Berta Sándor

Már a hálózatba kötött játékbabáktól is tartani kell

A Forbrukerradet norvég fogyasztóvédelmi szövetség vizsgálata során kiderítette, hogy a My Friend Cayla nevű játékbaba és az i-Que nevű robot segítségével illetéktelenek könnyen kapcsolatba léphetnek a gyerekekkel. Az információt a Beuc európai fogyasztóvédelmi szervezet is megerősítette.

Szórakoztatóak és érdekesek a kicsik számára az olyan játékbabák, amelyekkel beszélni lehet és észszerű válaszokat adnak. A norvég fogyasztóvédők azonban felfedezték, hogy ezek a termékek komoly kockázatot is jelentenek. A My Friend Cayla például egy alkalmazás segítségével csatlakozhat a világhálóra, azonban ennek köszönhetően akár a gyerekszoba kéme is lehet. Ugyanez a helyzet az i-Que nevű robot esetében.

A két terméknek azért van szüksége online kapcsolatra, hogy válaszolhassanak a gyermekek kérdéseire. Egy különleges alkalmazás átkonvertálja a beszédet szöveggé, majd megkeresi a feltett kérdésekre a megfelelő választ és ezután a játékbaba, illetve a robot elmondhatja azt. A szakemberek azonban rámutattak, hogy a játékok közelében lévő bármely készülék csatlakozhat azokhoz Bluetooth-kapcsolaton keresztül és így akár idegenek is kommunikálhatnak a gyerekekkel.


A két szervezet szerint sem a játékbaba, sem a robot felhasználási feltételei nem felelnek meg az európai uniós jognak. A dokumentumok alapján ugyanis a vásárlók kötelesek a játékok használata előtt beleegyezni abba, hogy az adataikat személyre szabott reklámokhoz használják fel és harmadik félnek továbbítsák. Ezenkívül minden rögzítésre kerül, amit a gyerekek a babának és a robotnak mondanak, majd az üzeneteket elküldik egy amerikai cégnek, amely beszédfelismerésre specializálta magát. Ez a vállalkozás szintén fenntartja magának a jogot arra, hogy az információkat harmadik félnek juttassa el. A beszédfelvételek titkosítva vannak és az adattovábbítást is nagyobb részben titkosítás védi.

Szintén kifogásolható, hogy a termékek rejtett reklámokat is tartalmaznak. A My Friend Cayla például arról mesél, hogy mennyire szereti a Disney filmjeit. A norvég, a francia, a svéd, a görög, a belgiumi, az ír és a holland fogyasztóvédelmi szervezetek már jelezték, hogy mindenképpen beadványt nyújtanak be a helyi fogyasztóvédelmi és adatvédelmi hivatalokhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yagami #9
    Látom te szeretsz álmodozni :) Amiket írsz, azok semmire se megoldások, ráadásul sose fog bekövetkezni...itt már "radikálisabb" eszközökhöz kéne folyamodni a birka népnek, de azt leshetjük.
  • Yagami #8
    "A My Friend Cayla például arról mesél, hogy mennyire szereti a Disney filmjeit"

    Baszd meg, tényleg nagyon kemény világ kopogtat az ajtónkon. Illetve, már be is engedtük. Újfent gratulálok a húgyagyú szülőknek, akik manapság gyereket "nevelnek".
  • Tetsuo #7
    Nos igen, ők a legprofibbak.
  • Skylake #6
    Ó, a szent reklámozósdi, ez igazán paraszt. A lehallgatósdi teljesen evidens e férgek részéről. Szénné kell büntetni a cégeket a fogyasztóvédelmi hatóságok útján. Oké bogaram, akkor indulásnak ötmillió Euro most, illetve továbbiakban szoros együttműködés a fogyasztóvédelmi hatósággal, termékek erőteljes ellenőrzése, plusz amit e hatóságok hatáskörébe belefér.

    K*rvára ideje volna már egy olyan egységes európai szabályozásnak, amely mindazon termékek esetén, amely online rendszerekbe nyomnak fel bármilyen adatot, ezzel kapcsolatos tájékoztatás van elhelyezve, az adatok felhasználásának jellegével párhuzamosan - olyan erőteljesen szabályzott formában, mint a dohánytermékeken a fekete keretesek, és olyan struktúrában, mint at energiaosztály-diagramok!
  • kvp #5
    A baba es a robot gyakorlatilag sima statikus bluetooth kihangositok, amiket telefonra lehet csatlakoztatni. A telefonon futo program vezerli oket. A jelenlegi megoldas az, hogy elkuldik a hangot a felhobe (egy szolgaltatohoz), ott van egy hangfelismero program, ami szoveget csinal belole, majd a szoveg alapjan egy primitiv tudasbazis (amit foleg netrol leszedett adatokkal toltottek fel) general egy szoveges valaszt. Ezt a valaszt visszaalakitjak hangga es visszakuldik a telefonnak, amit atkuldi a babanak. Technologiailag nem olyan veszes, de azert veszelyes lehet a gyerekekre. Viszont semmivel se rosszabb mint az osszes tobbi felho alapu szemelyi aszisztens, ugyanugy kvazi a teljes vilaggal megosztja amit hall.

    A reklamok meg erthetoek, a google is telenyomja reklammal a sajat audio alapu keresojenek a talalati listajat, bar legalabb jeloli, hogy mi a reklam es nem szegi meg vele a gyerekek fele torteno burkolt reklamozas amerikai tilalmat. A technologia viszont nagyjabol ugyanaz.

    ps: ertelmes ember egyiket se hasznalja ha van ra lehetosege...
  • NEXUS6 #4
    "Ezenkívül minden rögzítésre kerül, amit a gyerekek a babának és a robotnak mondanak, majd az üzeneteket elküldik egy amerikai cégnek, amely beszédfelismerésre specializálta magát."
    Azt a céget ismerem, úgy hívják NSA.
    ;)
  • xido #3
    na..most már Chucky ideje sincs olyan messze..
    sőt a 6.napon babája sem..
    meg az AI robotok sem..

    szép világ felé haladunk
  • arty #2
    nekem a reklámozós rész csapta ki a biztit :(
  • Tetsuo #1
    Ki gondolta volna?
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2016.12.07. 18:11:18