SG.hu

A Fortnite visszatér iPhone-ra az EU-ban, Androidra pedig világszerte

Az EU jogi lépéseinek köszönhetően a Fortnite nevű többjátékos lövöldözős játék négy év szünet után ismét elérhető az Európai Unióban iPhone-okon, világszerte pedig a Google androidos készülékein - közölte a fejlesztő Epic Games.

Az Epic által létrehozott és a kínai Tencent által támogatott Fortnite 2017-ben indult. A "battle royale” (az utolsó nyer) formátum azonnal sikeressé vált, több millió elkötelezett játékost vonzva. De 2020 augusztusában az Apple és a Google eltávolította a Fortnite-ot az alkalmazásboltjaikból, mivel a fizetési funkció elindításával az Epic megsértette az irányelveiket. Ez több pert is kiváltott, mert a fejlesztők megtámadták a szabályt, miszerint akár 30%-os jutalékot is felszámítanak a fizetések után. A tiltás idején az Epicnek 116 millió felhasználója volt csak az Apple platformján.

Az EU digitális piaci törvénye (DMA) lehetővé teszi, hogy az Epic elindítsa játékboltját a kontinensen, bár az Apple továbbra is blokkolja az Európán kívüli felhasználók hozzáférését a Fortnite-hoz és játékboltjához - közölte a vállalat. "Igazán hálásak vagyunk az Európai Bizottságnak, amiért nemcsak a DMA-t fogadta el, és lehetővé tette a boltok versenyét, hanem azért is, hogy az Apple és a Google körmére néznek, hogy ne akadályozhassák a versenyt” - mondta Tim Sweeney, az Epic vezérigazgatója újságíróknak. "Nagy erőfeszítéseket tettek, hogy lelassítsanak minket. Többször is megpróbáltak megállítani minket, de az Európai Bizottság mindig közbelépett, és biztosította, hogy a versenytársak beléphessenek a piacra” - mondta.


Az Epic áruháza a Fortnite-tal, a Rocket League Sideswipe-pal és a Fall Guys teljesen új mobilos verziójával indul. Az Epic más fejlesztőkkel is együttműködik, hogy játékukat és alkalmazásaikat az áruházukon keresztül indítsák el. Az Epicnek PC-s szoftverboltjában 75 millió havi aktív felhasználója van, és az év végéig 100 millió új mobilfelhasználót vár. A játékok független mobilboltokon, például az AltStore-on keresztül is elérhetőek lesznek, a telepítési folyamat azonban hosszadalmas, az iOS-eszközökön 15 lépésből álló telepítési folyamattal, zavaros készülékbeállításokkal és ijesztő képernyőkkel jár - közölte az Epic.

Az Apple teljesen másképp prezentálja a dolgot: közölték, hogy az új képességek EU-s fejlesztők számára történő engedélyezése érdekében sokat dolgoztak azon, hogy a felhasználók számára a lehető legegyszerűbbé tegyék a telepítést, miközben igyekeztek figyelni az adatvédelmre és a biztonságra is. "Valószínűleg több mint egymilliárd dollárnyi bevételt veszítettünk azzal, hogy világszerte négy évre elveszítettük a hozzáférést az iOS ügyfélköréhez, de hát ez a szabadság ára.” - mondta Sweeney.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!