SG.hu

Még gyorsabb lesz a vezeték nélküli hálózat

A 802.11ac technológia háromszor gyorsabb, mint elődje, a 802.11n, akár 1 Gbit/s sebességre is képes. Több eszközt támogat, nagyobb lefedettséggel, de kompatibilis a már létező Wi-Fi szabványokkal.

Amikor már úgy gondolnánk, hogy a vezeték nélküli hálózatok már nem lehetnek jobbak, egy új technológia drámai előrelépést ígér az adattovábbítás sebességében. A 802.11ac gyökeresen átalakíthatja az otthoni szórakoztató rendszereket: gyorsabb, jobb minőségű adat streaminget nyújt és mindemellett megbízhatóbb, mint az eddigi technológiák. A régebbi Wi-Fi protokollok - mint a 802.11b - esetében időnként előfordulhat, hogy romlik a kapcsolat minősége, mivel alacsonyabb a sávszélesség, így ha egyszerre sok médiatartalmat akarnak megnézni a világhálón a felhasználók, előfordulhat, hogy gyenge minőségű képpel és rossz hanggal szembesülnek.

A nagyobb sebesség megszüntet egy bosszantó problémát, a pufferelést, amellyel azok a felhasználók szembesülnek, akik online néznek videót. A lassabb internetes kapcsolatok esetén ugyanis a videó egy kis részét el kell tárolni, mielőtt megkezdődhet a lejátszás, hogy folyamatos legyen a megjelenítés. A 802.11ac azonban annyira gyors, hogy a videólejátszás azonnal elindulhat még akkor is, ha nagyfelbontású filmről van szó, vagy az egyes készülékeken egyidőben más-más streamelt tartalmat néznek a család tagjai. A 802.11ac által kínált nagyobb sebességnek három fő összetevője van: szélesebb rádióspektrum, több antenna és nagyobb frekvencia moduláció. Ezek a fejlesztések megbízhatóbb jelet eredményeznek, csökkentve ezzel a kapcsolatmegszakadások számát. Az online játékosok szintén állandó, gyors adattovábbítást igényelnek, hogy elkerüljék a késlekedést, ami akár a játék elvesztését is okozhatja.

A több antenna jobb lefedettséget biztosít az egész háztartásban, olyan jellel, amely a ház legtávolabbi, legeldugottabb szegletébe is eljut. Ráadásul mivel az adója rövidebb idő alatt nagyobb adatmennyiséget tud továbbítani, ez azt jelenti, hogy az adatok átadása után hosszabb időre tud leállni. Ennek köszönhetően az okostelefonokra és táblagépekre gyorsabban eljutnak a kívánt tartalmak, miközben a technológia kíméli ezen készülékek akkumulátorait is. Kompatibilis a már létező Wi-Fi szabványokkal, mint a 802.11a, 802.11b és a 802.11n. Az ezeket a megoldásokat használó eszközöket az 5 gigahertzes sávon kapcsolja össze. Ez kevesebb interferenciával jár, mint a 2,4 gigahertzes frekvenciatartomány, így erősebb lesz a jel, és nő a megbízhatóság. A 802.11ac technológia igazi előnyei akkor mutatkoznak meg, amikor az olyan eszközök, mint az otthoni házimozirendszerek, a személyi számítógépek, táblagépek és okostelefonok modernebbre cserélése kerül szóba. A készülékgyártók, köztük olyan óriáscégek, mint az Apple és a Samsung, is támogatják a szupergyors vezeték nélküli technológia minél gyorsabb elterjedését, és beépítik ezt a szabványt az új, jövőben megjelenő eszközeikbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dchard #13
    Az érvelésed hibás a hererákkal kapcsolatban, mivel a telefon az általa kisugárzott mikorhullámú energia 99%-át telefonálás közben adja le, tehát nem a gatyádban, hanem az agyad mellett. Ergó ugyanezen logika mentén inkább az agydaganatos megbetegedések számának emelkedésével kellene korrelálnia a mobiltelefon terjedésének.

    A másik badarság a telefonok adászintjének a korlátozása. A mobilkommunikáció kétirányú kapcsolat, ezért ha a telefon túlságosan kis adásszinttel ad, a BTS nem fogja "hallani" a készüléket, így a hívás/adatkapcsolat megszakad. A telefonok 900MHz-en továbbra is, mint az elmúlt 20 évben, 2 wattal adhatnak, és adnak is, ha a telefon bázisállomástól való távolsága ezt szükségessé teszi.

    De ha már a z elektromágnáses sugárzás emberre gyakorolt hatását nézzük, több értelme volna az összes technológiát egységes egészként kezelni, hiszen gondoljunk bele: hány forrásból kapunk egyszerre és mekkora dózist? WIFI, BT, mobilhálózatok, digitális földfelszíni műsorszórás, meteorológiai és katonai radarok stb. És a lista meglehetősen hosszú. Ráadásul ezek területenként és rádiós spketurmukban is jelentősen eltérő intenzitással érik a populáció különböző részeit, ezért nincs is igazán értelme egyetlen technológia vizsgálatának.
  • Inquisitor #12
    A cikk dicséretes, de nem késett egy picit? Biztos rosszul emlékszem, hogy pl. Asus 802.11ac cuccai pár hónapja kaphatóak itthon is? (Persze szokásos módon mint új generáció túlárazva.)
  • Macropus Rufus #11
    elnézést a hibákért, de mobil cuccról nyomom, és nem igazán jönn be az érintő kijelzőn gépelni.
  • Macropus Rufus #10
    igazság szerint nem lehet 100%-ban kihjelenteni, hoigy a kirohullámok nem okoznak semmiféle egészség károsodást. Tudom, hogy sokan most nekem esnek, de csak 1 olyan tanulmányt mutassanak amiben kerek perc kijelentik, hogy az álltalunk használt mikrohullámu egysdégek semmiféle egészségkárosodást nem okoznak, legyen ez mobil, wifi, BT, műholdjel stb...
    Nem fognak tudni mutatni. Mint ahhogy olyat sem fognak tudni mutatni, hogy 100%-k, hogy bajt okozz. Amit kijelenthetünk - ebből következően -, hogy nincs se pro se kontra érv a mellett vagy ellen, hogy árt.
    Ez hívják bizonytalanságnak. Lehet árt lehet nem.
    Mindenestre a jó kérdés: a 30-35 éves korosztály jelentős része hererákkal küzd (jó magam is átestem egy ilyen nyavaján 2008-ban). A mi generácciónk már mobillal létezett és az első generációsokat a gatyánba horduk. Azok teljesítménye nagyobb volt a mostaniaknál. (ifő közben az adók teljesítményét nyomtaák fel a telóékat le -> kisebb sugárzás, tovább bírja az aksi). Még a sokis sem volt 100%-ban biztos, hogy nincs köze ennek a sok fiatal hererákosnak a mobiltechnológiához. Szóval nem jelenthetjük ki biztosan azt, hogy nem árt, de azt sem hogy igen (kimutatták, hogy megnő az agyban a glükóz szint ott ahhol a mikrohullám belép a koponyába mobilozás közben. Ha nem okozz semmit a hullám, akkor az agy nem védekezne ellene. Természetesen lehet véletlen is...)

    Mobil fokozza az agy glükóz cseréjét.
    Ugyan az mint feljebb csak más oldalon
    ""Az eredmények azt bizonyítják, hogy az emberi agy érzékeny az RF-EMM hatásaira" - mondta Volkow, aki hangsúlyozva, hogy a hatás agyra gyakorolt mechanizmusa még nem ismert, nem ment ennél messzebbre menő következtetésekbe. "

  • kvp #9
    A mikrohullamu sutok azert hasznaljak a 2.4 Ghz-et, mert azon nyelodik el legjobban a sugarzas a vizben, tehat ezen tudnak a legjobban melegiteni. A wifi pedig azert hasznalja ezt a frekvenciat, mert a mikrohullamu sutok miatt ez a frekvencia 'szabad', tehat licensz nelkul is hasznalhato barmire, pl. adott energiaszint alatt adatatvitelre. Minel alacsonyab a frekvencia, annal jobban at tud menni az embereken is, anelkul, hogy elnyelodne, tovabba jellemzoen kepes visszaverodni a tereptargyakrol, ami az atviteli tavolsagot javitja. Mindezt az adoenergia novelese nelkul. Ezert is van az, hogy radioadonal nem a teljesitmenyt nezik, hanem az adott tavolsaban, az adott gombfeluletdarabra eso energia nagysagat, tovabba annak elnyelodesi tenyezojet. Igy jon ki, hogy a wifi az egyik legkarosabb, majd ez utan jon a mobiltelefon, vegul a kozeli, majd meg kesobb a tavoli radio/tv adok.
  • Petka #8
    Milyen érdekes, hogy millióegy féle rádióhullám terjed az éterben millióegy frekvencián és némelyik iszonyatos teljesítménnyel. (nagy teljesítményű FM és AM rádióadók) De mégis valamiért csak a fél wattos wifi és a 2 wattos mobiltelefon kerül mindig középpontba... :D
  • fonak #7
    Na, azért ezeknek az energiája négyzetesen csökken, szóval a fejed mellett tartott mobil hiába nem nagy teljesítménnyel sugároz, egyesek szerint növeli a rák kockázatát. Ha a wi-fi router mellett ülsz minden nap órákat (és azt használják is), hát ki tudja...
  • Meridian #6
    Sőt! A gyógyító mágneses karperecek sugárzása is elenyésző hatású a kozmikus sugárzáshoz képest... ;) Mégis a sok hülye bedől neki és hordja... :D
  • IMYke2.0.0.0 #5
    A Föld légköre által erősen megszűrt kozmikus sugárzás is veszélyesebb, mint a rádiójelek.
  • peterx #4
    Köszi az értelmes választ! ;)