Ötvös Tibor

A Digital Homicide játékosokat perel negatív hozzászólások miatt


Azt hiszem az egyik legőrültebb harcba ment bele az egyébként minőségileg kifogásolható játékokat készítő Digital Homicide.

Mielőtt belemennénk a részletekbe, érdemes kicsit átvenni, hogyan is fest egy játékos és a kiadó kapcsolata, hátha olvassa a Digital Homicide hazai képviselete. A készítők ugye megalkotnak egy programot, egy terméket, melyet aztán eladnak egy nagyobb "gazdának". A kiadó ezután eldönti, hogyan is jelenteti meg a címet. A mai világban ez a lépcső kimaradhat és egyenesen a digitális letöltőoldalakra kerülhet a végtermék, de a lényeg akkor is az, hogy a vásárló megveszi a terméket, majd utána ilyen-olyan formában visszajelzést ad róla.

Egy olyan oldalon, mint a Steam ez hozzászólás, kommentár formájában történik és ez persze feltehetően befolyásolja a többi esetleges vásárlót is. Na most adott ez a Digital Homicide, aki olyan, kimondottan az olcsó és talán gagyinak i nevezhető alkotásokat készített, mint a Galactic Hitman, a Wyatt Derp vagy a Starship Nova Strike. Akinek nem ismerősek a címek, ne aggódjon, semmit nem vesztett. Mindenesetre a minőség hiánya miatt az a pár ember, aki megvásárolta valamely játékukat negatív véleményt adott a Steam oldalán és ez miatt a csapat úgy döntött, hogy nagyjából 100 felhasználótól összesen 18 millió dollárnyi fájdalomdíjat kér a lehúzó kommentárok miatt.



Mivel hivatalosan is beadták a kérvényt Arizona államban, így a Valve kénytelen lesz majd az esetleges perben kiadni a felhasználóik adatait. Ezért a Valve úgy döntött, hogy minden jellegű kapcsolatot megszakít a Digital Homicide csapatával és egyetlen mozdulattal az összes játékukat eltüntették a Steam felületéről. Hamar jött is a válasz: a csapat beperli a Valve-t is. A hivatalos indoklás szerint a Valve lehetővé tette a negatív kritikák megjelenését és nem törölte illetve tiltotta ki a felhasználókat a felületről. Ezért 10.4 millió dollárt követelnek a cégtől.

Azt kell mondanom, hogy már eddig is voltak elég nehezen hihető perek, melyek valamilyen szinten kapcsolódtak a játékvilághoz de eddig a prímet a Grand Theft Auto 5 és Lindsay Lohan kettőse vitte. De azt gondolom, hogy a Digital Homicide eleve egy vesztes harcba fogott, hiszen ha bármilyen módon is szankcionálják a Valve felhasználóit... nos, az elképzelhetetlen! Aki kicsit is jártas a jog világában az pontosan tudja, hogy a szabad véleménynyilvánítás alapvető jog a tengerentúlon és ha ezt elveszik... Szóval kíváncsian várom eme ügy végét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lipovics #15
    Angolszász kultúrában a vásárlónak van igaza.
  • Palinko #14
    jah ebben egyetértek, mert valóban túlzásokba esett.
  • lwb #13
    Valóban voltak ilyen kommentek is, de az a 100 többségében csak a játékokat kritizálta. Ahogy Jim Sterling is csak a fejlesztők munkáját kritizálta, egyszer sem személyeskedett vagy fenyegetőzött, mégis 10 millióra perelték be.

    Ahogy nézem ezek sorban mindenkit beperelnek: kritikust, játékosokat, kiadót. Más nagyon már nem is maradt a piacon, akit beperelhetnének.

    Ebből aztán minden lesz, csak fényes karrier nem.
  • Palinko #12
    azért ez nem ilyen egyszerű "meg fogok ölni mindenkit akinek bármi köze van ennek a játéknak az elkészültéhez" és hasonló nyilatkozatok nem férnek bele a szabad vélemény nyilvánításba....

    nem akarom nagyon védeni a céget mert tényleg egy játékuk sem kötött le, nem is próbáltam mert láttam milyen minőségűek, de nem az volt, hogy páran leírták hogy szar, hanem a fent idézett és ahhoz hasonló kommentek miatt akadt ki.... mintha nem tudná hogy tizenéves hülyegyerekek is írhatnak reviewet, de nem lenne baj még velük sem tisztázni, hogy ilyet nem csinálhatnak....

    a steam sem jól járt el, hogy nem törölte a hozzászólást, még 2 ilyen és nem írsz 5 évig reviewet még fel nem nősz, hanem rögtön a pénz mellé állt és védte a vásárlókat. a vásárlók védelme önmagában szimpatikus lenne, de a tények ismeretében hát azért kérdéses.
  • ugh #11
    Így van.
  • lwb #10
    A DH nem "fejlesztő cég". A DH annyit csinál, hogy pénzért megvesz egyes engine-khez készen árult asset-eket és azokból, mint a legoból összerak valamit, amit aztán elad. Azt tudom, hogy más stúdiók is dolgoznak kész elemekkel, ezzel nincs is baj. A baj ott kezdődik, amikor az egész játékban nincs semmi hozzáadott érték, csak előre vásárolt elemek egymás mellé pakolva egy előre vásárolt engine-ben.

    Ez nem fejlesztői munka, ez nagy nulla. A cég meg lenullázta magát. Ha valaki a saját közönségét, akiktől a pénzt várja, azokat fenyegeti, nos az nem jut messzire. Nem baj, nem fognak hiányozni.
  • kvp #9
    Ez reklamnak biztosan rossz, mivel valoszinuleg az eletben nem lesz kiadojuk azutan hogy a legnagyobb online kiadot es a vasarloikat is bepereltek. Szerintem ez egy latvanyos, de nem tul elegans modja egy ceg felszamolasanak.
  • Amiga #8
    Amúgy a cikk hibás, itt vannak a pontosabb részletek (ipon):

    A Valve végleg úgy döntött, hogy megszakít minden kapcsolatot a Digital Homicide nevű stúdióval, így annak minden játéka lekerült a Steamről, és a csapatot is teljesen kizárták a rendszerből. Ez persze nem véletlen, a stúdió alaposan megdolgozott a büntetéséért.

    Tudni kell ugyanis, hogy a Digital Homicide rendkívül rossz minőségű játékokat készít, ami ellen természetesen a felhasználók rendszeresen fel is szólalnak - akár negatív értékelésekkel, akár kifejezetten írásban. A csapat játékai ellen egy külön csoport is alakult a Steamen "Digital Homicides Poop Games" néven, ami kifejezetten azért kampányol, hogy lehetőleg senki ne adjon pénzt a stúdió által megjelentetett szemétért.

    A Digital Homicide azonban szívére vette a dolgot, és hivatalosan több mint száz Steam-felhasználót akar beperelni. A stúdió ugyanis úgy érzi, hogy jogtalan zaklatás áldozatává vált. A per keretein belül egyébként arra köteleznék a Valve-ot, hogy ezen felhasználók valós adatait is kiadják.

    Ráadásul nem is ez az első eset, hogy a Digital Homicide perrel akarja rendbe rakni a dolgokat: két éve például a neves online kritikus, Jim Sterling írta azt a stúdió Slaughtering House nevű címéről, hogy esélyes 2014 legrosszabb játékának díjára. A stúdió végül idén márciusban 10 millió dollárra perelte Sterlinget rágalmazásért. Ráadásul a pofátlanság netovábbjaként még közösségi finanszírozási kampányt is indítottak a perköltség fedezésére. Mondani sem kell, ez katasztrofálisan sült el, és pár óra múlva meg is szüntették a kampányt.

    A Valve nyilvánvalóan szembemegy a perrel, addig is azonban hivatalos nyilatkozatban annyit közöltek, hogy minden üzleti kapcsolatot megszakítottak a Digital Homicide-dal, a stúdió ugyanis "ellenségesen viselkedett a Steam felhasználóival".
  • Amiga #7
    Legrosszabb esetben is elveszti a cég a pert, te pedig vissza pereled 10 millióra az okozott pszichés sérülésekért.
  • tom_pika #6
    Lehet fantáziálni hogy majd én mint felhasználó fogadok sztárügyvédet, de a valóságban eleve az is óriási gáz, hogy az adataidat kiadják egy ilyen hülye cégnek, mert perelni akar téged.
    Szépen kiviláglik itt, meddig védett az egyén szabadsága és személye: addig amig a viselkedése MINDEN felállított standardnak megfelel. És ez az egész életünkre igaz.