Berta Sándor

A jövőben nem lesz szükség kijelzőkre?

Meglepő jövőképet vázolt fel az egyik meghatározó játékipari szakember.

Tim Sweeney, az Epic Games ügyvezetője a ChinaJoy 2015 játékkiállításon a kiterjesztett valóságban (AR) rejlő jövőbeli lehetőségekről beszélt. Ennek kapcsán nemcsak a játékok kerültek szóba, a menedzser ugyanis kijelentette, hogy az AR a jövőben feleslegessé teheti a hagyományos képernyőket.

Az Epic Games korábban elsősorban az Unreal motorral szerzett magának hírnevet, míg Sweeney egy igazi technikai látnoknak számít, aki mindig jól fel tudta becsülni a technológiát és az abban rejlő lehetőségeket. A szakembernek nemrég lehetősége nyílt arra, hogy tesztelje a MagicLeap nevű vállalat fejlesztés alatt lévő kiterjesztett valóság szemüvegeit és annyira el volt ragadtatva a technológiától, hogy hiszi, hogy meghatározhatják a jövőt.


A jövőbeli AR-játékokban a valóságot alig lehet majd megkülönböztetni a játéktól, mert folyamatos átmenetek lesznek. A grafika már napjainkban is a fotorealisztikus megjelenítéshez közelít és a jövőben még tovább fog fejlődni, ezáltal még jobb vizuális élményt kínál majd. A kiterjesztett valóságból az interakciók is profitálhatnak, hiszen egy felhasználó barátja bekapcsolódhat az eseményekbe.

Sweeney azonban ezenkívül egy másik jövőt is felvázolt az AR kapcsán. Aki egy ilyen különleges szemüveget használ, annak gyakorlatilag lehetősége lesz arra, hogy mindig és mindenhol megjelenítsen egy virtuális kijelzőt, így bárhol lehet majd játszani vagy tévét nézni. Elegendő lesz csak a szemüveget feltenni és az ember nem fog függeni a televíziótól vagy a monitortól. De még évek fognak eltelni, mire ez megvalósul, először ugyanis a kiterjesztett valóság technológiának megfelelő mértékbeen fejlődnie kell. Az eddig látottak azonban meggyőzték a menedzsert arról, hogy a technológiában bőven van potenciál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sir Cryalot #8
  csávó elirigyelte Carmack-től az attention whore-ködést,

  szerintem meg jöhetne valami real-time raytracing endzsájn,

  az unreal meg lemehetne végre a klotyón ahova való

  "egy igazi technikai látnoknak számít," nálam inkább egy manipulátornak, a gears of war című stresszhormonfüggő addikt neveldéje miatt pedig egy bűnszövetkezet vezetőjének.
  Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2015.08.17. 23:44:40
 • who am I 7 #7
  ezt a f@szságot :D:D:?D:D:_:D:D:SA
 • Jani Hun #6
  Mért ne lehetne? már egy 30ezer forintos airsoft pisztoly is visszarug.
 • zola2000 #5
  Stratégiákat? Az asztalodon ott lehet egy terepasztal ARben.

  (még a giroszkópos telefon kijelzőjén megjelenített AR is nagyon érdekes katt persze ez semmi ahhoz képest amit egy teljes AR szemüveg nyújtani képes)
 • NEXUS6 #4
  Hányan használják a telók videoteló funkcióját? Nem sokan! Bizti lesz akinek bejön, de pl stratégiai játékokat elég macerás lesz AR-ben nyomatni.
 • korbin555 #3
  A japánok meg 25 éve azt gondolták, hogy erre az időre kihal a TV is. Cigisdoboz méretű kivetítőkről vizionáltak, meg hogy eltűnnek a vezetékek a lakásokból. Lehet, hogy végül igazuk lesz, csak kell hozzá még 25 év.
 • flashpointer2 #2
  Aztán annak a fegyvernek honnan van visszarúgása?
 • kirpill75 #1
  kb mint a 3d :) én inkább maradnék egy min 117 cm-es 4k megjelenítőnél, és ha kedvem szottyan, felteszek egy ar szemcsit..:)
  Utoljára szerkesztette: kirpill75, 2015.08.15. 15:53:42