Ötvös Tibor

Exkluzív Shadows of Kurgansk próbakör


A Shadows of Kurgansk egy igazi horror-kaland, melyben az elsődleges célunk a túlélés egy igen kemény világban.

Bizonyára sokan emlékeznek a nem is olyan régen megjelent This War of Mine címet kapott remek kis alkotásra, melyben a célunk a túlélés volt. Nos, akinek tetszett a kaland, az bizonyára örömmel veti majd bele magát a Shadows of Kurgansk világába - igaz, akadnak azért különbségek is a két program között, de a hangulat nagyon hasonló. Míg előbbiben a háború borzalmait kell túlélnünk, addig az orosz Yadon Studio új alkotásában egy Zóna nevet kapott helyen kell megbirkózni a túlélés nehézségeivel.

A Shadows of Kurgansk a War Thundert is készítő Gaijin Entertainment logója alatt lett elérhető a Steam Korai Hozzáférésében és miután lehetőséget kaptunk hogy kipróbáljuk, elégedetten dőltünk hátra egy, a Zónában töltött éjszaka után. Mert bár akadnak még hiányosságok, de a hangulat nagyon jó és ez már fél siker egy független alkotás életében. Az alaphelyzet nagyon egyszerű: hősünk társaival elindult valahova, azonban természetesen egy baleset miatt a Zónába került, teljesen egyedül.



Ahogy az a túlélő horrorok esetében már lenni szokott nem vagyunk egyedül, hiszen rengeteg szörnyeteg vár arra, hogy megölhessen minket. A legnagyobb ellenfelünk azonban az éhség és az őrület lesznek. A szörnyeket ugyanis viszonylag könnyen tudjuk legyűrni - persze csak akkor, ha készítettünk fejszét vagy megtaláltuk a csavarkulcsot az elején. A Shadows of Kurgansk világában ugyanis minden magunknak kell megcsinálni, elkészíteni és megoldani. Éppen ezért a legtöbb alkalommal közelharcokba keveredünk, mert ugyan kapunk fegyvert is de olyan csekély mennyiségű lőszert találunk hozzá, hogy nem is érdemes megszokni őket.

Szóval a szörnyek nem jelentenek túl komoly kihívást, viszont az éhség és az őrület már igen. Az elménk épségének megőrzése nagy jelentőséggel bír, hiszen az őrület határán jobban rettegünk mindentől és teljesen be is csavarodhatunk, aminek az a következménye, hogy folyamatosan látomásaink lesznek és nem létező ellenfelekkel kell majd harcolnunk. Az éhség pedig szintén komoly kihívást jelent, a játék nagy részében ugyanis próbáljuk begyűjteni az almákat, megölni a kisebb állatokat és lehetőség szerint megsütni azokat a kis lakunk konyhájában.



Minden egyes nap végén tapasztalati pontokat kapunk, melyeket elköltve tudunk majd fejleszteni a képességeinken és így jobbá válni. Azonban a különböző könyvek szintén segíthetnek majd a fejlődésünkben és még társakat is találhatunk magunk mellé. Egy szó mint száz, bár a Shadows of Kurgansk nem tartozik a legszebb játékok közé (nagyjából a Half-Life 2 szintjét éri el grafika), de mindenképpen érdemes adni neki egy esélyt, hiszen hangulatos, a túlélés rendszere nagyon jól van kidolgozva és hosszú órákat lehet eltölteni már az első helyszínen is.

Szóval érdemes kipróbálni és adni neki egy esélyt, a túlélő-játékok rajongói biztosan nem csalódnak majd. És érdemes többször is visszanézni a cikk oldalára, nyerő lehet. De erről majd később...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sárkánylovag #3
    Nekem nagyon tetszik.
    VIDEÓ

    Utoljára szerkesztette: sárkánylovag, 2016.07.22. 21:22:10
  • bakvarnyu #2
    Egy időben a 2.vh volt a divat, most meg ez. Lecsenghetne már ez a horror/zombi/vámpir korszak.
  • paby88 #1
    hát nekem elég sok ponton hasonlít a shadows of chernobylra...