Berta Sándor

Először lesz drogteszt profi játékosoknak

A szervezők mindenáron biztosítani akarják az elektronikus sportbajnokságok tisztaságát.

Az Electronic Sports League (ESL) a Gamescom játékkiállítás mellett rendezi meg a bajnokságát számos kategóriában. A résztvevőknek doppingteszteket kell végezniük, először a játékok történetében.

Korábban kiszivárgott, hogy néhány játékos csak úgy tud vagy akar megfelelni a kihívásoknak, hogy gyógyszereket, teljesítményfokozókat szed. A készítmények és szerek között van a Ritalin és a cannabis. Egy profi játékos pedig arról beszélt, hogy a csapata többi tagjával együtt Adderallt vettek be. A liga ezután jelentette be, hogy a Nemzeti Doppingellenes Ügynökséggel (NADA) közösen szúrópróbaszerűen fogják ellenőrizni az augusztus 22-én és 23-án megrendezendő ESL One Cologne nevű eseményen induló 80 játékost, ilyen módon akarnak egyértelmű üzenetet küldeni.


Lars Mortsiefer, a NADA elnökségi tagja elmondta, hogy a pontos tesztekről még egyeztetnek. Ugyan nem tudnak majd olyan gyorsteszteket végrehajtani, mint az élsportban, de a rendőrségi ellenőrzéseket fogják alapnak tekinteni. A heteken át tartó elemzéseket megkövetelő vér- és vizeletpróbákat kizárták, inkább a bőr -és a nyálteszteket alkalmaznák.

René Lannte, a Mousesports nevű csapat tagja egyetértett a drogtesztek elvégzésének szükségességével, azonban hiszi, hogy az eddigi jelentésekben szereplő esetek egyediek. Szerinte a folyamatosan növekvő pénzdíjak miatt sajnos egyáltalán nem meglepő, hogy a profi játékosok keresik a teljesítmény fokozásának különböző - akár nem engedélyezett - módjait is. A kölni rendezvényen összesen 250 000 dollárt lehet nyerni, de vannak ennél magasabb pénzdíjazású viadalok is. A Seattle városában megrendezett The International nevű megmérettetésen például az összdíjazás 18 millió dollár, az első helyezett 6 millió dollárt kap.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dancingboy #2
    Bármilyen sportban vagy bárhol az életben ahol pénzt nyerhetsz a "teljesítményeddel" ott meg jelenik a csalás is. Ezt soha nem fogják tudni kiszűrni. Nagyon jó példa a CS:GO. Ugye Source-ban ha csaltál maximum csináltál egy képet hogy arra verd hogy első vagy warokon stb. De GO-ba azért már más a helyzet ha okosan csalsz rangot kapsz , skineket, ládákat, akár több 100 eurós kést. Persze hogy az online játékosok 80%-a csal... Az meg hogy már lanon is megjelent az nem újdonság csak eddig nem foglalkoztak vele.
  • TomecK #1
    Nagyon ,helyes. Bár agyi működést kemikáliákkal fokozni általában nem olyan egyszerű mint fizikait, de van rá mód.