Gyurkity Péter

Bemutatkozott a Nokia Lumia 1020

A Nokia hivatalos rendezvényén lerántották a leplet a Lumia család új zászlóshajójáról, amely a korábbi pletykáknak megfelelően PureView kamerával jelenik meg.

Az elmúlt napokban több fontosabb részletet is megismerhettünk az új jövevény kapcsán, kiderült például, hogy három eltérő színben (fekete, fehér, sárga) lesz kapható a készülék, a beígért 41 megapixeles kamerával, kellemes hardveres jellemzőkkel. A cég New York-ban megrendezett bemutatóján hivatalosan is lerántották a leplet a fejlesztésről, így most már szinte mindent tudunk arról.


A Lumia 1020 egy 1,5 GHz-es Snapdragon chipre épül, 4,5 hüvelykes Gorilla Glass 3 AMOLED-érintőképernyővel, amely WXGA-felbontást (1280 x 768 pixel) támogat. Ehhez 2 GB RAM, egy 32, illetve (a spanyol Telefonica kínálatában) 64 GB-os belső tároló, HSPA+ és LTE elérés, NFC és A-GPS, GLONASS, valamint egy 7 GB-os SkyDrive online tárolóhely és egy 2000 mAh-s akkumulátor járul. Számos alkalmazás alapértelmezett módon megtalálható a készüléken, ezek között szerepel a HERE, a Pro Camera, a Smart Camera, a Panorama, illetve a Photobeamer. A telefon mérete 130,4 x 71,4 x 10,4 mm, súlya pedig 158 gramm.

A rendezvényen természetesen a 6 lencsére támaszkodó PureView kamera kapta a főszerepet, ennek szentelték a leghosszabb ismertetőt. Kiemelték, hogy ezzel jóval élesebb, tisztább képeket készíthetünk, mint bármelyik fontosabb riválissal (így például a Galaxy S 4 és az iPhone 5 okostelefonokkal), köszönhetően a második generációs képstabilizáló (OIS) funkciónak, valamint a mellékelt alkalmazásoknak. A kamerával 38 és 34 megapixeles képeket készíthetünk, emellett lehetőségünk van egy "sűrített" 5 megapixeles változat létrehozására is, amelyen 7 pixelből áll össze minden egyes képpont. A Rich Recording funkció a videók hangminőségét javítja, míg a HERE a térkép- és navigációs szolgáltatást biztosítja. Vezetéknélküli töltésre egy speciális tok révén lesz lehetőségünk, míg a Camera Grip névre keresztelt kiegészítő a digitális fényképezőgépeknél megszokott fogást biztosít, ezzel egy időben pedig az üzemidő kitolásában is segít.

A Lumia 1020 Kínában és Európában még ebben a negyedévben megjelenik, az amerikai AT&T kínálatában 300 dollárt kóstál majd a kétéves hűséggel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mousee #38
    Galaxy minivel kapcs: Apám is minit használ, és azon kívül hogy 2 naponta kell tölteni átlagos használat mellett, semmi gond vele (folyamatosan rajta van a 3G (gmail és calendar miatt), BT(autós kihangosító miatt), Dropbox a háttérben szüttyög a camera upload-al). Tény, az alap appokon kívül talán 1-2 plusz ha van rajta store-ból.

    Tab: ment priv
  • Tinman #37
    Ennek némileg ellentmond, hogy páromnak vettem egy Samsung Galax Mini-t és többnyire egy lagos szar.

    Előtte egy Samsung Galaxy Tab-ra repültünk rá, de pár nap használat után sikítva visszakértük a pénzünk...

    Miért?

    Pl ezeket tapasztaltuk vele:

    Elérhető a Csamcsung Apps frissítése. Frissít?

    Ja. Frissítek.

    Behozza az Apps kezdőképernyőt, ezt látom 2 percig és közben semmi nem történik, majd kilép.

    Újra belépek újra nem engedni használni, mert van frissítés.

    Végtelen ciklus innentől ^^

    Továbbá ->

    Kies feltelepít. Masina PC-vel összeköt.

    Rögtön fel is ajánlotta, hogy van új a Firmel kapcsolatos update.

    Nosza...

    Itt ülök lassan negyed órája a Kies kliens csatlakozni próbál a készülékhez, a jobb alsó sarokban folyamatosan megjelenik majd eltűnik az új hw Samsung Mobile MTP Device és az ég világon SEMMI nem történik!

    Erre végül a megoldás, a kihúz, bedúg, nem jó, kikapcs, bekapcs jó lett a megoldás.

    Aztán ->

    Plants vs Zombies is frissítést talált, leszedte. Elindult, loading kb. 80%-ig jutott, 10 percig ott ált KILŐTTEM A TASKLISTÁBÓL, mert ennyi idő alatt újraírom a kódját -.-

    Újraindítottam, akkor behozta a menüt, nevet kért... be akartam írni, bedobta a játék virtuális billentyűzetét és ennyi volt. Semmire nem reagál, megint taskból lőttem ki.

    Most már el sem indul fekete képernyő.

    Kb. 2.5 méterre ülök a wifi routertől, jelerősség 1-2 között ingadozik, néha felmegy fullra, pedig semmi változás nem történik. Nokia N8-on max, minden ok.

    Akksiját 100%-ra töltöttem úgy kezdtem el piszkálni. 78%-on van 1 órányi netezés/telepítés/restartolás után, közepes fényerő mellett.

    Scroll néha akadozik, néha a tök alap programok is pár tized mp-re, de érzed, észreveszed, duplán nyomsz, kínos. Youtube 720p-t tökéletesen viszi néha még is ok nélkül lagol, holott bekesselt már előre 3 percet. Argh.

    De nem adom fel!

    Kinéztem egy Asus Transformer TF700T-t állítólag az a csúcs... mondjuk kétszázé' ajánlom is neki. Remélem a sokmagos proci már képes lesz ezekkel a brutális igényekkel megküzdeni -.-
  • mousee #36
    Van rá ellenpélda. Volt céges ZTE Blade-em (gyári rommal, asszem még 2.1) pl egy hétig kényelmesen ment napi átlag 1 óra telefonálással, melóba jövet-menet zenehallgatással, plusz 10-20 percnyi random tapizással (net, ímél, etc).

    Saját HTC wildfire-öm maszek rommal szintén 3-4 napig kényelmesen húzta, bár azt intenzívebben is taperoltam.

    Tény, a droidnak nem ártana az optimalizálás, de az hogy laggos lenne, az épp akkora bullshit, hogy a windows mindig lassú és kékre fagy.

    Mellékes: Nokia tényleg kiadhatná a telefonjait a WP mellett droiddal is, ha más nem, akkor csak egy szériát próbaképp. Lehet lenne meglepődés a keresleten. Mit veszíthetnének vele? Legrosszabb esetben nem megy el belőle egy darab se, egy kísérleti szériát megér. És ha bejön? Jó minőségű, megbízható, jó fényképezős közepes árfekvésű droidos nokiát szerintem zabálná a nép. Csak akkor épp elég ciki lenne, ha jobban menne mint a WP, és dobhatnák ki az egészet. Akkor meg Elop feleslegesen került oda. Tecczikérteni? :)
  • scarabeus86 #35
    Gondolom nemcsak nekem tűnt fel, hogy az összes mai négymagos procis csúcstelefonokon Android fut, az aksi kapacitása is ezekben a telefonokban a legnagyobb, mivel a droidnak van a legnagyobb hardverigénye. Nokia, iPhone, Blackberrykbe kétmagos proci van, azok beérik azzal is. Droidos ismerőseimnek 1-2 nap alatt lemerül a telefon, enyém 3-4 napig bírja (almás vagyok).
    Persze ez érthető is, mivel a droidnak nagyon sokféle telefonon kell futnia, ezért lehetetlen egy készülékre annyira optimalizálni, mint a többi mobil OS-t.
  • OstOr #34
    Egyetértek én is elgondolkodnék a vásárlásán csak a oprendszer tart vissza!
    Nem értem mért ne gyárthatna a Nokia minden oprendszerre!
    Akkor kiderülne mi kell a piacra így még mindig a halálra ítélt kategória.
  • mousee #33
    Pedig valamilyen szinten jogos. Pl én is vennék nokiát, ha lenne droiddal, így viszont eszem ágában sincs. És nem egy ismerősöm van hasonló véleményen.

    A laggos droid meg olyen urban legend mint a kékhalálos windows. Régen sűrű volt, szar HW-vel szeretett lassan menni, és sok gond volt vele, de mostanság már direkt keresni kéne az olyan telefonokat, amin lassú, akad, stb.
  • tomboy013 #32
    El ne kezd a Droidos faszságot te is, hála Istennek annyira még nem barmok, hogy azt tegyenek rá =D Teljesen jó lesz ez a telefon.
  • scarabeus86 #31
    Nem hinném, mivel droidnak kevés a 2 magos proci, így azzal lomha lenne a teló...
  • Armagedown #30
    Ez egy nagyon sikeres telefon
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    lehetett volna Androiddal !
  • Tinman #29
    Hívj elő egy 920-al, vagy akár egy ócskarégi N8-al készült képet a szabványos 10x15-ös méretbe. Maximálisan vállalható, profik mondják meg maximum, hogy ez TALÁN telefonnal lőtt kép.

    Nyilván belezoomolva egy full hd 106 centis kijelzőn azt mondod, hogy zajos.