Berta Sándor

Naperőműről működtetné nevadai szerverközpontját az Apple

A kaliforniai konszern naperőművet akar építeni a legújabb adatcentruma mellé. A létesítményt kizárólag tiszta forrásból származó energiával működtetné.

A naperőmű építése jelenleg is zajlik Renóban, a projektben az Apple mellett a Sun Power és az NV Energy nevű energiaszolgáltató vesz részt. A Fort Churchill Solar Array 55,4 hektár alapterületű és 18-20 megawatt teljesítményű lesz, évente 43,5 millió kilowattóra áramot fog termelni. A létesítmény nem csak az Apple szerverközpontját fogja ellátni árammal, hanem a fennmaradó mennyiséget betáplálja majd az NV Energy hálózatába.

A Reno Gazette Journal tudósítása szerint a naperőmű építése körülbelül nyolc hónapot fog igénybe venni és a működését a nevadai hatóságoknak is engedélyezniük kell. Az Apple hosszú távon szeretné mindegyik szerverközpontját tiszta energiaforrásból származó árammal üzemeltetni. A mostani beruházás 100 új munkahelyet jelent a régiónak és az Apple ezzel gyakorlatilag teljesíti a tavaly júniusi ígéretét.

A Greenpeace korábban bírálta a felhőszolgáltatásokat üzemeltető társaságokat, mondván: ezek a platformok hatalmas árammennyiséget fogyasztanak. A környezetvédelmi szervezetnél az Apple "piszkos cégnek" számított, mivel alapvetően szén- vagy atomerőműből nyert áramot használt, de most megdicsérte az Apple-t és a módosított stratégiáját. Gary Cook, a Greenpeace International szóvivője hangsúlyozta: a nevadai projekt azt mutatja, hogy a vállalat megtartotta azzal kapcsolatos ígéretét, hogy az iCloud szolgáltatást 100 százalékban megújuló energiákból fogja működtetni. David Pomerantz szóvivő hozzátette, hogy az Apple által bemutatott részletek több millió felhasználót tölthetnek el megnyugvással abban a tekintetben, hogy a cég a saját internetes szolgáltatásait tiszta energiával üzemelteti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tar86 #14
    Az említett projekt megvalósulását úton útfélen, minden elképzelhető módon akadályozzák azok az emberiség kiszipolyozásából zsírosra dagadt entitások, akik nem ismerik fel hogy az ő idejük lejárt, továbbra is fenn akarják tartani a tarthatatlant! Reménykedjünk!
  • tar86 #13
    Gyanítom abban egyetértünk hogy a nap-elemel termelt villamos áram tiszta energiának mondható, az erőművekben termelt pedig környezetszennyező, az atomerőmű pedig kockázatos! Németországban leszavazták a szavazópolgárok az atomerőművek használatát villamos energia létrehozására. Németországban kb. 30% körüli a családi házakra felszerelt napelemek által termelt villamos energia részaránya az áramtermelésben, ugyanis a napelemek által pluszban termelt áramot betáplálják a meglévő hálózatba. Nálunk a Paksi atomerőmű bővítéséről döntöttek az elmúlt hetekben- hónapokban!
  • narumon #12
    Ez is egy olyan project mint amit már 85-ben "elindítottak?" aztán 90-ben? aztán 95-ben? aztán 2000-ben? Kb minden évben van egy ilyen aki ingyen autókázást ígér vagy ingyen áramot aztán valahogy soha nem jön össze...
  • sola #11
    Alacsony kamatrátás finanszírozás mellett (max 4%) már itthon is abszolúte megéri napelemtömböt tartani a házon, bőven visszahozza az árát 10 év alatt és utána ingyen termel még legalább 20 évig.

    A legelső napelemek (30+ évvel ezelőtt) a mai napig működnek és azóta rengeteget fejlődött a gyártástechnológia. Az invertereket gyakrabban kell cserélni, de beltéri telepítés esetén az is 15+ évig szolgál.

    Az Apple egyébként ezt a beruházást teljesen üzleti alapon teszi, semmiféle zöld-barát viselkedés nincs náluk mint a Google-nél. Szimplán megéri nekik, mert azon a környéken drágán tudják kapni az áramot, ennek az erőműnek pedig alacsonyabb az LCOE-je, mint amennyiért veszik az áramot a szolgáltatótól. Ennyi.


  • Archenemy #10
    plusz, like, stb.
  • asgh #9
    1. Nem betiltotta, hanem védővámot rakott a kínai napelemekre. Nagy különbség.
    2. "az áruk szabad áramlása" csak az EU tagországokra érvényes. Mivel Kína még nem csatlakozott az EU-hoz, így rá nyilván nem érvényes ez a szabály.
    3. A kínai napelemeket azért vámolja az EU, mert az EU tagállamok hatalmas állami pénzeket raknak az energia szektor megújítására. Mára elég vicces helyzet alakult ki: az EU támogatja a megújuló energiaszektorban a kutatás fejlesztést, aminek az eredményeit szépen lenyúlják a kínaiak, majd jócskán az EU cégek alá ígérve begyűjtik a telepítésre szánt további EU-s állami támogatásokat. Így végeredményében az EU tagállamai a kínai gazdaságot szponzorálták a sajátjuk helyett. Jah és a kínaiak elsősorban nem azért olcsóbbak, mert valamit tudnak, amit az EU-s versenytársai nem, vagy mert jobban és többet dolgoznának. A kínai napelemek azért olcsóbbak, mert kínában nincsenek olyan komoly környezetvédelmi és munkavállalói szabályok, mint az EU-ban, azonkívül míg az EU tagállamok csak korlátozottan támogathatják a gazdaságuk versenyképességét a többi tagállaméval szemben, addig a kínai állam minden gátlás nélkül beavatkozik, ha egy adott gazdasági szektor külföldi versenyképessége a tét.
    A kínaiakra kivetett védővám tehát teljesen jogos önvédelem az EU részéről.
  • tar86 #8
    Azt írom hogy nem kiszámítható, azonkívül ha Széles Gábor megbuherálja majd beindítja az "ingyen energiát a semmiből" projektet, a szemétdombra kerülnek az említett erőfeszítések az egész atomerőmű párti csőcselékkel együtt!
  • Papichulo #7
    Mi tartott nekik ennyi ideig?

    Pont az Apple az, ami mar regota oda szokott figyelni a kornyezettudasogra :)

    http://www.apple.com/environment/
  • flashpointer #6
    Másfelől is meg lehet közelíteni a dolgot,inkább nagyon keveset fogyasztó eszközöket kell használni, vagy végiggondolni hogy kell e egyáltalán.
  • sanyicks #5
    pff hol csökken magyarországon az áram ára sehol? A választásokra csökkenti a majomcsapat, de ideje spórolni, a majd 50%-os áremelkedésre...