SG.hu

A frekvenciasávok megosztására buzdít az EU

Az Európai Bizottság a mobil és vezeték nélküli adatforgalom ugrásszerű növekedésének támogatására a vezeték nélküli technológiákat alkalmassá tenné a rádióspektrum megosztására.

A legújabb technológiákkal lehetőség van a rádióspektrum több felhasználó – így például több internetszolgáltató – közötti megosztására és a TV-frekvenciák között rendelkezésre álló spektrum egyéb célokra való felhasználására. A szervezet szerint a nemzeti szintű spektrumszabályozások gyakran nem tükrözik a legújabb technológiákban rejlő lehetőségeket, és ily módon fennáll annak a kockázata, hogy a kereslet növekedésével a mobil- és szélessávú szolgáltatások felhasználói alacsonyabb színvonalú szolgáltatáshoz jutnak, továbbá ez a távközlési piacba való beruházásoknak is gátat szab. Úgy vélik, hogy a spektrummegosztással kapcsolatos összehangolt európai fellépéssel növelhető a mobilhálózatok kapacitása, csökkenhetnek a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatás költségei és olyan új piacok jöhetnek létre, mint az egyes frekvenciasávokhoz kapcsolódó értékesíthető másodlagos jogok piaca.

"A rádióspektrum olyan fontos a gazdaság számára, mint az embernek a levegő, hiszen minden magánszemély és cég használja. Ha nincs elegendő spektrum, az lebénítja a mobilhálózatokat és a szélessávú szolgáltatásokat, ez pedig egyszerűen nem történhet meg, éppen ezért az újrafelhasználás és a rádióspektrum egységes piacának létrehozása révén maximalizálnunk kell ennek a rendkívül szűkös erőforrásnak a kihasználhatóságát. A rádióspektrum egységes piacára azért van szükség, hogy Európa ismét piaci vezető szerepre tehessen szert a mobil- és adatszolgáltatások terén, és több kutatási-fejlesztési beruházás valósuljon meg." - nyilatkozta Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke.

Éppen ezért a Bizottság felszólította a a szabályozó hatóságokat hogy növeljék a nem engedélyköteles frekvenciasávok kihasználtságát, illetve adott esetben bővítsék azokat, és törekedjenek olyan, Unió-szerte egységes szabályozási elvek érvényesítésére, amelyek az értékes frekvencia-erőforrásokat közösen használó valamennyi – jelenlegi és új – felhasználó számára ösztönzést és jogbiztonságot nyújtanak a használati jogok megosztása területén.

A rádióspektrum rendkívül értékes, ugyanakkor egyre szűkösebb mértékben rendelkezésre álló erőforrás. Egyre szélesebb körben és egyre nagyobb mértékben alkalmazzák számos ágazatban, és a vezeték nélküli szélessávú technológiák alkalmazásának is előfeltétele. Az ugrásszerűen megnövekedett kereslet, amelynek hátterében többek között a hordozható számítástechnikai eszközök terjedése, a Wi-Fi zónák megjelenése, vagy az intelligens villamosenergia-hálózatok és az ipari automatizálás áll megköveteli, hogy a korábbinál hatékonyabban használjuk ezt a véges erőforrást.

Ipari előrejelzések szerint a globális mobil adatforgalom 2015-ig évente 26%-kal fog növekedni. Három év múlva 7 milliárd olyan telefon, táblagép és egyéb mobilkommunikációs eszköz lesz üzemben, amely internetes kapcsolattal rendelkezik. A spektrumot használó vezeték nélküli technológiák közé tartoznak az intelligens rendszereket működtető, vezeték nélküli érzékelők és távvezérlők (amelyek segítségével például távollétünkben lekapcsolódik a villany, vagy a hőmérséklettől függően szabályozható a légkondicionáló). Csak a 863–870 MHz-es harmonizált, nem engedélyköteles frekvenciasávban évente legalább 40 millió ilyen vezeték nélküli eszközt értékesítenek Európában.

A vezeték nélküli szolgáltatások iránti növekvő keresletnek azonban gátat szab, hogy a rádiófrekvenciák csak korlátozottan állnak rendelkezésre. Adott esetben nincs már kihasználatlan frekvencia, és költséges a frekvenciák új felhasználás céljából való újrakiosztása is, különösen ha ez a jelenlegi felhasználások kivezetésével jár. A technológia fejlődésének köszönhetően immár meg lehet osztani a frekvenciasávokat, és így újabb források válnak elérhetővé anélkül, hogy a frekvencia használatára jelenleg engedéllyel rendelkező felhasználókat hátrány érné. Sok új, vezeték nélküli technológiát például úgy alakítottak ki, hogy lehetővé tegyék a nem engedélyköteles sávok megosztott használatát, míg mások új spektrum-erőforrásokat tesznek hozzáférhetővé azáltal, hogy a tv-állomásoknak fenntartott frekvenciasávok közötti úgynevezett „fehér területeket” felhasználva nyújtanak szélessávú vezeték nélküli szolgáltatásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • andrejfej #1
    Hát ha ilyen tempóval fejlődnek a mobil eszközök, akkor nagyon ki kell találni valamit, hogy működjenek is.. Most néztem, az Invitel diákigazolványra már ingyen is ad mobilnetet: http://fon.gs/diaknet