Berta Sándor

Üzemeket bővíthet és építhet az Intel

Az amerikai konszern tárgyalásokat folytat az izraeli gazdasági minisztériummal a Kiryat Gatban található 28-as számú üzeme kibővítéséről és egy új létesítmény felépítéséről.

A Kiryat Gatban lévő gyárat az Intel 3 milliárd dollárért bővítené ki, míg az annak a közvetlen közelébe tervezett másik üzem létrehozására körülbelül 7 milliárd dollárt szánna. A projekt tíz évig tartana. Az elképzelést jelenleg is vizsgálja egy kormánybizottság, amelynek tagja Nafali Bennett gazdasági és kereskedelmi miniszter is. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a társaság igényelt-e, illetve kapna-e bármilyen támogatást, például adókedvezményeket az izraeli kormánytól.

Nahum Itzkovich, a gazdasági minisztérium alárendeltségébe tartozó befektetési központ igazgatója úgy nyilatkozott, hogy hosszú távra terveznek és ez eltér az eddigi projektektől. Olyan együttműködést akarnak, amelyben a két fél legalább tíz évig vesz részt. Amennyiben a tervezett beruházás valamilyen okból elbukik, úgy az Intel a következő esztendőkben teljesen leállíthatja izraeli beruházásait. Itzkovich szerint olyan gyárakról van szó, amelyeknek hatalmas befolyásuk lehet a közel-keleti állam gazdaságára.

Az új izraeli üzemben 10 nanométeres gyártási eljárással készülnének a processzorok, míg a 14 nanométeres gyártási eljárást - amit az év végén vezethetnek be - az Intel egyesült államokbeli és írországi létesítményeiben alkalmaznák. A 14 nanométeres gyártási eljárással készülő első chipek jövőre, míg a 10 nanométeressel készülők pedig 2015-ben kerülhetnek a boltokba. Az amerikai társaság az elmúlt tíz évben 10,5 milliárd dollárt fektetett be Izraelben, csak tavaly 1,1 milliárd dollárt költött a helyi beruházásokra. A cég a közel-keleti államban eddig összesen 1,3 milliárd dollár kormányzati támogatást kapott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!