Ötvös Tibor

Két év múlva eltűnhetnek a tört játékok


A leghíresebb kínai hacker fórum, a 3DM alapítója szerint a másolásvédelem elleni harcban vesztésre állnak a hackerek.

Egy régi mondás szerint a kalózkodást sosem lehet megállítani, az mindig volt, van és mindig lesz is. Saját emlékeim szerint közel egy évtizedig nem is voltam tisztában azzal, hogy a C-64-re másolt kazettáim illetve a hangalámondásos filmek nem a hivatalos változatok és hogy valójában, a mai törvények szerint bűncselekményt követtünk el barátainkkal, mikor a kétkazettás magnóval terjesztettük egymás között az olyan klasszikusokat, mint a Turrican vagy a Rick Dangerous 2. Mindenesetre a warez a mai napig él és virul és az eddig bevetett védelmek (most a játékvilágra gondolok) többnyire csak a valódi vásárlók életét keserítették meg.

Éppen ennek fényében érdekes, hogy a leghíresebb hacker fórum, a 3DM alapítója, Bird Sister a Torrentfreak oldalán megjelentetett írása, mely szerint két év múlva előfordulhat, hogy nem lesz egyetlen játék sem elérhető a különböző torrent-oldalakon. Mindez pedig a korábban már bemutatott Denuvo rendszernek köszönhető, mely egyre összetettebb lesz és így egyre nehezebb feltörni. Pedig már a kezdetekben, 2014 végén sem volt könnyű dolga a hackereknek. Egy kínai csoport egyesült ereje és tudása volt szükséges ahhoz, hogy a Dragon Age: Inquisition PC-s változatát közel egy hónap alatt ingyenesen elérhetővé tegyék.Ezzel a Denuvo beírta magát a játékvilágba és egyre többen kezdik használni az osztrákok által kitalált szisztémát. A legjobb példa erre egyébként a Fifa '16, mely bár szeptemberben már megjelent a program, de még mindig nem sikerült megkerülni a védelmet. És ez a közel 4 hónapos időtartam a legjobb reklám amit csak kaphat a termék. Ehhez csatlakozik most a Just Cause 3 is, mely december 1-én elérhető lett hivatalosan, a warez világ azonban a mai napig mellőzni kényszerül mert nem sikerült a védelem kiiktatása.

Mennyit áldozol játékokra havonta?
 • Semennyit
 • Maximum 10 ezer Ft
 • 20 ezer Ft
 • Mindent megveszek ami érdekel
 • Warez az én világom
"Az utóbbi időben rengetegen érdeklődnek a Just Cause 3 iránt, hogy mikor lesz elérhető" - áll az alapító nyilatkozatában. "Szóval tessék, íme egy kis betekintés a warez-világ mai helyzetébe. A feltörés utolsó fázisa annyira kemény, hogy a műveletet végző Jun már feladta, azonban múlt szerdán meggyőztem arról, hogy folytassa. Biztos vagyok benne, hogy a Just Cause 3 még 'bevehető'. Azonban a mai trendeket látva elképzelhető, hogy már nem lesznek ingyen elérhető játékok."

Talán korai kijelenteni, hogy mi lesz 2 év múlva hiszen a technika és technológia változását senki nem láthatja előre, ráadásul a Denuvo még nem annyira elterjedt, csak pár kiadó ragaszkodik a rendszerhez, így a legtöbb PC-s megjelenés továbbra is gyorsan elérhető lesz. Azonban az már most biztos, hogy a Mass Effect: Andromeda, a Just Cause 4, a Dragon Age következő része és a Fifa '17 is meg fogja izzasztani a hackereket, mert az már most biztos, hogy az EA és a Square Enix kitart a bevált rendszer mellett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Lapajka #142
  Ehh pont friss cikk itt ilyesmiről: https://sg.hu/cikkek/113954/a-jovoben-nem-lesz-szukseg-kijelzokre
 • Lapajka #141
  Ad egy, a játék feltörő az nem hack-er, hanem CRACK-ER... A hack-er, nem játékokat töröget, hanem sokkal komolyabb dolgot csinál, nagy biztonságú rendszerekre utazik, inkább hardveres, mint szoftveres ugyebár (célpontja bankok, állami intézmények, és a lájtos hekker az, aki otthoni gépekre, egyéni felhasználókra megy rá, leginkább ugyebár, zombi-botnet építés céljából, spammelés és vírus terjesztés céljából... ritkábban és a legprofibbak nemzetközi kémkedés, és nagyon nagy pénzek lerántása céljábaól; és hát ugye manapság pl a zsaroló vírusok reneszánszát éljük, és szenvedik el a digitálisan analfabéta lúzer júzerek)... A crack-er az, aki arra van szakosodva, hogy SZOFTVERREKET töröget, nem számítógép hálózatokat, nem routereket, nem szervereket, nem otthoni júzer gépét, tehát nem a vasat, és nem akar feltétlenül pénzt keresni ezzel és bűnözni!!! Hanem sokkal INKÁBB LÁZADÓ. Forradalmár! Lázad a kiadók aljas monopolhelyzete és extraprofitja ellen, és azért, hogy a (Földön elkeserítő többségben élő) nyomorgó és szegényebb emberek is tartalmakhoz, művészi produktumokhoz, szellemi termékekhez, tehát többek közt különféle szoftverekhez férjenek hozzá (mivel ha netán valakinek nem lenne világos, az emberiség kb 90% KI VAN REKESZTVE gyakorlatilag eme szellemi termékek élvezetétől ill használatától elvileg, ha mindenért fizetne kellene és nem lenne warez ugyebár), a crack-elés forradalma azt érte és éri el, hogy ez a kb 90% elvileg kirekesztett embertársunk, gyakorlatilag olyan 50%-ra redukálódik... (nyilván akinek eleve eszköze sincs az adott termék lejátszásához, örül ha vízhez és élelemhez jut, így élő, azaz pardon vegetáló és senyvedő embertársaink is százmilió-, vagy inkább millárdszám vannak a bolygón) azaz az emberiség kb fele kérem, warezelt crack-elt módon jut hozzá másolható digitális szellemi termékekhez, legyen az valami hasznosítható felhasználió porgram, vagy éppen játék és nem utolsósorban a filmek ugyebár)... Tehát a crack-er jó szádékkal, jó célért, gyakorlatilag JÓT TESZ, embertársai javáért és szabadásgáért küzdő FORRADALMÁR..! A legtöbb crack-er ezt csakis HOBBIBÓL CSINÁLJA (legföljebb a sikerélményért, és presztizsért), amint feltör egy szotftvert már tölti is fel azonnal és közzé teszi, a köz javára (míg a kiberbűnöző crack-er, aki egyébként elég ritkán maga a crack-er, hanem egy crack-er team től vásárló szoftver orgazda kalóz, aki aztán pénzért, de nyilván jóval olcsóbban, hiszen ki venné meg tőle ugyebár árában, bocsájt feketepiacra feltötrt szoftvert)... Tehát nemhogy a hacker, de még a crack-er sem maga a kalóz! A kalóz általában már egy tahó bűnöző, míg a crack-er és hack-er általában tanult ember programozó, fejlesztő, progmatos, egyetemet végzett értlemiségi, vagy legalábbis ebben igen tehetséges okos ember, aki részben vagy egészba autodidakta módon tanulta meg a szoftveres szakmát.
  Node térjünk a lényegre! Jelezném halkan, hogy az alap és általáns Denuvo-t MÁR RÉG FELTÖRTÉK, (az alapkód, az alap kódja és szofizmusa ennek a rendszernek ismert... bár azért is ügyes, mert ezt eléggé nagy spektrumban lehet variálni, ami borsot tör a crack-er orra alá), ha esetleg nem tűnt volna fel valakinek... e védelemmel bíró szoftverek jelentős részét, mit előbb - mit utóbb sikerül feltörni (nyilván olyan gyorsan nem megy, mint korábban a régebbieket, hogy szinte a megjelenés napján már fel is van törve a crack, mert valóban egy sokkal nehezebb kódolás, mint minden eddigi), tehát többet kell várni jellemzően az újabb Denuovo-s védelmű szoftverekre, de eddig, max fél-egy éves lemaradással de törve vannak mind...! Ami meg nincs törve, azt a kalóz felhasználó, azaz aki tört szoftvert varezt használ, mindenki kalóz felhasználó, ha nem is túl súlyosat, de akkor is bűnt követ el, (akik megintcsak úgykb az emberiség legalább felét képezik ugyebár, és a szoftver felhasználók kb 90%-a így vagy úgy (sok esetben nem is tud róla de) warezel... tehát nem a Denuvo lesz itt, ami kinyírja a warezt...
  Na és akkor végre el is értem a lényeghez, az nyilvánvaló és erősen sanszos, ha nem is 1-2 év, de 8-10, max 20 éven belül szinte biztos, hogy eltűnik a warez... Más miatt..! A crack-erek (és hack-erek, mert nyilván azért dologozgatnak persze össze a fiúk, és van olyan hack-er, aki crack-er is egyúttal) ügyesek és okosak nagyon, és előbb-utóbb mindent így vagy úgy törnek (ha valaki nincs otthon a törések világában, pl egy érdekesség számára lehet, hogy nem csak olyan törés létezik, hogy lemásolom az adott szoftvert és akkor visszafejtem, dekompilálom elemzem stb, a védelmét igyekszem kimazsolázni a kódból, dekódolni, hanem van olyan is, hogy a fejlesztő cégtől lopkdonak ki kód részleteket, esetenként konkrétan a dolgozók - Gates papa tudna erről mesélni - illetve a szervereket hack-elgetik (na itt pl a hacker és cracker össze tud dolgozni, ilyenkor "nagyon jó" ha mindkét "szakmában" otthon van valaki), és az ellopott, elcsípett illetve dekódolgatott, tehát feltörögetett kód részleteket mazsolázgatják ki, majd össze; sok esetben teljesen újra be kell pötyögni karakterenként, a szoftver komponenseket ill. modulokat (mit hogy hívnak) megírni újra, tehát többé-kevésbé pontosan vagy épp pontatlanul kvázi plagizálják, és előbb-utóbb összeáll egy komplett működő rendszer (melyben nem minden komponens egyezik meg, sőt sok minden nem, az eredeti szoftverrel, sőt sok esetben a motor és mag részben vagy egészben más, pl sok online játékkal megtették már ezt, így csinálva meg ingyenes kvázi tört szervereket... tört szerveketn játszók tudnának mesélni ugyebár a rengeteg emiatti "bug"-ról... ugye -ugye? ;) )...
  Node vissza a jövőbe megint! Tehát saccom perkábé 8-10 (max 15-20 - elmaradottabb helyeken 25-30) év múlva, egyszerűen el fog tűnni az offline teljesen... MINDEN FELHŐBEN LESZ, FELHŐBŐL JÖN, FELHŐT HASZNÁLSZ.!!! Nem felhő alap lesz már, hanem csakis maga A FELHŐ... és semmi más... nem lesz már géped.. sem okostelefonod, hanem lesz a nagy aktív mező, amiből - már ha fizeted az előfizetésed - bárhol bármikor bármit lekérhetsz (amire van kredited persze és ahol van nagysávszélességű térerő persze... előnyben a fejlett országok nyilván), tehát leülsz egy padra, azt mondod, kérek egy játék VR-t, vagy konzol képernyőt, tök mindegy mi lesz a parancs), azzonnal megjelenik a fejed előtt egy holo ablak, holo menü, (és ahogy a sci-fikben, hadoszángatsz a levegőbe, már most is van ilyen is ugyebár pl a WII) és ha jogosult vagy bármilyen legújabb játékot használni (befizetted a havi mobilszámlád, máris indíthatsz (akár VR-t is) és közben még sétálhatsz is az utcán (nem kell lásd az utcaképet), mert a rendszer fog helyetted "látni" és védeni téged...
  Tudom, persze sokaknak ez felfoghatatlan, túl sci-fi, túl vad, de aki kicsit is ért hozzá, 'lát és hall" pontosan tudja miről beszélek... Nyilván ezek előszoibája lesz, azaz pardon már MOST IS VAN, az átfogó felhő alapú konzol rendszerek, amit már lényegében ma is megvalósít az okostelefonok és tabletek világa, azaz SEMMI SEM A GÉPEDEN VAN! Az csak egy megjelenítő és semmi más; ha nincs net, nincs semmi!!! Minden a felhőböl jön és FELHŐBEN IS FUT! A menő új "okos" mobileszközöd, már ilyen, csak egy szinte teljesen passzív I/O funkciókkal bíró megjelenítő... minden már a hálón, a felhőben történik... A CPU nem azért nem fogyaszt és nem melegszik annyira, mert jobb a hűtés meg több a mag... lótüdőt... hanem azért mert EGYRE KEVESEBB DOLGA VAN!!! Már ma éppen most is EZ VAN!!! Ezt fogják kb 10 év múlva oda elvinni, oda fejleszteni, hogy már csak ott lesz "fenn" minden. A legújabb legmenőbb cuccokhoz (ahogy már most kezdődik ugyebár, hogy nincs DVD, nem töltesz le max egy szinte teljesen passzív klienst, maga a szoftver a szerveren, a felhőben fut) EGYSZERŰEN NEM FOGSZ MÁSKÉPP HOZZÁFÉRNI,CSAK ONLINE, csak kizárólag a felhőből, csak kizárólag ha fizetsz érte, és NEM LEHET MÁR TÖRNI SEMMIT, egyszerűen nem lesz már törés... megszűnik kész ennyi... fizetni kell mindenért (legalábbis újabb dolgokért...nyilván nosztaligázhatsz otthon 10 éves pc-vel régi játékokkal ha akarsz persze, ahogy most is teheted... lehet DOS-box-ozni is ha szereted persze...)
  8-10 - max 20 év van eddig hátra. A szép új világ, a totális kontroll már most rohamtempóban épül ki KÖRÜLÖTTÜNK ÉS KÖRÉNK..! A fejünkre telepszik, nélküle semmit sem fogunk tudni csinálni a kibertérben, minden rezzenésünk digitális lesz... (ahogy már most is a legtöbb)
  Csak egyetlen esetben nem lesz így a jövőben ez, ha netán, neagyisten kitör egy nagy globális összeomlás (nagy katasztrófa, járvány, világháború, extra világválság, kihalás, tizedelődés stb)... nyilván ezesetben a fejlődés megtorpan, akár leáll, vagy visszafejlődés indul, vagy túl sem éljük... De ha minden makro tendencia így marad nagyjából és tudunk tovább fejlődni, akkor garantáltan és nyilvánvalóan ez lesz, amit - bocs hogy ilyen hosszan - vázoltam most.... hát ennyi... szó nincs itt tehát sem hekkerekről, sem szuper törhetetlen védelmekről és kódolásokról... teljesen más rendszerek lesznek, ahol a törés abszolút értelmét veszti és eltűnik végleg...
 • AgentKis #140
  Nekem könnyű! 10+ éves offline stratégiákkal játszom a mai napig...
 • AgentKis #139
  Ezt hívják gazdasági hatalomnak. Erre mifelénk a politikaitól annyiban "különbözik", hogy nem kell a választókat hülyíteni mindenféle ideológiákkal. Diktatúrában a politikai hatalom sem bajlódik ezzel, igaz ott érdemben szavazni sem "kell".
 • ostoros #138
  Egyébként hogy ON legyek:
  Do what you want 'cuz a pirate is free, You are a pirate!
 • ostoros #137
  Mehet. Csak ez egyúttal azt jelenti, hogy egy másik gigacégnek nagyon jól megy. A konkurencia sosincs túl messze.
 • arty #136
  hát, a gigacég az ilyen.

  csak fogadd el, hogy a gigacégeknek is mehet szarul :)
 • ostoros #135
  Amelyik cég odáig eljutott, hogy multi lett, az bizony az adóelkerülésben jócskán benne van. Sőt. Multik számára az adóelkerülésnek olyan módjai válnak elérhetővé, amelyről kis cégek csak álmodhatnak. Több milliárdos licenszdíjak fizettetése a leánycéggel, amelyek történetesen mind a Kajmán szigetekre utalódnak, alapítványok, amelyek felett a főrészvényes kizárólagosan uralkodik, és még egy tucat más mód.
  Ezen kívül egy multi simán zsarolhat, vagy lefizethet nemzetállamokat (USA-ban és EU-ban lobbizás), hogy nekik tetsző törvényeket hozzanak.
 • Dante73 #134
  Látod ezt nem is tudtam.
 • arty #133
  boxot itthon is gyártottak, magyarországon :)