SG.hu

Még több frekvenciasáv kell a Wi-Fi-nek

A vezeték nélküli internet népszerűsége rohamléptékben nő az európaiak körében, és ez a trend a jövőben várhatóan töretlenül folytatódni fog. Nagyon gyorsan terjed a nyilvános helyeken.

Az Európai Bizottság új tanulmánya megállapítja, hogy a vezeték nélküli internet népszerűsége rohamléptékben nő az európaiak körében: míg 2012-ben az EU-ban a vezeték nélküli összes adatforgalom 71%-át wifikapcsolattal rendelkező okostelefonok és táblagépek generálták, ez az arány 2016-ra várhatóan 78%-ra fog nőni. A tanulmány meglepő következtetésre jutott: az internetezők által kedvező áron igénybe vehető wifipontok (hotspotok) gyökeresen megváltoztatták a fogyasztói szokásokat, a tanulmány ezért leszögezi, hogy EU-szerte további frekvenciasávokat kellene felszabadítani a növekvő igények kielégítésére.

Jóllehet a 3G- és 4G-hálózatok elengedhetetlenek a mobilszolgáltatások további térnyeréséhez, jelenleg sokba kerül megvásárolni az ilyen hálózatok üzemeltetéséhez szükséges spektrumhasználati jogokat. A 3G/4G használatának költségei (például a roamingdíjak) ráadásul meglehetősen magasak, a hálózatok pedig sok helyen túlterheltek Európában, mert nem áll rendelkezésre elegendő frekvenciasáv.

A wifi és más (a hagyományos makrocellás mobil-bázisállomásokat kiegészítő) kiscellás infrastruktúrák együttes használata tehermentesítheti a 3G/4G-hálózatokat azáltal, hogy ún. felhordó funkciót biztosít ezeken a hálózatokon kívül, és egyúttal minimálisra csökkenti a költségeket a hálózatüzemeltetők és a felhasználók számára egyaránt. Ha ezek a technológiák szélesebb körben elterjednek, az üzemeltetők több ezermilliárd eurós megtakarítást tudnak elérni a fogyasztói igények kielégítését célzó hálózatbővítések során. A fogyasztók szintén spórolhatnak azáltal, hogy amikor wifipont közelében vannak, a wifihálózatra csatlakoznak ahelyett, hogy fizetnének a mobil adatátvitelért. A kiscellás technológia révén a hálózati lefedettség nehezen elérhető helyeken, például nagyobb épületeken belül is megoldható.

A kiscellák olyan kisteljesítményű hozzáférési pontok, amelyek a makrocellákat (bázisállomásokat/antennákat) támogatják. 4G/LTE-hálózatok a jövőben a (10 métertől 2 km-ig terjedő tartományban használható) kiscellák és a (több tíz kilométeres tartományban használható) nagycellák hálózataként fognak működni, így a kiscellás rendszerek sokkal szervesebben részt vesznek majd a hálózat működtetésében, mint a 3G-hálózatok esetében, ahol a kiscellák alkalmi tehermentesítési funkciót látnak csak el. A tanulmány szerint az 5150 MHz és az 5925 MHz közötti frekvenciasávot mindenütt elérhetővé kell tenni a wifihálózatok számára és el kell érni, hogy a 2,6 GHz-es és a 3,5 GHz-es sáv maradéktalanul a mobilszolgáltatások rendelkezésére álljon. Kiemelik, hogy csökkenteni kell a tehermentesítő rendszerek és a nyilvános helyeken működő hálózatok kiépítését gátló adminisztratív terheket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #2
  A wifi nagyon rossz energiahatekonysaggal dolgozik, bar kepes gyors is lenni. A mobilnetes hozzaferes jobb hatekonysagu, nagyobb hatotavolsagu es raadasul mesterseges forgalmi es savszel korlat nelkul nem is annyira lassu.

  A tv frekvenciakra az lenne az idealis megoldas, ha 4G-s mobil halozaton adnak ip multicast-tal az osszes csatornat. Ezzel jelenleg az egyetlen gond a 4G lefedettseg hianya. A wifi eseten viszont relative jo otlet elvinni a viz altal legjobban elnyelt frekvenciarol, mivel igy az elolenyek nem arnyekolnak annyira es csokkene az elettani hatasa.

  Az egyetlen amire nem tudok jobbat mondani, az a meglevo fm radiok problemaja. Elvileg 2014-ig le kellene cserelni oket digitalis rendszerre, viszont jelenleg nem leteznek hasznalhato digitalis radio vevok, tovabba az eu altal szabvanyositott technologia nem terjedt el a vilagon. Ennel mar az is jobb lenne ha a dvb-t rendszeren adnanak radioadasokat is. Persze csak miutan a mobiltelefon es ebresztoora gyartok integraltak a dvb-t vevoket minden termekbe. Azert erdekes lesz amikor 1-2 ev mulva mar tilos lesz hagyomanyos villanyegoket hasznalni, nem lesz analog tv es radio, hanglemez, kazetta es cd sem. Nagyjabol ekkoriban akarjak lekapcsolni az utolso vezetekes telefonokat is. (statikus /csak egy cellaban hasznalhato/ asztali mobilt kapnanak helyette az utolso elofizetok) Ha nem lett volna a mostani valsag, mar tullenenk ezeken.
 • kjhun #1
  ...el kell érni, hogy a 2.6 GHz-es és a 3.5 GHz-es sáv maradéktalanul a mobilszolgáltatások rendelkezésére álljon.

  Akkor, mi a búbánatot akarnak a 4G miatt a 800Mhz-es sávban?? 800 vagy 900Mhz, az terjedési szempontokból/lefedettségben nem sokat oszt szoroz. Próbálj meg a semmi közepén (pl. a Hortobágyon, vagy sok helyen, ahol 5-10km-nél közelebb nincs is torony) 20-50Mbit/s-el várt sebességgel netezni. Nem fog összejönni. Beltérben meg pláne. Inkább maradna meg a digitális TV-adók számára a 800Mhz-es frekvenciatartomány. A bolond angolok felszámolnák az UHF sávot, és optikán adnák a tv-t. Remélem a WiFi kinyírja a mobilnetet annyira, hogy a jelenleg használt frekvenciák elegendőek lesznek hozzá, az igények kiszolgálásához. Csak bohóckodás az egész a lassúságával, és a forgalmi korlátaival együtt. 500MB-ért 2 lepedőt kérni.