajó játékát, a Fortnite-ot vissza akarja hozni iOS-re Európában. Pénteken azonban az Epic Games az X-en arra panaszkodott, hogy az Apple kétszer is elutasította a beadványát, mivel aggályai szerint az általuk készített Games Store túlságosan hasonlít az Apple App Store-jára. Az Epic ezután közölte, hogy az ügyet az európai szabályozó hatóságok elé viszi felülvizsgálatra. Később a nap folyamán az Apple jóváhagyta a harmadik féltől származó piactéri alkalmazást azzal a feltétellel, hogy az Epic Games egy frissítésben elvégzi a szükséges korrekciókat.Az X-en megjelent bejegyzések szerint az Epic Games eredetileg azt mondta, hogy az Apple olyan részletek miatt utasította el a beadványát, mint például a játékok "Telepítés" gombjának pozíciója, amely az Apple szerint túlságosan hasonlít a saját "Get" gombjára. Azt is mondta, hogy azért utasították el, mert az "alkalmazáson belüli vásárlás" címkéje túlságosan hasonlít az Apple címkéjére. Az Epic azzal érvelt, hogy ugyanazokat az elnevezési konvenciókat használja, amelyek más platformok népszerű alkalmazásboltjaiban szabványosak. A vállalat az elutasítást "önkényesnek, akadályozónak és a DMA megsértésének" is nevezte, és közölte, hogy megosztja aggályait az Európai Bizottsággal.


Péntek délután az Apple közölte, hogy jóváhagyta az Epic Sweden AB Marketplace alkalmazást, de hozzátette, hogy a játékgyártónak még el kell végeznie az Apple által megkövetelt javításokat. Az Apple fejlesztői megállapodása szerint az Epic Games vállalta, hogy nem teszi játékboltját az App Store-hoz megtévesztően hasonlóvá - közölte az iPhone-gyártója. Az Apple megjegyezte, hogy az Epic általában betartotta ezt az irányelvet, kivéve a letöltés gomb kialakítását és másolatát.


Az Epic esete egy jól látható példája annak, hogy az Apple mennyire szigorúan alkalmazza majd az új szabályokat, amelyek először engedélyezik harmadik féltől származó alkalmazásboltok működését az iOS-en. A túlzott elutasítások elriaszthatják a többi fejlesztőt, akik a saját terjesztési csatornát alakítanának ki. A DMA új szabályai szerint az Apple-nek engedélyeznie kell a harmadik féltől származó alkalmazásboltokat az iPhone-on, mivel a technológiai óriás az uniós jog szerint "kapuőrnek" minősül. Az alkalmazásfejlesztők másik lehetősége az alkalmazáson belüli vásárlások jutalékának csökkentése az App Store-ban, bár a folyamat továbbra is díjakkal jár egy bonyolult új struktúra keretében, amelynek értelmében a fejlesztők ehelyett az Apple-nek fizetnek a technológiája használatáért.

Az Epic évek óta küzd az Apple ellen, hogy úgy érje el vásárlóit, hogy ne kelljen jutalékot fizetnie az alkalmazáson belüli vásárlásokért. A vállalat az Egyesült Államokban bíróság elé vitte az ügyet, ahol végül a legtöbb pontban vesztett, mivel nem tudta bizonyítani, hogy az Apple monopóliummal rendelkezik. Az Epic folyamatos panaszai miatt azonban az Apple rövid időre megszüntette a játékgyártó fejlesztői fiókját az EU-ban, amire az uniós szabályozó hatóságok közbeléptek. Az Epic Games azóta megfogadta, hogy az EU-ban is elindítja a Fortnite-ot iOS-en és iPaden, és a Games Store-t is piacra dobja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!