Berta Sándor

Kuba - online játék, internet nélkül

A helyiek rendkívül leleményesek és spártai körülmények között sem mondanak le kedvenc időtöltésükről.

"Egymás és nem a számítógép ellen akartunk játszani" - elevenítette fel a kezdeteket Alejandro Cueto, a Street Network (Snet) nevű vezeték nélküli hálózat egyik létrehozója. A Snet jelenleg több mint 15 000 játékost köt össze egymással Havannában. Az első antennákat Cueto 10 évvel ezelőtt – még diákként - alumínium ajtókeretből készítette. Később a technológiai fejlődésnek köszönhetően folyamatosan bővült a felhasználók köre és ma már ott tartanak, hogy nincsen olyan hely Havannában, amellyel ne kapcsolódhatna össze valaki.

Kuba jelenleg a világ azon országai közé tartozik, ahol borzasztó alacsony az internethozzáférési ráta. Csak néhány csoport tagjai rendelkezhetnek otthoni internetelérésekkel, közéjük tartoznak az orvosok, a tudósok és az újságírók. Azonban több, mint 200 nyilvános WLAN-hotspot van, amelyekhez naponta 250 000 ember csatlakozik. Ugyan az internetezés óradíja a tavaly decemberi 2 dollárról 1,5 dollárra csökkent, de sok helyi még így sem engedheti meg magának, hogy szörföljön a világhálón, az átlagbér ugyanis csupán 20 amerikai dollár. (Az amerikai-kubai kapcsolatok javulása elsősorban az internet területén hozhat jelentős változásokat.)


David Vazquez, a Cachivache Media kubai technológiai oldal alapítója úgy foglalta össze a helyi viszonyokat, hogy nagyon szegényes és elavult infrastruktúra van, amelyhez néhány magasan képzett szakember társul és ők megpróbálnak mindent kihozni a hálózatból, amit csak lehetséges. Persze a kubai játékosok ugyanolyanok, mint a világ más részein élő társaik, de sokkal inkább függenek a szociális viszonyoktól. Nem csak lakásokban tartanak LAN-partikat, hanem egy ideje a Yara nevű helyi moziban gyűlnek össze, mert oda több százan is beférnek.

A Snet egyelőre kizárólag a fővárosban élő játékosokra korlátozódik, a hálózat kibővítésére erősebb antennák kellenének. A Sneten keresztül a felhasználók a World of Warcraft és a Call of Duty nevű játékokkal játszhatnak, chatelhetnek és különböző információkat oszthatnak meg egymással. A frissítéseket pendriveokon terjesztik. A játékosok számára készül a N1CKS nevű magazin, egy interaktív hetilap, amelyet USB-kulcsokon terjesztenek. Rafael Santos, a N1CKS alapítója közölte, hogy olyan teret akarnak biztosítani a helyi játékosoknak, ahol megoszthatják egymással a tapasztalataikat. Az újság nem csupán a havannai játékosoknak készül, hanem a vidékieknek is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Macropus Rufus #10
  ez annyira retro. Srác koromban pont ez volt. Azzal a különbséggel, hogy én TVC/C64-es időkben kapcsolódtam be a buliba. Akkor ott még LAN nem létezett. De már volt közösség. Akik játékok leírásait cserélték, megbeszélték, hogy melyik pályán hol mit és mikor hogyan.
  Aztán lettek lemezújságok. Én a TerrorNewst kedveltem :) vincsiszopcsi és társai :D
  Aztán jöttek a pc klubbok. LAN még sehol. Aztán jöttek a LAN partik, szigorúan haverokkal. Full 7végés programok voltak. Komoly rákészüléssel! Mert kell egy hub/switch attól függ milyen háló volt arcnet vagy ethernet. Ha nem volt elég a kábel akkor legyártani pár bnc-t és/vagy utp (ha hibrid volt a hálózat akkor is-is). Régi szép idők.
  Namost Kubában vannak ott, ahol mi voltunk 30 éve itt.
  Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2021.07.14. 15:27:26
 • Macropus Rufus #9
  @Archenemy: a rendszer nem egy önálló identitás. A rendszert emberek irányítják. Tehát minden rendszer olyan amilyen az irányítói mentalitás. Egy demokrácia bármikor lehet rémálom és egy kommunista/szocialista rendszer is lehet qurva jó. Csak amíg az utóbbiban nagyon könnyen ki lehet építeni egy elnyomó rendszert addig az előbbiben nem vagy csak nagyon nehezen. De erről nem a rendszer tehet, hanem azok akik üzemeltetik. Az emberek.
 • Archenemy #8
  Ez a "nem a rendszer a hibás hanem az emberek" egy faszság, ha a rendszer nem veszi figyelembe, hogy milyenek az emberek, akkor az egy ostoba rendszer.
 • takysoft #7
  pendrive-on? nem arról volt épp szó, hogy itt egy hatalmas LAN? XD
 • Candi #6
  "az átlagbér ugyanis csupán 20 amerikai dollár."

  Fasza. És mennyi időre? Per óra? Per nap? Per hét?
 • Andrevv #5
  Nagyon helyes, így kell ezt csinálni. Sokkal jobb a LAN party ismerősökkel és net nélkül mint egy totál idegennel játszani a neten. Ha egy játékkal nem lehet net nélkül, csak LAN-ban játszani, az nem is érdekel, kuka.
 • zola2000 #4
  Az emberek önzőek akármelyik kort vagy a világ akármelyik táját nézzük.
 • morguldae #3
  Nem a rendszer a hibás, azt nevezhetjük bárhogy. Az emberekkel és az irányítással van mindig a nagy probléma. Minden rendszer működhetne jól is, csak olyan emberek kellenének hozzá, akik másokat is néznek önmagukon kívül....
 • fonak #2
  Egy alternatív valóságban, ahol nem bukik meg a régi rendszer 1989-ben, nálunk is ilyesmi lenne. Valahol romantikus :)
 • tom_pika #1
  Viva szocializmus!