Berta Sándor

Küszöbön áll Kuba digitális forradalma

Az amerikai-kubai kapcsolatok javulása elsősorban az internet területén hozhat jelentős változásokat.

Luis Gonzalez két nappal karácsony előtt a kubai állami távközlési vállalattól kapott egy kis méretű kínai modemet. Az 55 éves színházi producer összekötötte a modemet a telefonjával és a laptopjával, s máris internetezhetett. "Nagyon egyszerű leülni és megtalálni azt, amire szükségünk van" - jelentette ki Gonzalez, miközben a Facebook-profilját frissítette. Ezután meghallgatta egy uruguayi webes rádióadó műsorát, majd leellenőrizte az egyik szomszédjának egy repülőgép érkezési idejét. Ugyan a fent leírtak bármely magyarországi lakos számára nem számítanának szenzációnak, de a legtöbb kubainak ez a szabadság újdonság, nem szoktak hozzá mindehhez.

Kubában a háztartások számára tavaly december óta érhető el az internet, a program ugyanakkor kísérleti jellegű és csak korlátozott számban csatlakozhattak hozzá a felhasználók. Az internet elérhetősége a legdrámaibb változás azóta, hogy a szigetország 2014. december közepe óta normalizálta a kapcsolatait az Amerikai Egyesült Államokkal. Ugyan Kuba továbbra is egyike azoknak az országoknak, amelyekben az internet a legkevésbé van elterjedve, de a hozzáférések száma rendkívüli mértékben megnőtt az elmúlt két évben.


A szállodákban van internet: a képen a havannai Habana Libre hotel bejárata látható

2015 nyara óta a kormány 240 nyilvános WLAN-hotspotot hozott létre a parkokban és az utcasarkokon. Mindez csekély számnak tűnik, de gyökeresen felforgatta a helyiek életét. Addig kénytelenek voltak az internetkávézókban és a szállodákban ülni, és ezekben egyetlen óra internetezésért akár 8 dollárt is elkértek. Kubában az átlagkereset átszámítva 24,5 dollár. Időközben az 1 órányi internet ára lecsökkent 1,50 dollárra. Ez még mindig drága, de már sokkal inkább megfizethető. Korábban csak műholdas internetkapcsolatok léteztek, a Venezuelából kiépített optikai kábel csak 2013 óta üzemel. A kormány becslése alapján immár 100 000 kubai használja naponta az internetet.

A változások a havannai mindennapokban is tetten érhetők: minden egyes napszakban olyan embereket lehet látni az utcákon, akik az okostelefonjaikat bámulják és használják. A kubaiak egyébként meglehetősen leleményesek, ugyanis a WLAN-hotspotok jeleit illegálisan importált erősítőkkel erősítik fel. A havannai óvárosában indított kísérleti programban körülbelül 2000 ember vehet részt. Ők mindannyian két hónapra ingyenes internetelérést kaptak, amelyet később kiterjesztenek és fizetőssé tesznek. Gonzalez azt mondta, hogy a másodpercenkénti 128 kilobájtos sebesség mellett az internethozzáférése 30 órára elég, a csomag ára pedig 15 dollár. A gyorsabb csomagok ára elérheti akár a 116 dollárt is.


Az internetkávézók még ma is nagyon drágák

A kubaiak körében az olyan szolgáltatások a legnépszerűbbek, mint a Facebook Messenger, amelyek segítségével beszélhetnek a Miami vagy Ecuador területén, illetve más helyeken élő rokonaikkal. Az internet elterjedése újra összehozott olyan családokat, akik éveken, sőt, évtizedeken keresztül szét voltak választva egymástól. A legtöbb kapcsolat az állami távközlési vállalat SIM-kártyáin keresztül valósul meg. Azokat a feketepiacon a hivatalosnál magasabb árakon gyakran továbbértékesítik.

A Google és az Etecsa nevű állami távközlési cég a múlt hónapban megállapodott egymással arról, hogy a konszern tartalmait, például a YouTube-videókat kubai szervereken tárolják majd. Mindez gyorsabb és zökkenőmentesebb hozzáférést biztosít a felhasználók számára. A kubai kormány korábban az amerikai kereskedelmi embargóval indokolta a magas árakat. Független szakértők viszont azzal vádolták meg a kabinetet, hogy tudatosan korlátozza a gyorsabb internetelérésekhez való hozzáféréseket és a magasabb árakból befolyó bevételek segítségével tölti fel az államkasszát. A fiatalok ugyanakkor abban reménykednek, hogy az árak előbb vagy utóbb csökkenni fognak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #3
    El Commandante inkább oda se néz, mint hogy látnia kelljen ahogy beszippantja a kapitalizmus mákonya, az internet a népet:)
  • ProgServ #2
    Lesz Wap? :D Abba belegondoltatok, hogy az Internet kavezoknak a kavezashoz amugy semmikoze, es a tobbsegukben kavet nem lehetett kapni?! :)
  • flashpointer2 #1
    Tök durva olvasni is, közelebb vitt ahhoz is mit élhetett át vágásiferi amikor beszállt