Berta Sándor

1 Gbitre nőtt az infravörös adatátvitel sávszélessége

A Fraunhofer Társaság kutatói olyan infra modult fejlesztettek ki, amely a jelenlegieknél sokkal gyorsabb adatátviteli sebességet kínál. Kérdéses azonban, hogy a gyártók elfogadják-e az új szabványt.

A Frank Deicke és kollégái által megalkotott Multi-Gigabit Kommunikation nevű modul sokkal gyorsabb adatátviteli sebességre képes, mint amit a jelenlegi WLAN- vagy Bluetooth-szabványok biztosítanak. "A modul az adatokat 1 Gbit/s-os sebességgel továbbítja. Mindez azt jelenti, hogy az eszköz másodpercenként 125 millió karaktert tud továbbküldeni" - jelentette ki a szakember.

Az új modul hatszor gyorsabb adatátvitelt biztosít, mint az USB 2.0. Ugyanez a különbség a WLAN esetében 46-szoros, míg a Bluetooth esetében 1430-szoros az infra technológia javára. Ez elsősorban a gyors jelfeldolgozásnak köszönhető. A kutatók számára a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy egy olyan kis méretű terméket készítsenek, amelynek mind a hardvere, mind a szoftvere gyorsan dolgozik, de fontos volt az alacsony fogyasztás is. Az eszközt végül különböző technikai megoldások ötvözésével sikerült megvalósítaniuk.


A 3 Gbit/s-os modulok már tesztelés alatt állnak

Az egység körülbelül akkora, mint egy gyermek körme, ennek ellenére elfért benne a jeleket elküldő lézerdióda és az azokat fogadó fotodetektor. Fontosak a dekóderek is, amelyek a titkosított adatokat fogadják, illetve a hibakorrekciós mechanizmusok. A megoldás egyetlen hátránya, hogy a vevő- és az adóegység között nem lehet akadály. Mindezt egyszerű megoldani, hiszen elég a digitális kamerát vagy az okostelefont közvetlenül a számítógép vagy a laptop mellé tenni, s a felvételeket néhány másodperc alatt át is lehet játszani.

A Fraunhofer Intézet munkatársai pontosan tudják: ahhoz, hogy a technológia elterjedjen, az is szükséges, hogy a gyártók szabványként elfogadják, és csak ezután építhetik be a különböző termékekbe. Deicke éppen ezért az Infrared Data Association nevű szervezethez fordult és nem tett le a modul továbbfejlesztéséről. "Az aktuális eszközzel megmutatjuk, hogy az infra technológia képes maga mögött hagyni a hagyományos szabványokat. A jövőben azonban növelni akarjuk a teljesítményt" - közölte a kutató, aki képes volt a jelenlegi modullal 3 Gbit/s-os sebességes adatátviteli sebességet elérni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • DeviloftheHell #3
  pl. fény nem vezeti az áramot? :) belenézel a pc-d tápjába a visszacsatolás mind 1-1 optikai leváasztoval müködik nincs közvetlen elektromos kapcsolat a kb 300V dc oldallal és a 12/5/3.3v oldal közt :) és az mind csak azért hogy ne másszon el a fesz terhelés alatt. ugyanez müködik adatátvitelre mikor a két oldalt lekell választaniuk egymással ezért eröltetik
 • TheCunami #2
  oszt lehetne egy eszköz ha éjszaka egy hajóra szeretnék mp3-at küldeni akkor jöhet a led ha titokban az asztal alatt akkor mágnesesen ha egy másik szobába akkor rádió
 • TheCunami #1
  NFC-vel hadakozhatnak ezerrel
  de mi a tökömnek erőltetik hogy fénnyel működjön adott két cucc ami gyorsan küldi fogadja és dolgozza fel az adatokat a kettő közötti átvitel viszont mehet bármivel fénnyel elektromágnesesen vagy rádióhullámmal