Berta Sándor

Valódi csillagászati adatokat kaphat az EVE Online

Az intergalaktikus játék valós információkkal egészül ki.

A CCP izlandi fejlesztőcég az EVE Online legújabb verziója kapcsán a Genfi Egyetemmel működött együtt. A projekt lényege, hogy a játékosok a jövőben a program futtatása közben a kapott valódi csillagászati adatokat értékelhetik ki és ezzel hozzájárulhatnak a tudományos kutatáshoz. A beépített elemek kifejezetten hasznosak lehetnek az exobolygó-kutatásban.

A játékosok a kalandjaik közben egy ismeretlen naprendszerrel fognak találkozni és ki kell majd találniuk, hogy abban vannak-e bolygók és ha igen, akkor azok gáz- vagy kőzetóriások, illetve lakhatók-e. A kiegészítő magyarázatokat Michel Mayor, a Genfi Egyetem munkatársa tolmácsolja, aki 1995-ben az első olyan bolygót fedezte fel, amely egy távoli csillag körül keringett.

A felhasznált adatok a Corot és a Kepler űrtávcsövektől származnak. A két berendezés kifejezetten exobolygók után kutatta át az űrt. A kapott adatokból követeztetni lehet nem csupán egy bolygó jelenlétére, hanem annak átmérőjére, keringési idejére és arra is, hogy mennyire lehetnek rajta jelen az élet szempontjából szükséges feltételek. A szakemberek egyedül nem képesek az információk feldolgozására így jött az ötlet, hogy bevonnák a programba az EVE Online több tízezer játékosát is.

Amennyiben az adatokat több játékos is hasonlóképpen értelmezi, úgy az eredményeket továbbítják az egyetem obszervatóriumának, ahol tüzetesebben is megvizsgálják azokat. Michel Mayor áprilisban a Reykjavíkban megrendezendő EVE Online rajongói fesztivál keretében is bemutatja a kutatást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • flashpointer2 #2
    hasonló minigame már van benne, sejtmintákat kell felismerni , csak mivel kb semmi jutalom nincs érte nem tudom ki csinálja rendszeresen...
  • molnibalage83 #1
    Kezdik nagyon túltolni, mikor x év után sincs semmi érdemben játszható....