Gyurkity Péter

40 Gbps-os WiFi-vel kísérleteznek a mérnökök

Hosszú távon akár a jelenleg leggyorsabbnak számító optikai hálózat kiváltására is alkalmasnak tartják azon új vezetéknélküli technológiát, amely egyelőre a kísérletekben szerepel jól.

A Fraunhofer Intézet és a Karlsruhe Technológiai Intézet (KIT) fejlesztői közösen dolgozták ki az akár 40 Gbps-os átviteli sebességet nyújtó új technológiát, amely nemcsak a jelenlegi és éppen bevezetés alatt álló vezetéknélküli szabványokat, de akár a hagyományos vezetékes alternatívákat is kiválthatja, már amennyiben a mindennapokban is minden szempontból megfelelő platformot nyújt majd a felhasználóknak - egyelőre minden jel erre mutat.

Az FTTH Council Europe adatai szerint Németország elmarad az európai átlagtól az optikai szálas hálózatok telepítése terén, itt ők némileg lassabb tempót diktálnak. A vezetéknélküli alternatíva már csak ezért is kényelmes megoldást nyújthat az ottani szakemberek számára, hiszen ezzel spórolhatnak a költségeken, és egyben behozhatják a lemaradást, különös tekintettel a városoktól távol eső vidékekre. A 40 Gbps-os adatátviteli sebességet nyújtó technológia a 240 GHz-es frekvenciát alkalmazza, a most végrehajtott és sikeresen lezárult kísérletben pedig két, egymástól éppen 1 kilométerre lévő épület között teremtették meg az összeköttetést.


A két épület közötti 1 kilométeres távolság leküzdhető

A 200 és 280 GHz-es tartomány használatával a szakemberek szerint megfelelő sebességet érhetnek el, ez pedig egyben lehetővé teszi olyan kompakt megoldások kialakítását, amelyeket később gond nélkül integrálhatnak a különböző hordozható eszközökbe, legyen szó okostelefonokról, táblákról, vagy más divatos eszközökről. Az ehhez szükséges chip felülete mindössze 4 x 1,5 négyzetmilliméter, a megoldás pedig az eddigi tapasztalatok szerint kevésbé függ az időjárási viszonyoktól és megbízható módon üzemel, bár azért még messze vagyunk a kereskedelmi forgalomban történő megjelenéstől.

Jelenleg a piacon az új 802.11ac szabvány bevezetése zajlik, az ehhez szükséges modemek ezekben a hetekben bukkantak fel a boltokban. Itt az 500 Mbps, illetve az 1 Gbps jelenti a felső határt, vagyis mindenképpen óriási ugrást jelentene, ha a két német intézet megoldása mindenki számára elérhetővé válna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • nyerek01 #5
  A ping meg ismeretlen fogalom.(?)
 • kvp #4
  Igen, es ha galab volt, akkor valakinek sult galamb hullik az olebe...
 • sanyicks #3
  és akkor átrepül egy madár a 2 között és packet loss? :D
 • MuchACHO79 #2
  Egyelőre nagyon messze járunk attól, hogy egy wifis eszköz képes legyen feldolgozni 4Gb adatot másodpercenként. De a cikk nem is erről szól, épp a gerinchálózatokat akarják az üvegszálas helyett erre a technológiára akasztani.
 • Darth Sith #1
  240Ghz épületen belül, kb két szoba sarka között elnyelődik egy virágtól, de egy falon már tuti nem jut át. Ennek úgy tudom elképzelni a használhatóságát, ha pl. minden szobába raknak a plafonra egy AP-t, amelyek a szobában lévő eszközökkel 200Ghz fölötti tartományban kommunikálnak, a lakásban az AP-k meg mondjuk a falakon is átjutó 2.4-5Ghzt használnak egymás között a mesh-network kialakítására. Netán a falakra felfúrt Ap-k a falon belül futó Cat7 netán optikai vezetések kapcsolattal legyenek összekötve, hogy az egymás közötti kommunikáció kellően gyors legyen. Mert hiába a 40Gbps sebesség az AP és a szobában lévő eszköz között, ha azt nem tudja tovább küldeni a falon át, mert elnyelődik az egész..