Berta Sándor

Ingyenes WLAN-hálózat egy dél-afrikai városban

A dél-afrikai egyetemváros, Stellenbosch első afrikai településként teljesen ingyenes vezeték nélküli hálózatot akar kiépíteni. A kezdeményezésből nem csak a helyi lakosok és a diákok profitálhatnak.

Afrika igyekszik, hogy levetkőzze magáról azokat a kliséket, miszerint egy visszamaradott, gyengén iparosított és a kríziseivel megbirkózni képtelen kontinens. Ezt különböző rendszerek korszerűsítésével és modern technológiák alkalmazásával érnék el. Egy dél-afrikai bizottság most azzal a tervvel állt elő, hogy első afrikai nagyvárosként Stellenbosch kapjon ingyenes WLAN-hálózatot, így a diákok és a helyi lakosok mellett a turisták és a közintézmények is profitálhatnak a fejlesztésből.

"Le akarjuk dönteni a határokat, s a városunkat a cégalapítás és a kutatások helyszínévé tennénk. Az internethozzáférés általános emberi jog és mi ezt minél előbb szeretnénk is megvalósítani. A mindenki számára elérhető internet azt is jelenti, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek nagyobb esélyt kapjanak a tanulásra, a helyiek képzettebbek lesznek és magasabb fizetést biztosító munkavállalási lehetőségek közül válogathatnak" - nyilatkozta Pieter Venter vállalkozó, a település tiszteletbeli pénzügyi tanácsnoka. Carinus Lemmer, a projekt vezetője hozzátette: az internetelérésnek ugyanannyira természetesnek kell lennie, mint a vezetékes ivóvíznek.


A városban már hét hotspot működik, ezeket bárki szabadon használhatja, ugyanakkor az infrastruktúra közel sem tökéletes, emiatt még nem lehet letölteni nagyobb méretű tartalmakat. Minden felhasználó naponta 500 megabájt forgalmat bonyolíthat, de később ezt emelnék. Emellett van egy másik korlátozás is, Stellenbosch központjában a hotspotokat egy időben legfeljebb 200 személy használhatja.

A 831 négyzetkilométert teljesen lefedő ingyenes vezeték nélküli hálózat legkésőbb 2014-re készül el. A beruházásból Stellenbosch számos agglomerációs települése is profitálhat, így például Frankschhoek. A rendszer körülbelül 200 000 embernek kínál majd ingyenes internetezési lehetőséget. Venter szerint a projekt csak úgy valósítható meg, hogy mindenki, vagyis a város mellett a hivatalok, a pártok, a gazdasági élet szereplői, a szakmai szervezetek és az egyetemek is egy irányba húznak. A legnagyobb problémát a jogi akadályok jelentik, ugyanis ügyelni akarnak arra, hogy semmilyen cég, így a hálózatüzemeltetők érdekei se sérüljenek. Összesen 10 millió randot kell összegyűjteni, de a pénz előteremtése nem jelent problémát, mert támogatókból nincs hiány.

Az előnyök már most megmutatkoznak. Az online beszélgetéseknek köszönhetően 30 százalékkal csökkentek a helyi telefonszámlák. A WLAN-hálózat a kommunikáció mellett felhasználható a térfigyelő kamerák, a parkolóórák, sőt, még a víztisztító és vízellátó rendszerek vezérlésére is, amivel szintén komoly összegeket lehet megtakarítani. A fejlesztés vesztesei az internetkávézók, amelyek kénytelenek lesznek árat csökkenteni vagy bezárhatják a boltot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!