Alex

Pénzt lehet keresni a Wi-Fi figyelésével

Egy új megoldással a Wi-Fi hálózatok üzemeltetői a felhasználó tartózkodási helyéből kiindulva, személyre szabott és hely-specifikus szolgáltatásokat és tartalmakat tehetnek elérhetővé.

A Cisco bemutatta Wi-Fi alapú helymeghatározásra épülő adatelemző platformját, valamint a hozzá kapcsolódó alkalmazásfejlesztő készletet. Ez a cég helymeghatározási szolgáltatásaira és elemzési funkcióira épül, kiegészülve a közelmúltban felvásárolt ThinkSmart megoldásával. A társaság elsősorban a turisztikai, vendéglátó-ipari, egészségügyi és az oktatási szektor, valamint a kereskedelem számára kínálja új megoldását. Ezzel megvalósítható a valós idejű helyzetmeghatározás és kliensek mozgásának elemzése az archív adatok alapján, továbbá lehetővé teszi a hálózat üzemeltetőinek, hogy a mobil eszközökön futó natív alkalmazásokon keresztül kapcsolatba lépjenek a felhasználókkal, például közvetlenül az ügyfeleiket célzó marketingakciókat bonyolíthatnak.

Az atlantai Fernbank Természettudományi Múzeum új, ingyenesen elérhető alkalmazása egy paleontológus szakértelmével kíséri végig a látogatókat a múzeumon. A rendszer a múzeumon belüli tartózkodási hely függvényében hang és videó anyagokat, érintőképernyős játékokat, animációkat, szöveges és rajzos feladatokat kínál a látogatóknak, a helyes megoldásokért pedig jutalom is jár. A látogatók egy térképalkalmazással nem csak jobban tájékozódhatnak a múzeumban, hanem az aktuális programokról is bővebb információkat szerezhetnek. A mozgásminták elemzésével az intézmény az igényeknek megfelelően alakíthatja a múzeum személyzetének létszámát és optimalizálhatja a létesítmény üzemeltetését.

Ugyanígy pénzt takarít meg az utasok figyelésével a koppenhágai repülőtér, mely az egyik legnagyobb nemzetközi légikikötő Skandináviában. A létesítmény és IT-szolgáltatója a nemzetközi terminál utasforgalmának elemzésével határozzák meg az utasok kiszolgálásához szükséges biztonsági és reptéri személyzet szükséges létszámát, illetve elemzik, hogy az utasok hol és milyen szolgáltatásokat vesznek igénybe.


Persze mindezek másképp is megvalósíthatók, de a Cisco Wi-Fi alapú intelligens helyfüggő szolgáltatásokat nyújtó technológiája pontosabb információkat biztosít a hálózathoz csatlakozó eszközökön keresztül, mint a GPS-alapú készülékeken elérhető hagyományos alkalmazások. "A repülőtereken, üzletekben, hotelekben, stadionokban, kórházakban, múzeumokban és sok más nyilvános és kereskedelmi létesítményben a vezeték nélküli hálózatokra kapcsolódó mobileszközök száma rohamosan növekszik. A Wi-Fi és a helyzetanalitika ötvözésével új szolgáltatások alakíthatóak ki” – mutatott rá Darvas Benjamin, a Cisco hálózati technológiákért felelős üzletfejlesztési vezetője.

Több trend is a mobil üzleti lehetőségek térnyeréséről ad tanúbizonyságot. 2016-ra közel 18,9 milliárdra nő a mobil kapcsolatok száma, a Wi-Fi kapcsolatra alkalmas eszközök száma pedig az ABI Research kutatóintézet várakozásai szerint 300 százalékkal nő 2015-ig, így világszinten elérheti a 2 milliárdot. Az ABI Research kutatói 2016-ig a Wi-Fi forgalom 34 százalékos növekedésére számítanak, vagyis négy év múlva a teljes IP forgalom fele már Wi-Fi hálózatokon keresztül történik majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!