Berta Sándor

Apple: egy lépéssel közelebb az iRadio elindítása

Hamarosan elindulhat az Apple streaming-szolgáltatása, miután a kaliforniai óriáscégnek sikerült megállapodást kötnie két nagy zenei kiadóval. Már csak a Sony van hátra.

A The New York Times, a The Wall Street Journal és a CNET egyaránt arról írt, hogy a társaságnak a licencdíjakkal kapcsolatban a Universal Music Group mellett a Warner Music képviselőivel is sikerült egyezségre jutnia. Az iRadio a tervek alapján ingyenes és reklámokkal finanszírozott platform lenne. Az Apple szeretné a tárgyalásokat a WWDC fejlesztői konferencia kezdetéig lezárni, azonban a Sony továbbra sem hajlik az egyezségre. A két fél álláspontja jelenleg jelentős mértékben eltér egymástól.

Az egyeztetések hátterében az áll, hogy a szerzői jogok tulajdonosainak számító kiadók a zeneszámaikért sokkal nagyobb licencdíjat akarnak kérni, mint a hasonló streaming-ajánlatok esetében. Az ok egyértelműen az Apple kimagaslóan jó gazdasági helyzete, a kiadók igyekeznek már a szolgáltatás indulása előtt minél jobb pozíciót kiharcolni maguknak. A társaság eredetileg azt ajánlotta fel a kiadóknak, hogy 100 lejátszott dalonként 6 centet fizet, de ezt nem fogadták el, a Universal Music például csak akkor lett volna elégedett, ha az összeg 12,5 centet tett volna ki. Az Apple ezután azt is felajánlotta, hogy a szerzői jogtulajdonosok részesülhetnek a reklámbevételekből, illetve felmerült az is, hogy mindenképpen kifizet bizonyos átalányösszeget. Ezekre az ajánlatokra eddig kizárólag a Universal Music reagált pozitívan.

A Warner Musicnak az Apple a reklámbevételek 10 százalékát ajánlotta fel, ezzel szemben a Pandora esetében ez arány például csupán 5 százalék. A magas licencdíjak a Pandora számára is komoly problémát jelentenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bari06 #1
    Aham érdekes..., csak egy kérdés. Mi a t*köm az az iRadio!?