Gyurkity Péter

Jön a 7 Gbps-os WiFi

A jelenleg széles körben használt vezetéknélküli technológiát leváltani hivatott utód lassan terjed, ám máris jóváhagyták annak következő változatát, amely 7 gigabit körüli maximális átviteli sebességet produkál majd.

Az otthonokban és munkahelyeken egyaránt használt WiFi gyorsulásáról már 2011 közepén beszámoltunk, a munka ugyanis már akkor javában folyt a soron következő szabványok kidolgozásán. A 802.11n végleges verziójának felső határa - elméletben - 450 Mbps, ezzel a gyakorlatban inkább 100 Mbit körüli sebességet érhetünk el, ám a 802.11ac ezzel szemben 1 Gbps-ot, az ennek utódaként érkező 802.11ad pedig már 7 Gbps-ot kínál számunkra.

Az IEEE most véglegesítette ez utóbbi szabvány 2012-es kiegészítését, amelynek eredményeként belátható időn belül a boltokban is megjelenhetnek az elméletileg 7 Gbps átviteli sebességet kínáló, 60 (57-66) GHz-en üzemelő eszközök. A tri-band elérést, a hagyományos vezetéknélküli megoldásokat gond nélkül kiváltó, illetve a tömörítetlen videostreaminget megalapozni hivatott technológia egy további fontos újdonságot hoz magával, ez pedig a frekvenciasávok között történő gyors, menet közbeni váltás lehetősége. Ezzel a felhasználók eszközei szabadon váltogathatnak a 60, az 5, illetve a 2,4 GHz-es tartomány között, biztosítva az optimális elérést és a folyamatos használatot.


Egyre több az eszköz, egyre nagyobbak a továbbítandó adatállományok

A 60 GHz-es tartomány hatékony kihasználását célzó újítások révén az alkotók szerint az elődökhöz képest jóval nagyobb kapacitást biztosítanak majd, így (a már korábban is többször jelzett kisebb területen belül) nemcsak a sebesség, de a kényelmes és optimális használat terén is előrelépést várnak. 20 országból több mint 300 vállalat, szervezet és oktatási intézmény képviselői vettek részt a ratifikálásban, ezzel pedig biztosítottnak látják a valódi globális együttműködést.

A várakozások szerint a CES-en bemutatott első példányok után az üzletekben valamikor az év vége felé juthatunk majd hozzá a szükséges készülékekhez, 2016-ra azonban már széles körben elterjedhetnek ezen megoldások.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #7
    Nem csak a Mhz számít, hanem a sugárzási teljesítmény is, meg az egész rendszer minősége. Panelben most ebben a pillanatban 9 wifit látok, ebből 1 ami g-s, a többi N-es, és az első 4 az 4 vagy 5 pálcás az 5-ből. Ebből 1 az enyém, de annál is vannak falak az útjában, és éppen most másolok totalcommander szerint 10854kbyte/sec sebességgel (másik gép hálókártyán van).
    Ettől még a 60Ghz az jó eséllyel mókusvakítás, de mint lentebb jelezték, van 2.4/5Ghz fallbackje, vagyis ha papírlap sincs a két eszköz között, és 2 méternél közelebb vannak, akkor 60Ghz, ha meg normál körülmények között használod, akkor 2.4/5Ghz. Arra jó lehet, hogy a szórakoztató elektronikai kütyük közé ne kelljen drót. Ne feledjük, hogy ez az N-es sebesség, ami nekem van, ez is csak 2 eszköz (router+hálókártya) között van meg. Ha lenne +1 eszköz (másik wifis gép), akkor a sebesség legjobb esetben is felére esne vissza. Az meg már nem is olyan sok.
  • sanyicks #6
    höhö 2,4ghz-s n-es wifi is alig visz át egy vasbetonfödémet, de még 3 téglafalat sem.
    60ghz-t egy papírlap visszaveri :D
    inkább olyan wifi kéne ami néhány száz mhz-n működik és így hatótávolsága is van...
  • Inquisitor #5
    A 802.11ac-hoz egy hálókártya 20 rongy. Majd ha leesik egy tisztességes árra, akkor talán érdekes lesz, de a 7GB-ért már biztos nem fizetnék felárat, előbb vennék optikai hálózatot otthonra ...
  • kvp #4
    Ilyen frekvenciakon mar csak akkor lesz jo vetel, ha a teljes plafon be van tapetazva wifi antennaval. Mondjuk a metroalagutakban is ez van es mukodik is, de akkor sem elne az ember szivesen egy olyan dobozban ami mukodeset tekintve egy mikrosutore hasonlit. (sot meg ajto es ablak is van rajta, es a lampa is vilagit ha van bent valaki) A 60 Ghz, az line of sight lesz, tehat nem a bluetooh hanem az infra konkurense. Ennyi erovel akar az infras jelatvitelt is fejleszthetnek. Bar a legtobb felhasznalasra, amikor tenyleg csak a kabelt akarjak kivaltani, de amugy egymas mellett van a ket keszulek szerintem jo lesz. A szabvanyban pont az a lenyeg, hogy szakadas nelkul tud valtani a lassabb megoldasokra. A legtobb esetben csak a lassabb 4.2 Ghz-es savot fogja hasznalni mint eddig, ami egyebkent meg nagyjabol eleg is. Ha meg odatesszuk a ket keszuleket egymas melle, akkor maguktol valtanak 60 Ghz-re es padlogazra.
  • Komolytalan #3
    "450mb a valóságban 100?? Optimális körülmények között kb. 1m-re az adótól. Talán."
    A körülmények nagyon sokat számítanak, de azért én is másoltam már wifivel kb 5 méter távolságról, úgy, hogy volt közben 2 fal (igaz mindkettő ajtóval) 10.5MByte/sec sebességgel, ami 84Mbit/sec ugyebár. És ott csak a hálókártya volt 450Mbit/sec, a router az 300Mbit/sec-es volt (a másik gép meg UTP-n csatlakozott a routerhez). TPLink odab.sz :-)
    Persze az is igaz, hogy ha másfél méterrel arrébb raktam a gépet, akkor szépen visszaesett a sebesség 4.5Mbyte/sec-re, ami ugyebár 36Mbit/sec. Gondolom többet kellett pattognia a jelnek, mire kikeveredett az ajtón.

    Ez az új szabvány amúgy 1 fal esetén konkrétan nem működik, nem sebességet esik vissza. Ha mégis működik akkor az azért van, mert visszavált N-re.
  • Macropus Rufus #2
    450mb a valóságban 100?? Optimális körülmények között kb. 1m-re az adótól. Talán.
    Az emberek többsége nem ül a wifi adó elött mert akkor már kábellel is oda köthetné magát a cuccoshoz. Életszerübb az, hogy 1-2 helyen van wifi adó a lakásban és kész. De inkább csak egy helyen. 1-2 fal és a 7Gb olyan 50Mb-re esik le vagy még azt sem éri el. A térerő nálam egy födém és két válasz fal után kb. 20-25%-ra esik vissza. (van nagy teljesítményű wifi adom, amolyan barkács cucc, de az meg gondot okozna nekem, mert a "méréseink" szerint akár 720m-ről is befogható volt szabad terepen, jó rálátás mellett ami adott ui. hegyen alkom -> HIF engedély köteles...)
    60Ghz? Ez már a tapétáról vissza fog verődni :o
    parasztvakítás.
  • Komolytalan #1
    "A 60 GHz-es tartomány hatékony kihasználását célzó újítások révén az alkotók szerint az elődökhöz képest jóval nagyobb kapacitást biztosítanak majd, így (a már korábban is többször jelzett kisebb területen belül) nemcsak a sebesség, de a kényelmes és optimális használat terén is előrelépést várnak."
    Azért hogy kényelmes, azt nem mondanám. Ha rosszul fogod a telefont, akkor nincs jel/lassul. Falon semmiképpen se megy át. Gyakorlatilag csak zavartalan rálátás esetén használható, kicsi távolságra (kb mint egy BT cucc). N-es wifit nem váltja ki.