Gyurkity Péter

Hogyan tovább Nokia?

A finn gyártó ugyan eladja telefonos részlegét, ám a névtől még nem kell búcsúznunk, hiszen új készülékekről pletykálnak, három másik divízió pedig megmarad a cégen belül.

Kedd hajnalban jelentette be a Microsoft és a Nokia, hogy ez utóbbi vállalat mobiltelefonos részlege tulajdonost vált, mégpedig meglehetősen kedvező áron. Ennek révén az amerikai partner készíti majd a jövőben a hordozható megoldásokat, a hagyományos mobiltelefonoknál pedig még 10 évig használhatják a Nokia nevét. Stephen Elop távozik a cég éléről, maga a vállalat azonban folytatja pályafutását.

A sajtóközleményből az is kiderül, hogy a Microsoft erősen támaszkodik majd a HERE térképplatformra, amely elsősorban a Google túlereje ellen irányul. Ezt továbbra is a mintegy 56 ezer alkalmazottra támaszkodó finn cég fejleszti majd, amely a tranzakció révén nagyjából 32 ezer munkatársától válik meg. A meglévő és a jövőben befutó alkalmazások továbbra is elérhetők lesznek a Windows Phone operációs rendszer alatt, ezt licencelik majd tőlük.


Ugyanígy megmarad a Nokia Solutions and Networks (NSN) részleg is, amely telekommunikációs eszközökre fókuszál. Ez eredetileg a Siemens és a Nokia közös projektjeként indult, ám a finnek néhány héttel ezelőtt 1,7 milliárd euróért kivásárolták a partner részesedését. A harmadik megmaradó üzletág az Advanced Technologies, amely új technológiák kifejlesztéséért, valamint a meglévő szabadalmi portfólió kiterjesztéséért felel (érdemes ezzel kapcsolatban megemlíteni, hogy a Microsoft az 5,44 milliárd eurós üzletből 1,65 milliárd eurót szán ezen szabadalmak használati jogára). Stephen Elop helyét ideiglenesen Risto Siilasmaa, az igazgatótanács elnöke, foglalja el, amíg megtalálják a megfelelő személyt.

Közvetlenül a felvásárlás bejelentése előtt szivárgott ki, hogy a Nokia készül a Lumia 1520 piacra dobására. A Bandit kódnéven emlegetett készülék 1080p felbontást támogatna, ez pedig azt vetíti előre, hogy a WP8 GDR3 is megtalálható lesz az okostelefonon. Meglátjuk, mennyiben változnak a tervek az akvizícióval.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • apatiattila #3
    Ez a hír amúgy tök jó, csak azt nem tudom, hogy ez mennyiben fogja érinteni azokat, akik már most Nokia okostelefonosok. Én néhány napja vettem a Media Markt webshopján keresztül egy Lumia telefont. Felénk az övék volt a legjobb ajánlat, és szerencsére olyan színben is volt, amilyet akartam!:) Arról nem is beszélve, hogy a házhoz szállítás villámgyors volt. Amióta kihozták, állandóan a kezemben van, csak azt sajnálom, hogy kevés app van hozzá. Remélem ez a felvásárlás pozitívan fog hatni a win-phone-os applikációk fejlesztésére is!
  • Elemir #2
    Kell is, szerintem a droid pártiak ennek fikázásával és szkepticizmusukkal ugyan azt a hibát követnek el, mint a Nokia. tehát leírni nem szabad semmit.

    Jó lesz az! na meg addig jó a droidnak is, míg van ki ellen fejleszteni és fordítva. A versenyhelyzet a legjobb a felhasználónak!
  • Tetsuo #1
    Érdemes ezzel kapcsolatban megemlíteni, hogy a Microsoft az 5,44 milliárd eurós üzletből 1,65 milliárd eurót szán ezen szabadalmak használati jogára... Az szép!