Berta Sándor

Realisták magukkal a Facebook-tagok

A münsteri, a mainzi és a göttingeni egyetem kutatói megállapították, hogy a személyes profiloldalak nem az illető idealizálását célozzák, hanem a valódi személyiségét jelenítik meg.

Két általános vélemény van a közösségi oldalakról. Az egyik szerint sokan azért látogatják a Facebookot, hogy optimális színben tüntessék fel magukat, míg a másik, hogy számos Facebook-tag nincs tisztában azzal, hogy milyen hatással vannak másokra. Dr. Mitja Back, a münsteri Westfälische Wilhelms Egyetem (WWU) Pszichológiai Intézetének professzora elmondta: téves az a feltételezés, hogy a közösségi portálok elsősorban vagy kizárólag az optimális önmegjelenítés és idealizálás célját szolgálják. A platformot látogatók a korábban feltételezettnél sokkal őszintébbek és realistábbak. Back mellett a csoport tagja volt még dr. Steffen Nestler (WWU), prof. dr. Boris Egloff (mainzi Johannes Gutenberg Egyetem) és dr. Juliane Stopfer (göttingeni Georg-August Egyetem).

A kutatók számos Facebookon megjelentetett fotót, profilleírást, bejegyzést vizsgáltak meg. A munka során nem csupán azt állapították meg, hogy az emberek a honlapon viszonylag hitelesen jelennek meg és realistán becsülik meg a másokra gyakorolt hatásukat. Sikerült azt is kimutatniuk, hogy a jószívű és a szociális dolgokra figyelő felhasználók nagyon népszerűek a Facebookon, éppúgy, mint a rendkívül nyitott és művészi vénával rendelkező társaik. Az öntudatos, könnyen barátkozó, de elnyomó személyek viszont, akik főként saját előrejutásukra koncentrálnak, közel sem népszerűek.

Az online népszerűség nagyon sok dologtól függ, lehet valaki visszafogott vagy nyitott, barátságos vagy morcos, eredeti vagy alkalmazkodó, spontán vagy tudatos, de egyik dolog sem garantálja, hogy az illető a társaság központja lesz. Sokkal fontosabb az, hogy valaki mennyire sok információt oszt meg magáról és mindezt hogyan teszi meg, hogyan néz ki és milyen csoportokhoz csatlakozik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szefmester #2
    tehát tényleg ennyire sok "nemes" él még az országban? Olasz hercegek, és hercegnőcskék... hinnye.. és az adójuk mellett még így is kevés az állam adóbevétele?
  • mortep #1
    Akinek van annyi esze, hogy a fb-ot képes használni, az általában azt is könnyen belátja, hogy értelmetlen önmagáról hamis imidzset táplálni. Persze vannak kivételek is. Én azt nem értem, hogy az "utatók" miért nem próbálnak valami hasznosat csinálni...