Ötvös Tibor

The Walking Dead Season Two: Episode One - All That Remains

Elindult a The Walking Dead második évada, melynek nyitánya méltónak bizonyult az előző részekhez.

Félek. Egyedül maradtam. A világ megváltozott és most ehhez kell alkalmazkodnom. Szüleim meghaltak, a barátaim szintén. Omid és Christa maradt csak meg az életemben. Hiányzik Lee. A mentorom, a barátom, a bajtársam, a védelmezőm. Meghalt... én öltem meg. Ezzel a tudattal kell élnem. Minden nap eszembe jut a pillanat. Megkért, hogy végezzek vele, nem akart visszatérni a halálból. Ez engem is megváltoztatott. De nem tudom, mennyire jó ez a változás..."

A TellTale Games igazi klasszikust alkotott a The Walking Dead első évadával. A kalandjáték kirobbanó siker lett, méltán kapta az Év játéka címeket és megmutatta, hogy a kor követelményeihez igazodva is lehet közel tökéletes kalandjátékot készíteni. Ehhez persze kellett pár kitérő, hiszen a horrorban látott elemek többsége a Jurassic Parkban debütált, de ott még csak egy próba-változatot láthattunk. A The Walking Dead öt részében sikerült tökéletesíteni a rendszert és még olyan játékosokat is magába szippantott a világa, akik addig idegenkedtek a stílustól.

Tetszett a játék?
  • Igen
  • Nem
Lee megérdemelt börtönbüntetését kezdené letölteni, mikor beüt az apokalipszis és kap egy második esélyt az élettől. Ez Clementine képében érkezik el. A kislány szülei magára hagyták gyermeküket és épp nyaralás közben érte őket a halál. Éppen ezért Lee egyben lesz barátja és pót-apukája is a lánynak, akivel számos kalandot élnek meg, miközben minden ismerősük elhullik körülöttük. Végül Lee-t is megharapják és Clementine kénytelen végezni vele.

Ezzel fejeződött be az első évad, a második szezon első epizódja, az All that Remains pedig nagyjából 7-8 hónappal később veszi fel a fonalat. Az előző évad két túlélője, Omid és Christa vették szárnyaik alá Clementine-t, akiknek azonban születendő gyermekük a legfontosabb. A játékos ezúttal a baseball-sapkás lány irányítását veheti át, aki mindössze 10 perc játék után máris egyedül marad és bár Lee sok dologra megtanította és az élet is megkeményítette, de ettől ő még továbbra is csak egy, a lelkiismeretével küzdő kislány.

Klikk ide! Klikk ide!

A játékmenet ennek köszönhetően sokat változott az előző évadhoz képest. Akkor ugye egy "szökött fegyencet" irányítottunk, egy élete teljében lévő férfit, aki képes volt szembeszállni a zombikkal. Clementine azonban Lee tanításait betartva továbbra is a menekülést és bujkálást választja és éppen ezért a harcokból is kevesebb lesz. Ezen részek hasonlóan vannak megoldva, mint a The Wolf Among Us-ban tapasztalhattuk, azaz futás közben felvillan a nyíl, melyik irányt kell lenyomni és így sikerrel kerüljük ki az ellenfeleinket.

A többi megoldás maradt a megszokott, így a diskurzusokban megjelenő jeleket lenyomva tudunk beszélgetni társainkkal és az adott válaszaink illetve a különböző helyzetekre való reagálásunk befolyásolják a kapcsolatainkat a többiekkel. Igen, a többiekkel, hiszen Clementine egy új túlélő-csoporthoz csatlakozik, akik azonban nem fogadják kitörő lelkesedéssel, mi sem rajongunk értük és ismét nem tudhatjuk, kiben is bízhatunk meg.

A grafika finomodott egy kicsit és ez előnyére vált. Bár Lee öt részes kalandja is pazar és a játékhoz remekül passzoló külcsínnel bírt, az All that Remains túlszárnyalja azt. A környezet is más, hiszen ezúttal nem városokban flangálunk, hanem egy erdőben próbálunk túlélni. Ami azonban felteszi a koronát az epizódra, az a hangulat. A különböző effektek, a teljes kétségbeesés és magány, ami áthatja Clem minden cselekedetét magát a játékost is elszomorítja és egy idő után elkezd együtt érezni vele.

Klikk ide! Klikk ide!

Amint azt már megszokhattuk, az öt epizódot felölelő Season Two minden részében tett cselekedeteink hatással vannak a folytatásra és éppen ezért nagyon érdemes meggondolni a rendelkezésünkre álló pár másodppercben, hogy ki mellett állunk ki illetve kit mentünk meg. Az All that Remains nagyjából 1-1.5 órás kalandot kínál és éppen a legizgalmasabb résznél fejezik be az epizódot. Azonban a már szintén hagyományosnak mondható "A következő részben..." felirat után ízelítőt kapunk a második fejezetből, mely az A House Divided címet kapta és egy meglepetésre is számíthatunk majd. Valaki visszatér az első évadból, ám azt természetesen nem tudjuk, ki az. Clem mindössze annyit mond megdöbbenve: Azt hittem meghaltál!

Összességében a The Walking Dead Season Two: Episode One - All That Remains egy nagyszerű kezdésnek bizonyult és bizony már nagyon várjuk a következő fejezetet. Az azonban kérdéses, mikor lesz lehetőségünk Clem kalandjának folytatására, hiszen hamarosan esedékes lesz a The Wolf Among Us második része is és kizárt, hogy egy hónapban két TellTale játék jelenjen meg. Szóval ha tippelni kellene, akkor februárt mondanánk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!