Ötvös Tibor

Abzu - nem játék, inkább mese


Megjelent a Journey fejlesztőinek legújabb alkotása, melyben a sivatag helyett ezúttal a víz alá merülhetünk le.

Aki játszott a fantasztikus Journey-vel, az bizonyára nagyjából képbe is került, mit is várhat el az Abzu-tól. Mindkét játékot a Giant Squid készítette, mindkettőben mellékes a történet és inkább az egyedi érzésre, látványra, játékmenetre koncentráltak a készítők, ám míg előbbi a kietlen sivatagban játszódott, úgy a héten megjelent Abzu már az élettel telibb víz alatti világot tárja a szemünk elé. Hősünk egy búvár, aki bizonyos logikai feladványokat old meg a víz alatt és így jut előre a kalandjai során.

Már most ki kell javítsam magam, hiszen a logikai feladvány kifejezés elég erős volt. Igazából annyi az egész kihívás, hogy különböző ajtókat, kapukat kell kinyitnunk - sajnos minden esetben szinte ugyanazzal a módszerrel, így hamar önismétlővé válik az egész folyamat. Mindenesetre a játékban inkább a delfinekkel való úszkálás (beléjük kapaszkodhatunk, ami azért jó móka) és a látvány viszi a prímet, de sajnos az sem sokáig.



Az Abzu ugyanis 2-3 óra alatt lazán letudható és bár a halak valóban élethűen viselkednek és a hangok is pazarul sikerültek, valóban úgy érezzük mintha a víz alatt lennénk - de mégis azt kell mondanom, hogy a kihívás teljes hiánya illetve a teljesen lineáris pályák miatt aki egyszer letudta a nagy kalandot, az másodszor nem fut majd neki. Nem is nagyon nevezném játéknak az Abzut, inkább amolyan "merülj alá és lásd a víz alatti világot" szimulátornak tűnik és mivel az elejétől fogva valami hasonlót nyilatkoztak a készítők is, így ezért nem lehet haragudni rájuk.

Mindenesetre a Giant Squid számára most már eljött az idő, hogy végre valami játékot készítsenek. Míg a Journey egyöntetű sikert aratott, addig az Abzut már jóval kritikusabban fogadta a sajtó és a rajongók is. Kérdés, hogy merre halad tovább a csapat és mivel jelentkeznek legközelebb.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Totti5 #4
    Nem VRnek készült.
  • NEXUS6 #3
    Nem lehet, hogí ezt már inkább VR játéknak gondolták?

    Jelenleg, mivel a júzer nincs hozzászokva, pl. egy elhagyatott, nyikorgó pincébe bemenni is maga a horror, nem kellenek hozzá zombik se, meg vámpírok, meg egyéb nyálkás szörnyek.

    Egy ilyen kellemes vízalatti 2 órás kaland, meg a nyári szabadság csúcsa lehet, csak ez akár december közepén is megismételhető.
    Szal én még nem írnám le feltétlenül a rövidsége miatt a gámét.
  • Totti5 #2
    Journey "art director"-a csinált egy új csapatot és ez az Ő játéka, semmi köze a másikhoz. Szóval elég meredek félretájékoztatás megy most is a cikkben.
  • Garou #1
    Azt hittem, hogy a Journey-t a "Thatgamecompany" készítette, nem a Giant Squid.