SG.hu

Az Apple megakadályozta, hogy az Epic Games saját áruházat nyisson az iPhone-okon

A lépés próbára teszi az Európai Unió új technológiai versenytörvényét, amely a konkurens alkalmazásboltok engedélyezését célozta.

Az Apple eszkalálta viszályát az Epic Games-szel, mert megakadályozta a játékkiadó céget saját online piacterének elindításában az iPhone-okon és iPadeken Európában. A két vállalat 2020 óta áll jogi csatározásban egymással, mert a játékcég szerint az Apple gyakorlata, miszerint akár 30%-os jutalékot számít fel az iPhone-on és más eszközökön történő alkalmazáson belüli fizetések után, sérti az amerikai trösztellenes szabályokat. Ahhoz, hogy egy cég szoftvereket terjeszthessen az iPhone-okon, a fejlesztőknek fiókot kell nyitniuk az Apple-nél és bele kell egyezniük annak feltételeibe. Az Apple 2020-ban megszüntette az Epic fejlesztői fiókjait, amikor az Epic olyan frissítést tett közzé a Fortnite alkalmazásához, amely megsértette az Apple alkalmazáson belüli fizetési szabályait.

Azonban az Európai Unió évek óta készülő, és ma életbe lépett jogszabálya menekülőutat kínált a cégnek: az Apple számos szabályát volt kénytelen megváltoztatni, hogy megfeleljen a digitális piacokról szóló törvénynek, amely előírja az Apple számára, hogy harmadik feleknek engedélyezze saját alkalmazásboltjaik üzemeltetését a készülékein. A jogszabály célja, hogy megkönnyítse az európai felhasználók számára a szolgáltatások közötti váltást. A vállalat közölte, hogy engedélyezni fogja az alternatív alkalmazásboltok használatát az iPhone-okon és az alkalmazáson belüli fizetési rendszer használatától való elállást, de az új rendszerhez csatlakozó fejlesztők számára felhasználói fiókonként és évente 50 eurócentes "alaptechnológiai díjat" állapított meg.

Az Epic levelet írt az Apple-nek, amelyben közölte, hogy svédországi leányvállalatával tervezi az Epic Games Store-t és a Fortnite-ot az európai iPhone-okra és iPadekre is eljuttatni. Az Apple fejlesztői fiókot nyitott a leányvállalatnak, az Epic Games Sweden A.B.-nek, de most mégis bezárta azt. Az Epic szerint a fiók megszüntetésével az Apple az App Store egyik legnagyobb potenciális versenytársát távolította el. "Ez a DMA súlyos megsértése, és azt mutatja, hogy az Apple-nek nem áll szándékában valódi versenyt engedni az iOS-eszközökön" - mondta az Epic Games.

Közleményben az Apple azt írja, hogy a bírósági ítéletek megerősítették, hogy "kizárólagos mérlegelési jogkörrel" rendelkezik az Epic Games fejlesztői fiókjának megszüntetésére, miután az Epic Games megszegte az Apple fejlesztői megállapodásai szerinti szerződéses kötelezettségeit, amelyeket alá kell írni a fejlesztői fiók biztosításához. "Az Epic múltbeli és folyamatos viselkedésének fényében az Apple úgy döntött, hogy él ezzel a jogával", és megszünteti az Epic Games fiókját, közölte az Apple.

Az Apple azt is kifogásolta, hogy az Epic kritizálta az Apple terveit az európai versenytörvény betartására. Az Epic Games weboldalán közzétett levélben Phil Schiller, az App Store vezetője megkérdőjelezte az Epic hajlandóságát az Apple szabályainak betartására. Azt mondta, hogy az Epic szándékosan megszegte az Apple irányelveit, mielőtt az Egyesült Államokban beadta volna a keresetet, és hogy Sweeney "szemétnek" és "horror show"-nak nevezte az Apple tervét, hogy megfeleljen az európai technológiai törvénynek. "A DMA-nak való megfelelési tervünkkel kapcsolatos színes kritikája, valamint az Epic korábbi gyakorlata, miszerint szándékosan megsérti azokat a szerződéses rendelkezéseket, amelyekkel nem ért egyet, erősen arra utal, hogy az Epic Sweden nem tervezi a szabályok betartását" - írta Schiller. Sweeney azt válaszolta, hogy az Epic "jóhiszeműen cselekszik, és betartja az Apple-lel kötött jelenlegi és jövőbeli megállapodások minden feltételét".

Az Epic európai fejlesztői eszközökhöz való hozzáférésének elutasításával az Apple az Európai Unió technológiai versenyjogának határait teszteli. A ma hatályba lépett digitális piaci törvény előírja, hogy az Apple-nek alternatívákat kell biztosítania az alkalmazáskészítők számára a szoftverek iPhone- és iPad-felhasználóknak történő értékesítéséhez, beleértve az alternatív fizetési rendszerek és a konkurens alkalmazásboltok használatának lehetőségét.

Tim Sweeney, az Epic vezérigazgatója elmondta, hogy cége több milliárd dollárt fektetett be az Epic Games Store létrehozásába, és panaszt fog tenni az európai szabályozó hatóságoknál az Apple intézkedése miatt. "Úgy látjuk, hogy az Apple döntése, hogy megakadályozza a versenyben való részvételünket, a vezető versenytársának térdre kényszerítésére irányuló szemérmetlen kísérlet" - mondta Sweeney, hozzátéve: "Ez nem csak az Epic és az Apple közötti küzdelemről szól. A DMA arról szól, hogy a fogyasztók számára biztosítsuk a verseny előnyeit, a jobb árakat"."

Az Epic Games 2018-ban indította el digitális áruházát a játékok PC-n és más eszközökön való terjesztésére. Az áruház jelenleg 12 százalékos jutalékot szed minden egyes eladott játék után, ami jóval kevesebb, mint az Apple által jellemzően beszedett 30 százalék. Amennyiben az Európai Bizottság, az Európai Unió végrehajtó szerve hivatalos vizsgálatot indít az Epic vagy más fejlesztők panaszai miatt, az hosszadalmas jogi csatát indíthat el, amely arra kényszerítheti az Apple-t, hogy változtasson, vagy akár a tavaly közel 400 milliárd dolláros globális éves bevételének 10 százalékát kitevő bírságot is kockáztathat. Egy vizsgálat elmélyítené az Apple előtt álló kihívásokat az App Store politikája miatt. Hétfőn az EU szabályozói 1,8 milliárd euró bírságot szabtak ki az Apple-re, amiért akadályozta a streaming zenét kínáló riválisok közötti versenyt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bdzsana #4
    A facebooknak és a googlenek sokkal nagyobb hatalma van mint az Applenek, az ausztrál kormányak meg sokkal kisebb mint az EU-nak.
    Most az EU-n a világ szeme hogy fog ebból kijönni, elég nagy arcvesztés lenne, ha nem bszna oda nekik. A 2 milliárd eurós csekk egy jó kezdet, reméljük hasonló lesz a folytatás.
  • ddt500 #3
    Ausztráliát azért könnyebb zsarolni, mert csak egy 25 milliós piac, Európa meg 750 milliós. Nem mindegy.
  • kvp #2
    Az Epic most azt teszteli, hogy meddig mer elmenni az Apple az EU elleni fellepeseben. Ahogy anno a facebook es a google is sikeresen lenyomta az ausztral kormanyt, valoszinuleg az Apple is eleg eros hozza, hogy le tudja soporni az EU torvenyeit. Meglatjuk mi lesz belole...

    ps: Az EU-s torveny pont arrol szolt, hogy nem zarhat ki senkit az Apple. Trivialis megoldas lenne, ha torvenyileg kotelezove tennek az unlock-ot minden keszuleken, tehat kvazi a beepitett jailbreak jelehetoseget, mint ami minden rendes Android-os keszuleken megvan. Erre az Apple reagalhatna ugy, hogy kivonul vagy nem tartja be a torvenyt. Utobbi esetben ugysem mernek EU-s szinten megtiltani az Apple keszulekek arusitasat az EU-ban.
  • Gabbbbbbbbbbbb #1
    Epic-tol fuggetlenul remelem precedenst teremtenek a birsaggal. Ennyire ceg meg nem kopott EU szemebe, mint tegnap Apple az ios 17.4-el. (Vagy rogton tiltsak be az ertekesitest, amig a torvenysertes fennall)
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2024.03.07. 11:03:14