SG.hu

Hatalmas malőr történt, szigorúan bizalmas Sony titkok kerültek ki

A most zajló Microsoft per során benyújtott dokumentumok adatait filctollal eltakarták, de szkennelésnél láthatóvá váltak.

A Sony PlayStation-üzletágával kapcsolatos szigorúan bizalmas információk kerültek most véletlenül nyilvánosságra. Az FTC kontra Microsoft tárgyalás részeként a Sony benyújtott egy dokumentumot, mely a PlayStation vezetőjétől, Jim Ryantől származik. Ez szerkesztett részleteket tartalmaz a Sony kiadókkal megosztott árréseiről, a Call of Duty bevételeiről, sőt egyes játékainak fejlesztési költségeiről is. Ezen a nagyon érzékeny részleteket egy fekete filctollal kitakarták, de mivel minden dokumentumot digitalizálnak, ezt is beszkennelték. A cég szerencsétlenségére hátulról fénnyel megvilágítva könnyedén olvashatóvá váltak a kisatírozott szavak. Hogy ki volt a felelős nem tudjuk, mert a Sony csak tanú, nem érdekelt fél az ügyben, és az iratok szerkesztése a bíróság hatásköre.

A bíróság a hiba kiderülésekor igyekezett azonnal eltávolítani a dokumentumot, de a kár már megtörtént, az újságírók és a Sony versenytársai már letöltötték az összeset amíg azok nyilvánosak voltak. A dokumentumból többek között kiderül, hogy a Horizon Forbidden West 212 millió dollárba került, és öt év alatt készítette el 300 alkalmazott. A The Last of Us Part II pedig 220 millió dollárba került, körülbelül 200 ember dolgozott rajta.


De nem csak az derült ki , hogy mennyibe kerül a játékok elkészítése, hanem hogy mennyire fanatikusak a Call of Duty játékosok. A Sony adatai szerint 2021-ben 1 millió PlayStation tulajdonos csak ezzel játszott, 6 millióan idejük 70 százalékát, míg 14 millió készülékről az idő legalább 30 százalékát Call of Duty játékkal töltötték. 2021-ben a Call of Duty játékosok évente átlagosan 116 órát töltöttek vele, de azok, akik idejük több mint 70%-át töltötték Call of Duty-val, átlagosan 296 órát töltöttek a franchise-zal. A Sony ezt az információt azért szolgáltatta ki, hogy megmutassa, hogy bevételeit erősen befolyásolná, ha a Call of Duty Xbox-exkluzív lenne. A szabályozó hatóságoknak benyújtott több beadványában a Sony fenntartotta, hogy attól tart, hogy a Microsoft a Call of Duty-t Xbox-exkluzívvá teheti, vagy akár szabotálhatja a játék PlayStation-verzióit.


És talán már sejtjük is ezt a bevételi hatást, mert a Sony véletlenül azt is elárulta, hogy a Call of Duty mennyi pénzt ér a PlayStationnek. Azt már eddig is tudtuk, hogy az összeg meghaladja az egymilliárd dollárt, de a dokumentum szerint a CoD csak az Egyesült Államokban 800 millió dollár bevételt hozott, globálisan pedig meghaladta a 1,5 milliárd dollárt. És ez csak a játék önmagában, de ha beleszámoljuk a kiegészítőket, az előfizetéseket és minden mást, akkor ez évi 15,9 milliárd dollárra ugrik. Hatalmas összeg.


De mennyit osztanak meg ebből a bevételből a kiadókkal? A tipikus árrés 10 százalék, és az eladott játékok mindössze 14 százaléka a Sony saját terméke. A dokumentumból az is kiderül, hogy a Sony már csak egy Call of Duty-játék jogával rendelkezik az Activisionnel kötött exkluzív marketingszerződés keretében. "Az utolsó játék, amelyre a szerződés vonatkozik, egy 2023 végén megjelenő Call of Duty cím" - olvasható a Jim Ryantől származó dokumentum nem megfelelően kitakart részében.

Az FTC és a Microsoft a meghallgatás elején hosszan vitatkozott arról, hogy a Switch az Xbox és a PS5 versenytársa-e, mert ha igen, akkor teljesen más a piaci részesedés, hiszen nem mindegy, hogy a tortát kettővel vagy hárommal kell osztani. A Sony adatai egyértelműbb bizonyítékot szolgáltatnak a konzoltulajdonlás összetételéről az Egyesült Államokban: a japánok belső felmérései szerint az Egyesült Államokban a PlayStation 5-tulajdonosok közel fele rendelkezik Nintendo Switch-tel is, míg kevesebb mint 20%-uk tulajdonol Xbox X vagy S sorozatú konzolt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ENVE #6
  Sokkal olcsóbb = gyenge hardver, ami már újra elérte azt a fázist, hogy 30FPS-el pöcsörésztek.
 • ENVE #5
  kvp tudom, hogy te okosabbnak hiszed magad mindenkinél, de nem vagy az.

  Amit én tiltanék az az, hogy meglehessen kenni a fejlesztőt \ kiadót azért, hogy csak xy platformra menjen a játék. Ugyan így tiltanám be azt is, hogy az nvidia \ amd \ intel kenje meg őket, hogy jobban fusson, stb. Ez mind ártalmas a játékiparnak, és a versenynek úgy általában. Azt is tiltanám, hogy hardvergyártók (és konzolgyártók) vásároljanak fel studiókat, kiadókat, mert ott egyértelműen keletkezni fog a vásárlóra nézve hátrányos érdekeltség. Amit ezek a cégek csinálnak az láthatóan kicsinálja a játékipart, mindenki látja, hogy merre tartunk, és aki nem vak, az tudja, hogy nagyon nem jó irányba. A Sony pedig döntse el mit szeretne, exkluzív játékokat és akkor törődjön bele, hogy lehet nem lesz CoD a szarján, vagy adja ki pl. a Gran Turismot PC-re, csak akkor meg a kutya se fogja konzolra megvenni. Ja, hogy nem lehet kötelezni senkit, hogy kiadja a játékait olyan platformra, amire nem akarja? Akkor minek ugat bele, hogy az Activision mit csinál?
 • Palinko #4
  Amíg sokkal olcsóbb mint egy értelmes PC, meg sokkal kényelmesebb is játszani rajta addig biztosan kelleni fog. Max akkor nem kéne ha az lenne mint régen hogy egy árban van és akkor az jönne előnynek hogy a PC-n sok mindent lehet még mellette csinálni.
 • Liquido #3
  Jó nagy hülyeséget írtál, mert egy operációs rendszer nem éppen egyenlő egy játékkal. Egy játékot több rendszerre megírni természetesen több pénz és nagyobb meló, de sokkal nagyobb a bevétel is. Ezért baromság az exkluzivitás. Csak arra jó hogy lekössenek egy adott platform mellé, szóval hasonlíthatjuk a droghoz, függővé tesz.
 • kvp #2
  "Elkéne már törölni ezt az exkluzív baromságot,"

  Nem lehet kotelezni a kiadokat, hogy minden platformra gyartsanak le minden szoftvert. Ez kb. olyan lenne, mint az ios eseten kotelezove tenni, hogy minden android-hoz gyartott telefonon is fusson. Az exkluziv cimek ketfelekeppen allnak elo, vagy nem ad mas platform tulajdonosa tamogatast a fejleszteshez vagy azert ad egy platform tulajdonosa tamogatast, hogy csak nekik gyartsak le.

  Ez utobbi olyan mint a boltokban a sajatmarkas elelmiszerek. Azokat is be lehetne tiltani, de az gyakorlatilag egy uj tervgazdasagot jelentene, amikor allamilag dol el, hogy ki mit arulhat es mennyiert.
 • ENVE #1
  Elkéne már törölni ezt az exkluzív baromságot, aztán megnézném mi történne a PS5-el. Hamar kiderülne, hogy a kutyának sem kell a konzoljuk.