Gyurkity Péter

Szabványosítják a gigabites vezeték nélküli kapcsolatot

A Wi-Fi Alliance 2014 elejére véglegesítené az új vezetéknélküli szabványon alapuló engedélyeztetést, ezzel a gigabites sebességet nyújtó megoldások addigra kapják meg új címkéjüket.

Az elmúlt években folyamatosan hírt adtunk a 802.11 szabványok véglegesítéséről és jóváhagyásáról, így az elméletben 1 Gbps-os átviteli sebességet nyújtó 802.11ac már 2011-ben lapunk hasábjain szerepelt. Az erre támaszkodó eszközök mostanában kezdtek elterjedni, időközben azonban az IEEE jóváhagyta az elméleti felső határt 7 Gbps-ra növelő szabványt, egyes mérnökök pedig már a 40 Gbps-os vezetéknélküli technológiával kísérletezgetnek. A gyártók számára legalább ilyen fontos, hogy az általuk elkészített és széles körben alkalmazott hardveres eszközök megfelelő módon illeszkedjenek a szabvány előírásaihoz, itt ne legyenek komoly kompatibilitási problémák. Az ezen cégeket tömörítő Wi-Fi Alliance ezt igyekszik biztosítani, logójukat már jó ideje láthatjuk a különböző megoldásokon, most pedig az új változatokhoz is alkalmazkodnak, így 2014 elejére megjelenhet a WiGig Certified elnevezés és címke.


Elődjéhez hasonlóan az új jóváhagyási eljárás garantálja majd számunkra, hogy a 802.11ac szabványt alkalmazó különböző eszközök gond nélkül együttműködnek majd egymással. Bár ilyen eszközöket már most megvásárolhatunk a boltokban, nagyobb gondokról pedig egyelőre nem számoltak be, a WiGig (és vetélytársai, mint például a jóval kevésbé ismert WirelessHD és a WIDI) hivatottak gondoskodni ezen problémák megelőzéséről és kezeléséről. Az egyetlen különbség, hogy az új szabvány magasabb frekvenciája és a rövidebb hatótáv miatt ezen eszközök leginkább egyetlen szobán belül kommunikálnak majd egymással, 1 és 6 Gbps közötti sebességgel.

A legtöbb esetben nyilván a számítógép és a HD-televízió közötti együttműködésről lesz szó, itt szintén elterjedhet a vezetéknélküli kapcsolat, de valószínűleg legalább ilyen sokan használják majd adatmásolásra is a szabványt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!